Smetanova Litomyšl zahajuje prodej vstupenek

Search
Close this search box.
TISK, Datum: 27.04.2022, Zdroj: Mladá fronta DNES, Strana: 14, Autor: David Půlpán, Vytištěno: 100 360, Prodáno: 86 559, Infotype: Nepojmenováno, Datum importu: 27.04.2022 02:21, Čtenost: 454 857, Rubrika: Kraj Pardubický, AVE: 173 384,51 Kč, Země: Česko, GRP: 5,05
Tematické duplicity: Ostatní, Kultura a cestovní ruch, Smetanova Litomyšl

Festival Smetanova Litomyšl dnes v 10 hodin spouští prodej vstupenek na 43 pořadů festivalu, které se uskuteční od 9. června do 5. července.
LITOMYŠL Národní festival Smetanova Litomyšl po dvou sezonách chystá ročník, který už nebude zkracován a mrzačen kvůli protiepidemickým opatřením. Nabídne plný rozsah, rekordní počet pořadů, účinkujících i diváků.
„Začíná předprodej na festival, který se konečně po dvou letech vrací na obvyklý rozsah s obvyklou kapacitou jevišť a také v obvyklém termínu,“ uvedl ředitel festivalu Jan Pikna.
Čtyřicet tři pořadů 64. Smetanovy Litomyšle spojuje ročníkové téma „A znovu láska…“ inspirované veršem básníka Jana Skácela, od jehož narození letos uplynulo 100 let. V koncertech Slovenské filharmonie, České filharmonie, Symfonického orchestru Českého rozhlasu a Filharmonie Brno budou dominovat velká orchestrální díla, například Dvořákova „Novosvětská“, Straussova Alpská symfonie, Šostakovičova „Leningradská“ a Čajkovského Symfonie č. 5. Lukáš Vondráček přednese Brahmsův první klavírní koncert d moll, slavný Čajkovského klavírní koncert b moll zahraje Ryan Martin Bradshaw. Spojené smyčcové sekce Moravské filharmonie Olomouc, Janáčkovy filharmonie Ostrava a Komorní filharmonie Pardubice se už potřetí sejdou v projektu Sólo pro 100 smyčců. Příznivou akustiku nádvoří zámku Litomyšl využijí též velká oratorní díla – Orffova Carmina Burana s Moravskou filharmonií Olomouc a Händelův Mesiáš se souborem Collegium 1704.
I když se festival představí v tradiční formě, do úplně stejných kolejí se ještě nevrací. Nejenom proto, že předprodej začíná dnes, a nikoliv první březnovou středu jako za starých dobrých předcovidových časů. Na programu totiž letos chybí to, kvůli čemu má festival přízvisko operní. Národní památkový ústav letos konečně rozjede dlouho odkládanou opravu zámku, nicméně právě kvůli ní bude pořadatelům chybět potřebné jevištní zázemí v zadním traktu zámku.
Nicméně jsou připraveny speciální komponované večery tří českých národních divadel. Pražské svůj sestavilo z árií, duet, ansámblů a sborových scén s tématem lásky z oper Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, brněnská Janáčkova opera zvolila výběr scén z oper Giuseppe Verdiho, ostravské se představí ukázkami ze svých úspěšných muzikálových inscenací. Premiéru bude mít nové nastudování opery Lenky Noty Jsem kněžna bláznů, Musica Florea na festivalové stagioně v Nových Hradech tentokrát uvede Vivaldiho operu Farnace.
Naopak tradičně není na programu jen klasická hudba. Připraven je autorský pořad Jiřího Pavlici a Hradišťanu se Symfonickým orchestrem FOK Praha. Mladší generaci by mohl přilákat Koncert na přání, který tentokrát s Janáčkovou filharmonií Ostrava připravil B-Side Band a Vojtěch Dyk. Menším dětem je určena dětská opera Jana Kučery Perníková chaloupka, mladí hudebníci předvedou výsledky své práce při vyvrcholení dalšího ročníku mentoringu uměleckého vzdělávání MenART.
Vstupenky si ode dneška zájemci nebudou kupovat prostřednictvím sítě Ticketportal jako v minulosti. „Spojili jsme se s pardubickým systémem Enigoo a vkládáme do něj velké naděje, že pro návštěvníky bude uživatelsky přívětivější a pohodlnější,“ uvedl Karel Telecký že Smetanovy Litomyšle.
V souvislosti s opuštěním sítě Ticketportal je méně míst, kam si lidé pro vstupenky mohou osobně zajít. Podle webu festivalu je to možné v informačních centrech v Litomyšli, Pardubicích, Hradci Králové, Poličce, Svitavách a ve Vysokém Mýtě. A samozřejmě i ve festivalovém centru v zámeckém areálu. Podle pořadatelů ale až 90 procent objednávek vstupenek na Smetanovu Litomyšl už probíhá online.

Region vydání: Mladá fronta DNES – pardubický kraj
Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz