Zprávy

Search
Close this search box.

RÁDIO, Datum: 18.02.2023, Zdroj: ČRo Pardubice, Zpráva: 1, Datum importu: 18.02.2023 06:27, Poslechovost pořadu: 5 489, Pořad: 06:00 Zprávy, AVE: 2 220,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,06

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

MLUVČÍ

Začaly opravy silnic, které poškodila těžká technika při stavbě dálnice. D35 na Pardubicku. Hlavní scéna šedesátého pátého ročníku festivalu Smetanova Litomyšl bude ve sportovní hale na místním zimním stadionu. Platí výstraha před silným větrem tání sněhu může zvedat hladiny řek a na východě Čech dnes čekáme zataženo s deštěm a s teplotami do 12 stupňů. U zpráv vás vítá a dobré ráno přeje Milena Potůčková. Dělníci začínají opravovat silnice, které byly poškozené při stavbě dálnice D35 práce se týkají hlavně vozovek v okolí Sezemic Dolních Ředic nebo Rokytna. Řidiči se tak kolem těchto obcí budou muset připravit na objížďky nejvíc poškozené úseky musí silničáři kompletně zrekonstruovat jinde budou stačit jen drobnější opravy, jak se chce kraj vyhnout dalším dopravním komplikacím řekl náměstek hejtmana za ODS Michal Kortyš. V současné době probíhá rozdělení oprav do jednotlivých etap tak, aby nedošlo k příliš velkým komplikacím pro řidiče, které opravy už proběhly nebo budou probíhat letos a vzhledem k tomu, že poškozené necelých ty jsou koncentrovány na malém území je nesmírně důležité, aby ty opravy byly postupné.

MLUVČÍ

Na Hlinecku pokračují tradiční masopustní obchůzky. Lidový zvyk je od roku 2010 zapsaný na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO průvod typických masek bude možné potkat ve Vortové k masopustní tradici se ale připojí třeba také v Prosetíně, anebo v Horním Bradle. Hlavní scéna letošního pětašedesátého ročníku festivalu Smetanova Litomyšl nebude na renesančním zámku arkádové nádvoří, které je tradičním místem pro pořádání hudebních pořadů totiž obsadí v tomto roce stavbaři začala generální oprava památky UNESCO jako náhradní prostor využijí proto pořadatelé místní sportovní halu, která byla nominovaná na evropskou cenu za architekturu. Pokračuje ředitel festivalu Jan Pikna.

MLUVČÍ

Ono to samozřejmě vypadá, že to je hrozná zpráva, že nebudeme na zámku, protože ten zámek je samozřejmě úžasnou kulisou. Na druhou stranu pro nás to je vlastně krásná výzva si s tím hrát, že ten festival pořádáme už vlastně dlouho a vlastně by nás ani nebavilo, kdybychom ho pořád měli stejný, takže tady máme možnost teďka uplatnit spoustu kreativity výtvarných a všelijakých jiných nápadů.

MLUVČÍ

Většinu Česka s výjimkou Zlínského kraje dnes zasáhne silný vítr. Varuje před tím Český hydrometeorologický ústav. Vítr může v nárazech, místy dosáhnout rychlosti až 90 km/h na horách pak ještě víc i 110 km/h. Meteorologové upozorňují, že kvůli tomu můžou padat stromy a větve výstraha platí až do dnešního večera právě čerstvý vítr může na horách v kombinaci s deštěm způsobit rychlé tání sněhu. Meteorologové proto také varují, že se hladiny potoků a řek odvodňující hory můžou zvedat. Pardubičtí hokejisté nezvládli zápas čtyřicátého sedmého kola extraligy Vítkovicím na svém ledě podlehli jedena čtyři pro Dynamo to byla teprve sedmá porážka v základní hrací době v této sezóně jedinou branku dal v přesilové hře obránce Peter Čerešňák uznal, že Vítkovičtí brali body zaslouženě.

MLUVČÍ

Celý tým hráli velmi dobré neměli puk tak výborně bránili to své pásmo. Trošku jsme se tam dostávali v podstatě půlce zápasu nám to obecně šlo nebylo to vůbec podle našich představ až potom na pár úseků byl lepším týmem, ale jakmile dali ten gól na 31 se to jako zlomilo a celá ta naše námaha padla, takže nebylo to dobrý výkon od nás výtky myslím, že zaslouženě vyhráli a máme, na čem pracovat.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz