Petr Fiala: Pokud máte kvalitní zpěváky, je to nádherná práce

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 07.07.2021, Zdroj: klasikaplus.cz, Strana: 0, Autor: Petr Veber, Datum importu: 08.07.2021 06:15,RU/den: 10 000, AVE: 5 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,11

Tematické duplicity: Smetanova Litomyšl, Kultura a cestovní ruch

„Těšíme se. Spolupracujeme s Jakubem Hrůšou často a budeme z toho mít radost.“

Český filharmonický sbor Brno má za sebou třicáté jubileum. Uplynulé měsíce, po které sice mohl zkoušet, ale nikoli koncertovat, ho ekonomicky poškodily. Teď se už snad zase otvírá budoucnost, těleso směřuje v létě do Německa a Rakouska, má před sebou Janáčkovu Glagolskou mši ve Štrasburku a Verdiho Requiem ve Vídni, podzimní koncerty na Svatováclavském festivalu v Ostravě, brněnské abonentní koncerty… Sbormistr a ředitel tělesa Petr Fiala zmiňuje svou skladbu, která zazní v podání jeho tělesa na festivalu Smetanova Litomyšl, a novinku, kterou nastuduje Jakub Hrůša s Bamberskými symfoniky. A hovoří o tom, že snad posluchači budou zase chodit a všechno se vrátí do původních kolejí…

Spočítáte, kolikátým vaším koncertem od uvolnění protiepidemických restrikcí je litomyšlský program?

Pokud se týká koncertů s publikem, tak naším prvním byl ten v Rudolfinu na letošním Pražském jaru. Potom jsme měli koncert na festivalu Mahler Jihlava v jihlavském kostele a pak poslední koncert naší abonentní sezóny. I ten byl po dlouhé době zase s publikem. Na programu byla v brněnské katedrále Dvořákova kantáta Stabat mater. A chystali jsme se teď během června na další koncerty, mezi které patří i ten litomyšlský, naplánovaný na osmého července.

Na kolik měsíců vás situace přes zimu postihla? Mohli a směli jste vůbec zpívat?

My jsme přes zimu pravidelně zkoušeli. Přestože jsme denně spolu, tak jsme od listopadu do dnešního dne neměli jediný případ covidu. Koncerty jsme také streamovali… Ano, situace nás postihla, ale zpívali jsme.

Zanechalo to období nějaké větší umělecké nebo provozní následky? Dá se navázat přesně tam, kde jste museli skončit, nebo pozorujete nějaké poškození? Především v ekonomické oblasti poškozeni jsme. Jako obecně prospěšná společnost musíme minimálně na padesát procent nezbytných nákladů vydělat při koncertech a zahraničních aktivitách – a právě tam byl největší handicap. Z vlastní činnosti jsme příjmy neměli… Žili jsme pouze z dotací, které jsme díky pochopení ministerstva kultury a pana ministra obdrželi, a to jako většina profesionálních souborů v hudební oblasti i mimořádnou dotaci, která nám pomohla kritické období ekonomicky překonat. Tím, že jsme od listopadu nepřetržitě zkoušeli, a i díky tomu, že jsme ve sboru výskyt epidemie neměli, tak jsme mohli velmi intenzivně pracovat na různých projektech. Pochopitelně to zpočátku bylo nepřirozené: nějaký projekt jsme připravili a pak jsme se dozvěděli, že bude zrušen. Hlavně v zahraničí. A přitom, jak už jsem řekl, zahraniční aktivity jsou pro nás ekonomicky – ale pochopitelně i umělecky – nesmírně důležité. Na druhou stranu, při zkoušení jsem se mohl detailně věnovat různým uměleckým záležitostem, které sboru myslím spíš prospěly, než ublížily… A to je druhý pohled na uplynulé období, vedle toho čistě ekonomického.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz