Živé vysílání 20:00 

Search
Close this search box.

TV, Datum: 09.06.2022, Zdroj: CNN Prima News, Zpráva: 1, Datum importu: 10.06.2022 00:00, Sledovanost pořadu: 26 699, Pořad: 20:00 Živé vysílání, AVE: 6 312 900,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,30

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

mluvčí 1,

Schválně jo, řekněte mi, z čeho je tohle: Mi řekni, prosím tě, co na tom chlastu máš?

mluvčí 2,

Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky.

mluvčí 3,

Víte Slunce, seno, jahody. Představte si, že tenhleten kousek se dočkal i svého…

mluvčí 4,

muzikálu, který bude mít premiéru za pár dní.

mluvčí 3,

Ale my vám můžeme trošku ukázat už teď.

mluvčí 5,

V hudebním Divadle Karlín probíhají poslední zkoušky, ladí se detaily. Herci…

mluvčí 6,

jsou téměř na 100 % připraveni předvést muzikál Slunce, seno, jahody v plné parádě na slavnostní premiéře 16. června. Nervozita pochopitelně stoupá.

mluvčí 7,

Máme svěcenou vodu.

mluvčí 5,

Z kostela se na vodu tak, že to bude jistota, že to perfektně.

mluvčí 7,

Se ti psychicky ne mezi jistota není zpravodajsky perfektní, ale takovej fóra už jsem trošku unavenej víš, takže si neustále myslí vymýšlet gagy.

mluvčí 6,

Ale nervozita stoupá bek Tomáš se něco blíží vlastně k tomu finále, jak to, co to udělá.

mluvčí 7,

Stoupá, protože stoupá obrovský respekt, který mám vůči tomu všemu vůči všem těm lidem, kteří do toho dali svoji energii. To je prostě opravdu jako velkej kolos a zatím vším tak nějak vlastně stojím. Já a v ten respekt, který máme samozřejmě vůči divákovi tomu tomu nejdůležitějšímu elementů, které pak ve finále rozhodne, jestli to budeme hrát dlouho nebo ne.

mluvčí 8,

Strašně moc chci přidat celý roky na tom filmu miluju, a to je vlastně nejtěžší most, zdá jednoduchý a je to nejtěžší jsem tak říkala, když jsme jeli takhle dohromady, že to asi klapne snad.

mluvčí 9,

Co se týče toho Šimona, že se tak jako bál, že to teda ta hlavní role, která taková nezábavná nezajímá v tom, že se přece problém všichni ostatní to hrajou řeší a jsou zábavný zajímavý a on tam jenom něco chce. To takovej ňouma Jouda. Holky se nezajímá, tak tam hledám nějaký moment, aby to byl normální kluk zacíleny na svůj konkrétní problém.

mluvčí 6,

Jak dopadl finálový kostým role Škopkové, kterou hrála ve filmu nepřehlédnutelná Helena Růžičková a v muzikálu ztvárnit téměř průsvitné dámy Adéla Gondíková a Iva Pazderková.

mluvčí 8,

My jsme udělali kompromis. Těšte se na něj Škopková především je fortelná tzn. že potřebuje furt tzn. velký plíce, jo, takže to je taková malá nápověda, a tak jsme udělali.

mluvčí 6,

Takže když ty si nasadíš ty velký prsa, tak ti.

mluvčí 8,

V tom konečně vypadám jako ženská.

mluvčí 1,

Vždycky je dobré se inspirovat silnými a úspěšnými ženami a třeba první dáma české módy Liběna Rochová. Ta teda rozhodně za inspiraci stojí.

mluvčí 10,

Liběna Rochová patří bezpochyby mezi nejúspěšnější módní návrhářky u nás, a proto je často označována jako první dáma české módy. Díky svým zkušenostem často přináší jiný úspěšným ženám, které k ní vzhlíží.

mluvčí 6,

Já myslím, že je to tím, že jsem posedlá v praxi, že se soud profesi jinou práci miluju a vlastně jsem plně oddána, když se něčeho, co děláte naplno. Děláte to s láskou a víc a věnujete tomu většinu času nebo hodně času. A věříte tomu, že to všechno dobře dopadne, a tak ten úspěch potom příze, ale ten vnitřní pocit takové té sounáležitosti vnitřní pocit uvědomění vnitřní pocit. Při vlastně se naplnil tu pracuje a já myslím, že pokud to přinese ovoce.

mluvčí 10,

Myslíte si, že možná ta ženská síla ženy v sobě tak, aby byli taky kvůli tomu, aby možná i předčily ty chlapy?

mluvčí 6,

No, já myslím, že by to mělo tak, jak to je a vy žena byla ženou, aby byla sebevědomá, aby žena byla. Měla jsi ráda, aby věděla, co chce života, aby udělal přirozený respekt, protože když budí přirozený respekt, má tak na branku, takže za to i muži akceptuji a samozřejmě takový, že by si vybrat ty správný může.

mluvčí 10,

Libye má kromě své práce Váši i pro něco úplně jiného. Nemusela se stát módní návrhářkou, ale automobilovou závodnicí.

mluvčí 6,

Já miluju auta. Já prostě odmalinka jsem nezbyla než hrází s panenkami, ale s autíčkama. Kromě chtěl být auto mohl 2 závodníci, když jsem byla malá pro mě auto a já jsem si sedla do jednoty Electric Porsche onehdy jezdila, byla jsem v tom autě celý den. Já jsem si za vteřinu zvykla a byla jsem nadšená, je to nádherný a ta síla toho auta vyloženě vyzařuje auta miluju a kromě silná auta nebyl, že by se chtěla dokazovat sílu. Já myslím, že jsem silný člověk je silná žena, ale i nevím, mám to tak mám po mamince, která ještě v 80 brázdila, že svým malým autíčkem silnice byla jsi lyžuje také milovníci aut. A já prostě, když jsem byla proti auta, vyšla i tam nějaký auto, je to úplně dělá příjemně.

mluvčí 1,

A teď budeme trošku intelektuální. Startuje totiž už šedesátý čtvrtý ročník Smetanovy Litomyšle zámecký areál a letos zacílení na mladé děti. To zní dobře ne. A k tomu přihodíme jednu chatku teda dobře, no tak jednoho z plachet ku, aby vás navnadilo ještě o oktávu.

mluvčí 11,

Druhý nejstarší hudební festival v Česku to je Smetanova Litomyšl. Poslední ladí za pár minut začíná na pódiu se postaví třeba známý basbarytonista Adam Plachetka.

mluvčí 12,

Já jsem rezidenčním umělcem festivalu už několik let, takže se sem aspoň 2× za rok vždycky vracím. A mám hrozně rád i atmosféru města i kvalitu atmosféru festivalu, tak myslím, že rozhodně stojí za výlet.

mluvčí 11,

Natrénováno, máte ale zeptám se co hlasivky připravenou.

mluvčí 12,

Věřím, že ano.

Martin HOLEK, redaktor

Kromě vážné hudby Koncert na přání odehraje třeba i Vojta Dyk program. Rozmanitý festival tady na zámku v Litomyšli můžete navštívit až do 5. července.

Daniela RÉVAI, redaktorka

Popová diva, Britney Spears a její přítel jsem s Harry si dnes po šestiletém vztahu mají říct své ano. Na obřad pro 100 hostů nebyly ale pozvání k svačině rodiče pán se zasnoubil loni v září, zatímco prosím, je to první svatba. Britney už jde k oltáři potřetí. Partneři na jaře oznámil, že čekají potomka. V květnu ale Britney nenarozené miminko přišla.

mluvčí 1,

Burešová si vždycky přála mít metalovou píseň s tím samozřejmě Vašek Noid Bárta pomohl taky kdo jiný. Nicméně já si jako myslím, že tím břichem teď nemyslím Vaška letu Evou se s tím břichem spíš měl trénovat ukolébavky, ne co. No nic oni k tomu bude mít jako video, takže prostě daj prostě jako ne.

mluvčí 6,

Vy.

mluvčí 6,

Haškovci si udělal Evy ocelovou ženu.

mluvčí 13,

Jo, to fakt strašnou radost, ale.

mluvčí 14,

Takový troufalý je to takový taková role, kterou by asi málokdo čekal od Evy vlastně, jak na video tak hudebně, protože Eva se pustila do metalový písničky společně s kapelou Dymytry. Přemkem Forejtem je to tak, já mám pro takový jako 1 speciální hashtag na Instagramu. Skandální.

mluvčí 15,

Já jsem Vaška dojde Ward poprosila, jestli mi nenapsal nějakou metalovou písničku, protože já chci měla vždycky rada tohle problém, že hodně lidí a my jako zdravé. Dáme dohromady spíš nějakým jako skupina má takhle, kterýma jsem taky rada jazzem rada spoustu jiných žánrů, ale hrozně jako toužila po tom vlastně vždycky jako rockovou kapelu. A akorát jsem si říkal, že asi na to nemám hlásila, když poslouchal Nightwish nebo Evanescence, tak víme, že ty zpěvačky taky nemají úplně jako chraplavý hlas, ale že vlastně dohromady s hudbou jde, že tam byl napsán a je to super jsem hrozně ráda, že do toho šli vlastně kluci Dimitri.

mluvčí 14,

Patří mezi naše nejlepší zpěvačka zazpívá cokoliv, což samozřejmě diváci z areálu zoo si mohli všimnout vždycky na konci, když zpívá od rokenrolu po MS přesun po pokynu. Prostě úplně všechno může podat metaloví.

mluvčí 6,

Dymytry a Eva Burešová se tohle stalo.

mluvčí 16,

Úplně jednoduše oslovil nás náš dlouholetý kamarád. Všechno přece bychom do toho nešli, ale vzhledem k tomu, že jsme pro každou špatnost, tak na to samozřejmě tím krokem bych chtěl být každý. A někdy je to možné.

mluvčí 17,

Tak hlavně má prospěly hlas a myslím si, že by měla mít takovouhle celou desku.

mluvčí 6,

Ptačím perem, který tam zpívá herecký partner třeba.

mluvčí 15,

My jsme chtěli nějakou společnou písničku. Vzniklo několik, ale vlastně nakonec tahle ta nejvíc jako na poslední chvíli improvizovaná věci jako jde jako první, protože jsme si zamilovali.

mluvčí 6,

Hra na tento metalových. Říkáme Minka.

mluvčí 15,

Je nadšené. Tak ona ono to nejsou jako jako na fotce metalové bych teďka vyšla náhodou ženských časopisů Ivan pilný na na metalové koncerty teďka samozřejmě nešla, protože nechci jako riskovat a jestli jako v klidu v klidu, protože potichu samozřejmě uvidíme, jak kdyby zkrat natáčení, jež si zvuk bicích, jako, který se jen tak ze 3, tak možná už dneska večer asi dozvíme. Jak není.

mluvčí 18,

Pdf chcete.

mluvčí 6,

Počkat až do konce se, že bysme měli exkluzivní záběr.

mluvčí 18,

Kvality.

mluvčí 15,

Brexitu v pohodě zemřete všechno máme udělaný tak, aby Teplice stal se nějak jako neuškodil.

mluvčí 14,

Když to zvládá úplně skvělé volné, protože nás oceli v reálu.

mluvčí 6,

Haška děláš v práci asi za 20 lidí, jak to zvládáš. Ty.

mluvčí 14,

Ledový zatím ještě držím, no, ty zatím držíme už včera točil i pro jednoho kamaráda. Vlastně ještě budou v neděli další klip. Ostrava část klipu to nějaký koncerty toho to, že útočit dobrý zatím dávám, se vrátila fyzičku. Tak.

mluvčí 6,

Řeknu teď nebude zdržovat. Uvidíme se v neděli, kde bude i rocker Přemek Forejt se.

mluvčí 14,

Dá ano, čím se dávat může přejet letošek vývoj tam koně tam ohně bude tam. Pitva budeme celý točit takový krčmě na takovém hradě továrny.

mluvčí 1,

No, já mám pro vás taky jednu libůstku. My vám říkali, že 11. července bude mít v Praze koncert Jeff Beck s ním bude hrát na pódiu Johnny Depp, protože předprodej na tenhle ten koncert ještě nezačal. Tak my pro vás ty lístky máme už teď od téhle chvíle se můžete pro kliknout přes náš Instagram Showtimu lístků, ke kterým ostatní ještě nemají přístup. Takže náš Instagram krásný večer.

Lucie PTÁČKOVÁ, moderátorka

Je krátce po dvacáté hodině. Program na CNN Prima News pokračuje dalším zpravodajským přehledem. Přeji vám hezký večer.

Lucie PTÁČKOVÁ, moderátorka

Ceny pohonných hmot opět stouply benzín Natural 95 zdražil oproti minulému.

mluvčí 19,

Týdnu o 70 haléřů nafta 38 haléřů. Benzín tak teď průměrně tankujeme za 46 50. Diesel za 45 70. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Nejlevnější paliva jsou aktuálně v Královéhradeckém kraji naopak nejdražší benzín na vysočině a nafta v Praze.

Karel ZÍDKA, redaktor

Jako chyba v Matrixu může připadat některým řidičům dnešní situace na čerpacích stanicích, zatímco před týdnem, tedy před tím, než vláda snížila spotřební daň z pohonných hmot o korunu 50, byla cena takového benzínu přes 46 Kč. Dnes je cena opět přes 46 Kč někde dokonce i přes 47 a ceny dál rostou v Praze jsou přitom standardně nejvyšší obrovské výkyvy jsme zaznamenali. Ale.

mluvčí 20,

I jinde, například tady v Hořicích na Královéhradecku ještě před týdnem tzn. po snížení spotřební daně z té mohli litr nafty pořídit za 41 Kč 60 haléřů. Dnes stojí 45 90.

mluvčí 21,

Před týdnem jsme na této zlínské benzínce zaznamenali rekordní zlevnění. Wiesel tady měli za 45 10 a benzín za 45 50. Teď tady ale natankujete o korunu 40 dráž, co říkáte těm cena?

mluvčí 22,

Se vyjadřovat, protože člověk starosty.

mluvčí 23,

Natočili hrozně, ale zase, když se člověk podívá, jaké ucpaná magistrála, tak si říkám, že se asi půjdu ven. Ten benzín ještě levné.

mluvčí 24,

Prostě jsem zdražil dopravu, nelíbí se mi ani snížení spotřební daně, protože stát nebyl schopný donutit benzínky tu cenu snížit.

Karel ZÍDKA, redaktor

Snížení spotřební daně se opravdu projevilo jen částečně. Čerpadláři přitom měli dokonce teoreticky zlevnit víc než o avizovanou korunu 50. Cena měla klesnout podle vlády o korunu 80 na litr, protože se započítává jen snížení spotřební, ale také daně z přidané hodnoty. To se vůbec nestalo. Ty ceny zlevnili o necelou korunu a ten zbytek si nechají ve své kapse sleva.

mluvčí 25,

Korun osmdesátce do cen na čerpacích stanicích promítla to, že nevidí řidič je druhý příběh a ten je způsoben tím, že tak, jak se třeba na zůstanu s ní šla, tak ceny na evropském trhu rostly nahoru.

Karel ZÍDKA, redaktor

Řešením, které by zabránilo dalšímu zdražování pohonných hmot, by mohlo být opětovné snížení spotřební daně. To už ale prý není možné.

mluvčí 26,

My jsme v případě nafty skutečně na tom minimu, které nám umožňuje Evropská unie.

mluvčí 27,

Opozice to ale vidí jinak. Máme tady moc za prvé pokusit přesvědčit evropskou unese jsme šli ještě dále spotřební daní udělat výjimku by to nešlo tak snížit.

Karel ZÍDKA, redaktor

Další tentokrát snad o něco trvanlivější snížení cen pohonných hmot by nás mohlo potkat v červenci, kdy skončí povinnost předávání biosložek do paliv krajské štáby a Karel Zídka, CNN Prima News.

Lucie PTÁČKOVÁ, moderátorka

Předseda vlády Petr Fiala navštívil ve Vatikánu papeže Františka. Mluvili především o situaci na Ukrajině hlava katolické církve vyjádřila podle fialových slov absolutní podporu ukrajinskému lidu. Rozpor nebyl ani v otázce dodávek zbraní na Ukrajinu.

mluvčí 28,

Setkal jsem se se svatým otcem papežem Františkem, měli jsme dlouhý rozhovor o situaci v České republice o stavu náboženství u nás, ale hlavní část toho rozhovoru byla v situaci v Evropě. Válce na Ukrajině. O tom, jak Česká republika zvládá příliv uprchlíků a jaké jsou možnosti toho řešení, jak je známo, tak papeži Františkovi velmi leží na srdci mírové řešení situace na Ukrajině faksimile setkání s vatikánským státním tajemníkem kardinálem aerolinek bavili. Jsme se také o situaci na Ukrajině velmi intenzivně a konsekvencí, které to má pro Evropu, ale probírali jsme také téma vztahů mezi svatým stolcem mezi Vatikánem Českou republikou, protože pořád leží. Před námi ta uzavřená smlouva, která se připravuje už řadu let nebo desetiletí. Naše vláda má za cíl dovést ty věci dokonce, tak jsme se bavili o tom, jak to udělat, abychom konečně tu smlouvu smlouvu měli uzavřený.

Lucie PTÁČKOVÁ, moderátorka

Soud samozvané Doněcké lidové republice odsoudil k smrti dvojici Britů a občana Maroka. Informovala o tom agentura TASS. Muži bojovali na ukrajinské straně odsouzení tvrdí, že jsou řádnými vojáky ukrajinské armády a že s nimi má být zacházeno jako s válečnými zajatci. Proti verdiktu se u soudu chystají odvolat. Britská vláda prý kvůli případu vyvíjí na Moskvu nátlak. K případu.

Lucie PTÁČKOVÁ, moderátorka

Zajatých britských žoldnéřů se vyjádřil i britský ministr pro ozbrojené síly jim hippie ve včerejším rozhovoru pro naši televizi.

mluvčí 29,

Ano, obžerství.

mluvčí 30,

O těchto případech nemám přesné informace. Pravdou ale je, že jejich rozhodnutí bylo proti doporučení britské vlády, řekla velmi jasně, že britští občané by neměly jezdit na Ukrajinu a účastnice bojů. Ale pokud se tak občané Británie rozhodly, byli zajati, očekávali bychom, že s nimi bude zacházeno, jak s válečnými zajatci v souladu s ženevskými úmluvami.

mluvčí 31,

O in korun určený, jak tančí.

Lucie PTÁČKOVÁ, moderátorka

Dopravce RegioJet spustí tuto sobotu pravidelné železniční spojení mezi Prahou Lvovem a Kyjevem. Navazuje tak na humanitární spoje z Prahy do polského Přemyslu. Přesně od začátku ruské invaze na Ukrajinu proudili uprchlíci i humanitární pomoc. Pro držitele ukrajinských pasů bude nově stát jízdenka z Prahy do Kyjeva 639 Kč. Dopravce zavedením spojení reaguje na vysokou poptávku ukrajinských rodin, které se chtějí vrátit do.

mluvčí 19,

Vlasti za příbuznými.

mluvčí 19,

Úmyslný ale zřejmě ne teroristický.

Lucie PTÁČKOVÁ, moderátorka

Čin. Berlínští policisté vyšetřují včerejší tragédii, kdy mladý muž arménského původu vjel autem do davu lidí. Postupně se objevují informace, že útočník měl už dříve trpět psychickými problémy.

mluvčí 30,

Kostel na berlínském náměstí Breitscheidplatz zčásti obklopují betonové zátarasy. Ty tu stojí od tragického útoku z roku 2016. Fotky na schodech památník připomínají oběti masakru, který je dodnes živé paměti mnohých obyvatel. Těmi ale včera otřáslo další neštěstí v 10 hodin 30 minut dopoledne se na toto nároží přiřítil podle očitých svědků vysokou rychlostí automobil. V osudný okamžik se na místě nacházela skupinka žáků ve věku 15-16 let, kteří přijeli na školní výlet z Hesenska. Jejich učitelka zraněním na místě podlehla. Dnes na nároží kromě těch, kteří přišli uctít památku zemřelé ženy, pohybovaly i lidé, kteří jen o vlásek tragédii unikly.

mluvčí 12,

Je zde ví.

mluvčí 32,

On včera jsme se chtěli podívat přesně jsem. V hotelu jsme si ale zapomněli nějaké léky, takže jsme se vrátili a mezitím nám ujel autobus. Měli jsme velké štěstí, protože kdybychom ten autobus stihli, byli bychom tu ve chvíli, kdy se to stalo.

mluvčí 33,

Bavme se nad tím právě přemýšleli, že kdybysme jako ty 2 hodiny dřív, jako jsem šli nebo ve jsme měli částek, že jako to a je to vlastně docela hrozná představa, že jsme mohli být teďka jako někde v nemocnici nebo vlastně vůbec konec žití.

Daniel KONEWKA, redaktor

Zběsilá jízda řidiče pokračovala dalších asi 200 m a skončila tady nárazem do výlohy obchodů s kosmetikou. Ta se od brzkých ranních hodin opravuje, nicméně obchod zůstane ještě několik dní uzavřený z důvodu vyšetřování. Policisté ale zatím žádné nové informace o motivu devětadvacetiletého muže původem z Arménie nezveřejnila. Podle deníku Bild vnikla zásahová jednotka do bytu, ve kterém bydlel s matkou sestrou, na kterou bylo auto přihlášené. Nic podezřelého na místě ale nenašla. Sousedé jsou v šoku, protože muž byl podle nich milý přátelský. Celý incident vyšetřuje oddělení vražd, což může napovídat, že verze o teroristickém útoku není to primární, se kterou policie pracuje. Daniel Konewka, CNN Prima, News Berlín, Německo.

Lucie PTÁČKOVÁ, moderátorka

A už za chvíli pořad Co Čech to politik zdražování potravin nebo uprchlické krizi s ekonomem Štěpánem Křečkem. Prezidentkou potravinářské komory danou Večeřovou a stomatologem Radkem manažerem.

mluvčí 34,

Hezký podvečer zítra.

mluvčí 35,

Budeme znát přesná čísla statistiků, jak rychle rostly ceny.

mluvčí 34,

V květnu, kdy se zdražování zastaví. Energie potraviny tam lidé pociťují zvyšování cen asi nejvíce, jak může pomoci stát, měl by pomoci 70 000 uprchlíků z Ukrajiny už si našlo v Česku práci. Jak je to ale například ve zdravotnictví, kdy se budou moci zapojit i lékaři zubaři zdravotní sestry z Ukrajiny. Témata pro naše hosty, kterými dnes jsou stomatolog a vysokoškolský pedagog Radek Mounajjed. Pane doktore, vítejte, dobrý večer. Ekonoma poradce premiéra Štěpán Křeček. Dobrý podvečer. Na na dálku zdravíme také prezidentku potravinářské komory České republiky Danu Večeřovou. Děkujeme, že jste přijala naše pozvání vítejte.

mluvčí 34,

Tak zítra se dozvíme ta oficiální čísla zvyšování cen za měsíc květen, tak vy jste odborník, pane Křečku, tak jak to tipujete, překročíme tu patnáctku meziročně.

mluvčí 36,

Obávám, že ano to tempo, kterým se inflace navyšuje, je velice rychle a pravděpodobně tedy zítra přesáhne 15procentním úroveň, nicméně myslím, že pomalinku se už blížíme k tomu vrcholu. Je možné, že pak ještě v tom červnu červenci ta inflace může trošku stoupat, ale již v druhém pololetí letošního roku zažil také, že konečně začne klesat, takže blýská se na lepší čas. A jak.

mluvčí 34,

Rychle budeme klesat z vašeho pohledu, bude to pozvolné?

mluvčí 36,

Letos určitě nedostaneme na jednotce Farna úrovně inflaci. Nicméně již v tom příštím roce bychom měli mít inflaci jednociferný, no a v roce 2024 bychom se měli vrátit k inflačnímu cíli ve výši dvou procent. Tím dosáhneme opět cenové stability.

mluvčí 34,

Podle vás Česká národní banka přijde ještě s nějakým velkým zásahem, co se týče extrémního navyšování té základní úrokové sazby nebo nebude už.

mluvčí 36,

Muset 22. června bude mít stará bankovní rada poslední měnově politické jednání na něm pravděpodobně dojde k dalšímu prudkému zvýšení. Základní úrokové sazby i další saze v ekonomice, ale to pravděpodobně bude to poslední navýšení. Potom již nová bankovní rada zřejmě bude udržovat úrokovou stabilitu.

mluvčí 34,

Paní prezidentko, lidé musí opravdu šetřit začít si utahovat opasky nejvíce pociťují to zvyšování cen na energiích na cenách potravin. Tak, jestli můžete shrnout, které základní potraviny vůbec nejvíce zdražily v meziročním srovnání o kolik?

Dana VEČEŘOVÁ, prezidentka Potravinářské komory ČR

Já se obávám, že musím říct, že zdražili všechny potraviny, protože samozřejmě ten nárůst těch energií toho plynu, to se týká vlastně těch výrobních nákladů suroviny zemědělské. To se týká prakticky všeho. Tam není tam není výjimka jediné, kde můžeme uvažovat o tom nějaké stabilitě cen, která by třeba teďko mohla poklesnout. Je třeba ovoce zelenina, protože jdeme do sezóny, takže samozřejmě tam bude velká nabídka, takže samozřejmě se cena může snížit, ale meziročně opravdu se zvedly ceny potravin všech a já jsem já celkem obdivu pana ekonoma Křečka, že tak optimisticky říká, že vlastně ta inflace klesne na tom podzim, protože já si třeba netroufám říct těch potravin, že by ta ceny měly klesnout nebo se dokonce ani stabilizovat, protože my bysme k tomu, aby ty ceny potravin se stabilizovaly, nebo dokonce začaly klesat. Tak bychom potřebovali tu stabilitu v těch cenách vstupů tzn. ceny energií ceny plynu ceny zemědělských komory stejně jako my teď zemědělci jsou také postiženi těmi zvyšujícími se nás zvyšujícími se nákladná ty energie. A my vlastně nevíme, kdy se to zastaví. My nemáme ani dokonce výhled, že by se to zastavit mělo tak, že se obávám, že asi ještě nejsme úplně na vrcholu, co se týče těch potravin.

mluvčí 34,

Dobře za chvíli se k vám vrátím. Obrátím se na pana doktora manažera. To zvyšování cen energií straší všechny občany nejenom, že straší, ale už poznávají tu tvrdou realitu chodí nové zálohové faktury na plyn elektřinu. Straší to i zubaře podnikatele.

mluvčí 37,

Straší to úplně každý, kdo provozuje nějaký byznys, ať je to ve zdravotnictví nebo jakýmkoliv oboru, ale já si myslím, jednu věc, o které nikdo nemluví a je čas opravdu ne tím velmi vážně zamyslet. A to je zvýšit efektivitu práce, mi pořád jsme v efektivitě velmi pomalý zaostáváme za světlem a jsme v tomhle tom hledisku do troufám si říct, taková rozvojová země. My málo aplikujeme digitalizaci a tam si myslím, že jsou obrovský rezervy využít lidský zdroj efektivněji, protože my používáme, když bych to přirovnal jednoduše, máme 2 nádoby v jedné tekutina druhý a potřebujeme vyvážet ty 2 nádoby, tak mi doteď bohužel chodíme sběrač Coe. Přenášíme, říkám potřeba strašně moc lidí, ty lidi jsou drahý. Dostávají méně odměn, ale na druhé straně, kdybysme dokázali vymyslet sofistikovaný nějaký zařízení, který má propojit 2 nádoby velmi jednoduše, tak budeme efektivní a budeme mít někde rezervu a pak, když se nám zdraží. Ty energie a vše, to jsme už věděli od léta, že se to bude, že to nebude úplně ideální. Není to žádný překvapení. A já osobně jsem začal už někdy koncem minulého roku zařizovat a vyvíjíme svůj software svůj program, který zefektivní celou práci uvnitř zubařské ordinace. A ty rozdíly potom se budeme snažit tam, co zaplatíme víc energií, tak zase ušetřit, že ušetříme na lidským zdroj na zbytečné práci lidí, která se dá nahradit počítači.

mluvčí 34,

U té efektivity práce určitě vás doplním pan Křeček, ale já se ještě s prominutím zastavím u těch energií. Vaší kliniky je to velký problém. Je to velký zásah do rozpočtu nebo jste na to při Praha.

mluvčí 37,

A u nás je největší problém stárnoucí technologie, který neustále musíte obměňovat. A další problém, že ty technologie teďka vy, abyste mohli jít s dobou a se světem, tak musíte ty technologie opravdu pravidelně upgradovat a je teďka spíš problém v dodávkách těch technologií. Tam to vázne tzn. ty energie tam je nějakej nějaký o několik procent se to zvýší zase. Chce to včas zareagovat mít efektivní energetický a třeba řeším teďka všude solární panely. Snažím se bejt nezávislej, dělám to, jak doma taky v práci teďka připravuje projekt, že opravdu se budeme snažit tohleto snížit, protože to bude problém ne teď, ale jinou, kdy přijde velký míře. Ale my se musíme hlavně snažit ty technologie využít víc, protože tam je pro nás nejvyšší pro nás personální problém ten nejdražší.

mluvčí 34,

Pane Křečku, efektivita práce pokulhává stále v České republice, souhlasíte s panem doktorem.

mluvčí 36,

V Tokiu o něco horší než na západ od nás a je o něco lepší než na východ od nás, ale souhlasím s tím, že nesmíme usnout na vavřínech. A je potřeba, abychom investovali, když budeme moct nahrazovat takové ty banální práce stroji, tak Saddámu uvolní na trh práce další pracovní síla. Tím budeme moci navýšit náš ekonomický růst a samozřejmě to pomůže se zbavovat takových těch prací, které nikdo nechce dělat, na které se špatně získávají lidé a budu se moci tito lidé posunout ke kvalifikovanějším pozicím. Takže budou moci mít vyšší mzdy a naše ekonomika se tím bude dostávat na vyšší úroveň, takže určitě to je žádoucí.

mluvčí 34,

Paní prezidentka mluvila o tom, že výrobci budou pomoc potřebovat hlavně na vstupu, co se týče energií, tak doporučíte vládě nějaký speciální balíček, dejme tomu, pro firmy ten energetický nebo v tuhletu chvíli si firmy budou muset pomoci sami.

mluvčí 36,

Energetika je opravdu vážný problém a jak jejich kolegyně říkala, tak ceny potravin možná na podzim budou narůstat, nicméně to jenom malá složka celkového spotřebního koše. Já jsem se bavil v úvodu o celém spotřeby Miloši a tam by mělo docházet k tomu klesání. Energii v tom je ten výhled velmi nejistý a je možné, že ty vysoké ceny se nám udrží poměrně dlouhou dobu. A čím jak budou lidem končit fixace, tak se vlastně už nikdo nevyhne těm vysokým cenám, a to ani domácnosti ani firmy, takže určitě bude na místě, aby tady řekl nějaký sociální tady nějaký zvýhodněný tarif tak, aby se pomohlo domácnostem. Mám možná i firma.

mluvčí 34,

Paní prezidentko, co by bylo z toho hlediska cen potravin nejvíce potřeba právě na tom vstupu nějaký speciální energetický balíček, dejme tomu, i pro firmy a jestli můžete doplnit ještě na tom výstupu, jak pomoci vzhledem k vysokým cenám potravin zákazníkům?

mluvčí 38,

Tak určitě, co se týče těch cen vstupů. Tam vlastně Evropská komise 24. března tohoto roku vydala, jaký tzv. dočasný krizový rámec, který vlastně umožňuje zpracovatelským firmám, které jsou postižené v celém v celé škále průmyslu, nejenom samozřejmě potravinářským, které prostě se jim zvedly ty vstupy, tak umožňuje určitou kompenzaci těchto zvýšených vstupů. A je teda trošku takové pro nás devastující, že vlastně řada států Evropské unie už toho dočasného krizového rámce využila třeba Francouzi díky tomu napumpují do svého zemědělského potravinářského sektoru 4 biliony korun. Poláci nezůstali pozadu Němci Španělé, takže nám vlastně dochází, že u nás vlastně nic neděje a nepomáhá se tě má potravinářům a zpracovatelům, tak mám klesá konkurenceschopnost.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz