Nové album K2 Kateřin Kněžíkové a Englichové pokřtil horolezec Radek Jaroš

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 26.06.2022, Zdroj: vecerni-praha.cz +1, Autor: redakce, Datum importu: 26.06.2022 19:34, RU/měsíc: 186 253, RU/den: 13 256, AVE: 5 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,15, Návštěvy za měsíc: 186 253

Tematické duplicity: Ostatní, Kultura a cestovní ruch

Obsahové duplicity: 24.06.2022 – ceskenovinky1.eu

Na festivalu Smetanova Litomyšl pokřtily dvě Kateřiny, sopranistka Kateřina Kněžíková a harfistka Kateřina Englichové CD K2. CD pokřtil horolezec Radek Jaroš, který K2 zdolal.

K2 je unikátní spojení sopránu a harfy v písňových cyklech Benjamina Brittena, Petra Ebena, Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka a Sylvie Borodové. Jako kmotra K2 si Kněžíková s Englichovou pozvaly nejúspěšnějšího českého himálajského profesionálního horolezce Radka Jaroše. Ten na K2, nejvyšší horu Pakistánu (8611 m), vystoupil až při páté expedici. Tím se stal zároveň teprve patnáctým člověkem planety, kterému se podařilo stanout na všech nejvyšších horách světa bez používání kyslíkových přístrojů.

„Na K2 jsem strávil, pokud to sečtu, při pěti expedicích téměř půl roku svého života. Vím, jak je to těžké dostat se až na vrchol. Ale také vím, že člověk se nesmí vzdát a jít za svým cílem, snem. A je jedno v jakém je to oboru. Cílevědomá práce a vytrvalost se vyplácí. Přeju našemu „duu“ K2 a jejich novému CD ať také dosáhnou svých vysněných met a přináší radost co největšímu okruhu lidí,“ popřál CD K2 Jaroš.

„Mám obrovskou radost, když se povede zrealizovat něco výjimečného a originálního. Spojení hlasu a harfy takové bezesporu je a zároveň je pro mě synonymem pro krásu, čistotu a vznešenost. S Kateřinou jsme si splnily, za obrovské podpory vydavatelství Radioservis, několikaletý sen a já jsem si ke svým blížícím se kulatinám nadělila opravdu krásný dárek. Je úžasné mít vedle sebe člověka, který se nebojí experimentovat, má otevřené srdce a mysl a jde po vašem boku zdolávat pomyslné hudební vrcholy K2,“ připojuje se Kateřina Kněžíková

Dvě renomované současné hudebnice Kněžíková a Englichová představují špičky ve svých oborech. Jedna je uznávanou harfistkou a harfovou pedagožkou s bohatou koncertní i nahrávací činností, ta druhá je přední operní sólistkou, jež sbírá úspěchy doma i v cizině. Posledním a zároveň největším oceněním Kněžíkové je světová cena BBC Music Magazine Award 2022 v kategorii Vocal. Společné aktivity obou dam se datují od roku 2017, kdy za recitál a live nahrávku písní s harfou získaly cenu CLASSIC PRAGUE AWARDS.

Obsah CD:

Benjamin Britten

A BIRTHDAY HANSEL, OP. 92

1. Birthday song

2. My early walk

3. Wee Willie

4. My Hoggie

5. Afton water

6. The winter

7. Leezie Lindsay

Petr Eben

PÍSNĚ K LOUTNĚ NA STŘEDOVĚKOU MILOSTNOU POEZII

8. Milovánie bez vídánie

9. I dare not ask

10. Quand ce beau printemps

11. Ach Gott, wie weh tut scheiden

12. Jakž sem tě najprv poznal

13. Stratilať sem milého

Bohuslav Martinů

PÍSNIČKY NA JEDNU STRÁNKU H 294

14. Rosička

15. Otevření slovečkem

16. Cesta k milé

17. Chodníček

18. U maměnky

19. Sen Panny Marie

20. Rozmarýn

Leoš Janáček

MORAVSKÁ LIDOVÁ POEZIE (VÝBĚR)

21. Láska

22. Kouzlo

23. Záře od milého

24. Stálosť

25. Pérečko

26. Památky

27. Šafárova céra

28. Psaníčko

29. Rozmarýn

30. Lavečka

Sylvie Bodorová

SADAJ, SLNKO, SADAJ

31. Čo sa stalo nové

32. Dala som mu pierko

33. Sadaj, slnko, sadaj

34. Neore, neseje

35. Zavej že, vetríčok

36. Prečo že ťa

37. Opýtaj sa Baláža

Sopranistka Kateřina Kněžíková je jednou z nejperspektivnějších pěvkyní mladé generace, která se vedle opery stále častěji věnuje koncertnímu repertoáru, ve kterém dosahuje úspěchů nejen doma, ale převážně v zahraničí. Věnuje se interpretaci barokních a klasicistních děl, operám 19. století i soudobé hudbě. Stěžejním repertoárem jsou díla A. Dvořáka, B. Martinů či L. Janáčka a písňová literatura. Je laureátkou řady pěveckých soutěží, ceny Classic Prague Awards 2018 za nejlepší komorní výkon a Ceny Thálie 2019 za mimořádný jevištní výkon v inscenaci Julietta aneb Snář (B. Martinů) na prknech Národního divadla moravskoslezského.

Představila se publiku na řadě festivalů u nás i v zahraničí, v roce 2021 s úspěchem ztvárnila hlavní roli Káťi Kabanové ve stejnojmenné opeře L. Janáčka na prestižním festivalu Glyndebourne Opera Festival. Má za sebou spolupráci s předními orchestrálními tělesy (BBC Symphony orchestra, Bamberger Symphoniker, Camerata Salzburg, Collegium 1704, Česká filharmonie, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, London Philharmonic Orchestra, Rotterdam Philharmonisch Orchest, Mahler Chamber Orchestra, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, PKF – Prague Philharmonia atd.) a celou plejádou skvělých dirigentů (J. Bělohlávek, S. Baudo, P. Domingo, A. Fisch, M. Honeck, J. Hrůša, V. Luks, T. Netopil, J. Nelson, R. Ticciati, E. Villaume).

V roce 2021 vydala u Supraphonu své první profilové CD pod názvem „Phidylé“, které bylo označeno jako „Editor’s Choice“ a „The Best Classical Albums of 2021“ v časopisu Gramophone. V roce 2022, získalo album „Phidylé“ prestižní cenu BBC Music Magazine Awards v kategorii „Vocal“. U Radioservisu vydala koncem roku 2021 své druhé profilové CD pod názvem „Fantasie“.

Kateřina Englichová patří k výrazným osobnostem české harfové školy. Spolupracovala s významnými umělci a soubory, ať již u nás – Josef Suk, Pavel Šporcl, Jitka Hosprová, Ivan Ženatý, Martin Kasík, Vilém Veverka, Pražákovo kvarteto, Kvarteto Martinů, Haas Quartet ad., tak v zahraničí – Mstislav Rostropovič, Carol Wincenc, Eugenie Zukerman, Robert Davidovici, Michael Kofler, Robert Stallman, ad.

Jako sólistka spolupracovala s dirigenty Zdeňkem Mácalem, Jiřím Bělohlávkem, Ondřejem Kukalem, Jakubem Hrůšou ad. Několik let hrála s Filadelfským orchestrem a měla možnost pracovat s dirigenty jako jsou Simon Rattle, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Wolfgang Sawallish, Michael Tilson-Thomas, Seiji Ozawa ad. Zúčastnila se festivalů – Tanglewood, Tucson Music Festival v USA, Red Sea Festival v Izraeli, Pacific Music festival v Japonsku, Pražské jaro, Pražský podzim, Marnach (Lucembursko), Carintischer Sommer (Rakousko), Sarajevská zima (Bosna) ad.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz