HUDBA V ČECHÁCH

Search
Close this search box.

TISK, Datum: 02.07.2021, Zdroj: Hudební rozhledy, Strana: 32, Vytištěno: 3 000, Infotype: Nepojmenováno, Datum importu: 29.07.2021 18:39, Rubrika: Zprávy z domova, AVE: 2 948,34 Kč, Země: Česko

Tematické duplicity: Ostatní, Kultura a cestovní ruch, Smetanova Litomyšl

MEZINÁRODNÍ HUDEBNÍ FESTIVAL ČESKÝ KRUMLOV zahájí 4. 9. operní pěvec Plácido Domingo. Novinkou bude festivalová zóna, kterou otevře česká premiéra díla WildSymphony od spisovatele Dana Browna, který bude mezi hosty festivalu. V zóně se uskuteční koncerty i promítání filmů. Hlavní festivalový program potrvá od 4. do 18. 9. Festival přesunuli pořadatelé kvůli koronavirovým opatřením z července a srpna na září. Přehlídka má před sebou 30. ročník. Včetně festivalové zóny nabídne 16 koncertů v pěti prostředích.

FESTIVAL SMETANOVA LITOMYŠL bude mít letos opět doprovodný hudební program. Volně přístupné Festivalové zahrady nabídnou různé žánry, od symfonických těles a bigbandů po populární hudbu. Návštěvníkům se také od 1. do 11.7. představí značná část mladé muzikantské generace. „Většinu představení se opravdu budeme i letos snažit odehrát přímo mezi diváky na trávnících Klášterních zahrad,“ uvedla dramaturgyně Festivalových zahrad Petra Soukupová. Klasickou hudbu bude zastupovat studenti konzervatoří a vysokých uměleckých škol. Chybět nebudou ani tradiční přímé přenosy zahajovacího a závěrečného koncertu Smetanovy Litomyšle. Na velkém pódiu vystoupí také bigbandy, Aneta Langerová nebo kapela Jelen. Mezi novinky se řadí nová hudební polední menu zahradní restaurace, dopolední pohádková čtení s Divadlem Drak nebo pravidelné celodenní workshopy Lidušky na zkoušku.

VALDŠTEJNSKÉ SLAVNOSTI v Chebu se v letošním roce neuskuteční. Dohodlo se na tom vedení města a Západočeské divadlo v Chebu, které jednu z nejvýznamnějších kulturních událostí ve městě pořádá. Důvodem jsou stále platná epidemiologická opatření, která zřejmě budou v nějaké podobě platit i v srpnu, kdy se měly slavnosti konat. Valdštejnské slavnosti se v Chebu konaly dosud jednou za dva roky. Pravidelně se konají také ve Frýdlantě v Čechách a v Jičíně. I v těchto městech se ale slavnosti kvůli pandemii koronaviru neuskuteční.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz