Smetanova Litomyšl po covidu stále hlásí volné vstupenky i na top umělce

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 26.05.2022, Zdroj: pardubice.iDNES.cz, Autor: Radek Latislav, Datum importu: 26.05.2022 11:34, RU/měsíc: 122 020, RU/den: 13 988, Rubrika: Pardubice – zprávy, AVE: 19 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,16

Tematické duplicity: Ostatní, Kultura a cestovní ruch

Pořadatelé letošní Smetanovy Litomyšle nevědí, zda mají dva týdny před začátkem festivalu důvod k radosti, nebo smutku. Na jednu stranu se po třech letech vrací plnohodnotný program s více než čtyřicítkou atraktivních hudebních pořadů rozložených do celého měsíce, na druhou stranu vstupenky nemizí tak rychle, jak by si vedení festivalu představovalo.

Ještě před covidem bývalo pravidlem, že kdo si nezajistil vstupenky na operní festival v prvních dnech předprodeje, jednoduše ostrouhal. Lístky na nejatraktivnější pořady byly v mžiku pryč. Dnes s výjimkou tří koncertů jsou vstupenky na bezmála čtyřicet pořadů pořád dostupné. „Máme vyprodané oba koncerty na přání s Vojtěchem Dykem, tři večery v Nových Hradech a Velké finále pod taktovkou Police Symphony Orchestra. Zbývá nám prodat ještě zhruba deset tisíc vstupenek ze třiceti tisíc,“ konstatoval ředitel festivalu Smetanova Litomyšl Jan Pikna.

Ačkoli do zahájení zbývá přesně 14 dní, menší zájem o prestižní festival může mít hned několik příčin. Podle pořadatelů se vším zamával covid. Jednak naučil lidi neplánovat věci příliš dopředu, a i vzhledem k rostoucí inflaci nechávají rozhodnutí o koupi vstupenek na poslední chvíli. Bývalo také železným pravidlem, že první středa v březnu byla tradičně spojená se zahájením předprodejem lístků. Vrcholící vlna omikronu však letos odsunula prodej až na konec dubna. Dříve bývalo už téměř vyprodáno. „Toto mohlo sehrát velkou roli. Nezačali jsme v termínu, na který byli lidé léta zvyklí. V prvních dnech předprodeje jsme vždy prodali okolo 80 procent vstupenek. Například letos v první den předprodeje do našeho festivalového centra přišel jediný nakupující. Lidé se proto teď mohou mylně domnívat, že pár dní před zahájením je Smetanova Litomyšl vyprodaná,“ uvedl jeden z důvodů chladnějšího zájmu o vstupenky ředitel festivalu.

Jednou z věcí, která mohla mnohé zaskočit, je také změna rezervačního systému. Dříve bylo možné koupit vstupenky fyzicky v každém městě v předprodejní síti Ticketportal, dnes je to de facto možné jen online. I proto pořadatelé spouštějí v těchto dnech další vlnu kampaně, která se bude snažit ukázat, že vstupenky jsou stále ještě na velkou většinu pořadů k mání. „Na druhou stranu je fajn, že stále máme lístky pro ty, kteří by za normálních okolností měli smůlu. Ceny jsou v podstatě na stejné úrovni jako v předchozích letech. Navíc online prodej funguje perfektně,“ dodal Jan Pikna s tím, že se prázdných židlí v hledišti neobává. Těsně před každým koncertem má každý v rámci Klubu přátel volných míst šanci získat vstupenky s velkou slevou.

Ačkoli se 64. ročník Smetanovy Litomyšle s podtitulem „A znovu láska“ musí letos obejít bez operních inscenací, jelikož měla začít velká rekonstrukce zámku, která se stále odkládá, diváci se mohou těšit na špičkové hudebníky.

V Litomyšli vystoupí mimo jiné Česká filharmonie, ale také Slovenská filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr FOK či Filharmonie Brno. V galakoncertech se představí operní soubory Národních divadel z Prahy a Brna či rezidenční umělec Adam Plachetka.

„Největší pěveckou hvězdou, kterou jsme tady kdy měli, bude uruguayský basbarytonista Erwin Schrott. Je to fenomenální showman. Na koncertu s Českou filharmonií dokázal vykouzlit neuvěřitelnou atmosféru. Osobně doporučuji i vystoupení Jiřího Pavlici s Hradišťanem. Sestavil autorský pořad k svatojánské noci. Po skončení koncertu jsou na programu ohnivé show v Klášterních zahradách. Doufáme, že se vydaří krásná svatojánská noc se světluškami,“ láká váhající diváky ředitel Smetanovy Litomyšle.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz