A znovu láska… FOK poděkuje dobrovolníkům hudbou

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 17.06.2022, Zdroj: classicpraha.cz, Autor: Martina Klausová, Datum importu: 17.06.2022 07:31, RU/den: 10 000, AVE: 5 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,11

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Léto přichází a s ním i Hradišťan a FOK. Jejich nejnovější společný projekt zazní v Litomyšli i v Praze.

Ve čtvrtek 23. června 2022 uvede Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK ve Smetanově síni Obecního domu komponovaný pořad k 100. výročí narození Jana Skácela. Projekt vznikl na objednávku mezinárodního hudebního festivalu Smetanova Litomyšl, kde bude mít také 20. a 21. června premiéru.

Libreto z veršů básní a próz Jana Skácela a biblických citátů sestavili Vojtěch Stříteský a Jiří Pavlica, který do kompozice začlenil i některé dřívější písně psané na Skácelovy básně (např. Modlitba za vodu, Krátký popis léta, Sonet o lásce a modrém portugalu). Nadčasové vyznění a filozofickou hloubku sdělení umocňuje záměr nezužovat téma jen na náklonnost muže a ženy, ale rozšiřuje ji také o oddanost k druhému člověku, dětem, životu, přírodě, ideji, vlasti – i k Bohu; v duchu dopisu sv. Pavla Korintským: „A tak zůstává víra, naděje, láska – ale největší z té trojice je láska.“

Pražský koncert souboru Hradišťan a Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK je určen a věnován jako poděkování všem dobrovolníkům, kteří pomáhají uprchlíkům. Půjde o unikátní příležitost poděkovat stovkám lidí, kteří věnovali svůj čas a sílu pomoci v aktuální situaci spojené s válkou na Ukrajině. Hostitelem akce bude hlavní město Praha v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem a Středočeský kraj zastoupený hejtmankou Petrou Peckovou, patronaci akci udělil také ministr kultury Martin Baxa, starosta Prahy 1 Petr Hejma a radní hlavního města Prahy pro kulturu Hana Třeštíková.

Pražský koncert 23. června bude zároveň přenášen v přímém přenosu na ČT Art.

Jak projekt vznikl a co ještě čeká FOK v závěru této sezóny prozradí ředitel Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK Daniel Sobotka v rozhovoru s Martinou Klausovou v neděli 19. června v 16:30. Reprízu si můžete poslechnout v pondělí 20.6. v 11:30.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz