V létě se v Pardubickém kraji koná řada festivalů a atraktivních akcí

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 22.05.2022, Zdroj: seznamzpravy.cz, Autor: ČTK, Datum importu: 22.05.2022 11:32, Celková návštěvnost: 70 570 000, RU/měsíc: 4 892 293, RU/den: 1 813 436, Rubrika: Pardubický kraj, regiony, AVE: 99 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 20,15, Návštěvy za měsíc: 70 570 000

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

Léto v Pardubickém kraji bude po dvou letech plné akcí. Například na pardubickém letišti se mohou návštěvníci těšit na Aviatickou pouť. Loni se konala bez diváků na místě, pouze v přímém přenosu České televize.

Jubilejní 30. ročník je naplánován na víkend 28. a 29. května. Nad pardubickým letištěm se opět objeví historické, akrobatické i vojenské letouny. Chybět nebude ani tradiční pozemní program s ukázkami a aktivitami pro děti i dospělé. Na letišti a na třídě Míru se jako připomínka heydrichiády objeví maketa legendárního letounu Supermarine Spitfire.

Hudební festival Smetanova Litomyšl se uskuteční od 9. června do 5. července, jeho mottem jsou verše Jana Skácela. Během 27 dní festival uvede 43 pořadů v hlavním programu, který doplní doprovodný program ve Festivalových zahradách a 18. ročník Smetanovy výtvarné Litomyšle. „Po předchozích dvou zkrácených ročnících se Smetanova Litomyšl vrací k plnému rozsahu, a dokonce s rekordním počtem pořadů, účinkujících a také očekávaných návštěvníků. Vracejí se též zahraniční umělci,“ uvedli pořadatelé.

Hudební festival Jamrock v Letohradě na Orlickoústecku nabídne od 9. do 11. června desítky tuzemských i zahraničních kapel. Přední místo mezi nimi zaujímá skotská rocková legenda Nazareth, z jejíž původní sestavy už zůstal jen baskytarista Pete Agnew.

Přehlídka amatérského loutkářství Loutkářská Chrudim je tradičně naplánována na začátek letních prázdnin. Od 30. června do 6. července mohou diváci navštívit hlavní program amatérských loutkových inscenací vybraných na krajských postupových přehlídkách, Open pro+gram vybraný z loutkových inscenací nezávislých a amatérských loutkových scén a doplňkový program, který tvoří koncerty, výstavy, přednášky, promítání loutkových filmů a další loutkové inscenace. K 50. výročí založení Muzea loutkářských kultur v Chrudimi se uskuteční 2. července celodenní oslavy. Jejich součástí bude zahájení výstavy, křest knihy o historii instituce a festivalový program po městě po celý den.

Divadelní festival Pernštejnlove v Pardubicích se koná v areálu zámku od 26. do 30. července. Každý den budou dvě představení, v doprovodném programu je na každý den připraven koncert, tradiční sobotní divadlo pro děti a jedno speciální půlnoční představení.

V Poličce se 22. a 23. července uskuteční festival Colour Meeting, který kombinuje moderní hudbu a divadlo. Na pomezí klasiky a současné hudby se pohybuje také festival Zlatá Pecka v Chrudimi s mezzosopranistkou Dagmar Peckovou, rodačkou z Medlešic u Chrudimi. Přehlídka začne 21. srpna, tradiční závěrečné představení festivalu, divadelní hra Studia Ypsilon Carmen y Carmen, se uskuteční v pondělí 29. srpna v Kulturním centru v České Třebové.

Na své si v létě přijdou i příznivci rockové, folkové a populární hudby. Čekají je například Rychtář fest v Hlinsku, Rosnička ve Svitavách nebo Hrady na Kunětické hoře. Po dvou letech se bude opět konat festival elektronické hudby Svojšice. Uskuteční se 28. května, orientuje se hlavně na fanoušky techno, hard techno a drum & bassové hudby. Pořadatelé letošního 19. ročníku už zveřejnili desítku tuzemských i zahraničních vystupujících.

Dostane se i na milovníky jiných hudebních žánrů. V turistickém areálu v Cakli na Orlickoústecku by měl být 12. a 13. srpna další ročník country a folk festivalu Janouškovo Ústí, který pořádá písničkář Slávek Janoušek. Program zatím nezveřejnil.

Vojensko-historická akce Cihelna v Králíkách na Orlickoústecku se minulý rok v srpnu nekonala. Organizátoři alespoň nabídli návštěvníkům regionu jiné akce v rozmezí devíti dní. Letos už je stanoven termín 20. srpna, bližší podrobnosti zatím pořadatelé na webu nemají.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz