Inspirativní setkání s Akademií MenART

Search
Close this search box.

TISK, Datum: 15.10.2021, Zdroj: Zpravodaj města Bystřice pod Hostýnem, Strana: 33, Autor: Alena Bártová, Infotype: Nepojmenováno, Datum importu: 15.10.2021 02:16, Rubrika: Školství a mládež, Země: Česko

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Akademie MenART je otevřena pro žáky základních uměleckých škol. Založila ji pěvkyně Magdalena Kožená, která se snaží upozornit na nezastupitelné a ojedinělé místo základního uměleckého vzdělávání v systému školství České republiky. Náš propracovaný systém uměleckého vzdělávání je obdivován v mnoha evropských zemích. Stipendijní Akademie MenART podporuje rozvoj mladých talentů a nabízí inspiraci pedagogům.

Stipendijní program ve školním roce 2020/2021 absolvovala nadaná žákyně výtvarného oboru Eliška Křemenová ze třídy Aleny Bártové. Prošla sítem konkurzu a do svého ateliéru si ji spolu s dalšími deseti žáky z celé České republiky vybral malíř Tomáš Císařovský. Měli jsme tak jedinečnou možnost navštívit jeho ateliér ve vesnici Hostouň kousek za Prahou. Umělec nám představil svou práci, ukázal obrazy a mohli jsme se na cokoliv zeptat. V následujících dvou dnech už v prostorách Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze svá díla představovali žáci. Mentor s nimi pak vedl dlouhé rozhovory, zadával jim úkoly a motivoval je k další tvorbě. Snažil se, aby ze sebe každý vydal to nejlepší.

Bohužel do plánovaných setkání zasáhla karanténa, a tak jich část proběhla na webových stránkách, kam mladí umělci ukládali své práce vytvořené doma. Tomáš Císařovský je komentoval a radil, jak dál. Tato inspirativní nástěnka byla přístupná všem zainteresovaným výtvarníkům letošního ročníku. Eliška sama řekla, že v posledním nelehkém roce jí její umělecká tvorba pomáhala zvládat stres z distanční výuky a sama viděla pokrok, kterého dosáhla.

Na jaře už jsme se mohli setkat v Praze, společně jsme navštívili inspirativní výstavu Viktora Pivovarova a pomalu se začaly vybírat práce na naši závěrečnou výstavu. Ta byla naplánována v rámci Mezinárodního festivalu Smetanova Litomyšl. Pro Elišku bylo ctí vystavovat svá díla v prostorách zámku zapsaného na seznam UNESCO. Na památku jsme dostali absolventský certifikát. Zkušenost to byla ohromná a věřím, že síla, kterou jsme v sobě nalezli, nebude nikdy zapomenuta – ať už se Eliška v budoucnu vydá na uměleckou dráhu, nebo půjde jinou životní cestou.

MenART dále pokračuje čtvrtým ročníkem a máme velkou radost, že v tomto školním roce byla přijata další žákyně naší školy. Do své skupiny si Amálku Tomšů ze třídy Štěpánky Maliňákové vybral malíř a grafik Martin Velíšek. Doufám, že si Amálka i její paní učitelka užijí všechna setkání tak jako my s Eliškou loni. Na konci prázdnin proběhlo první setkání v ZUŠ v Kroměříži a teď už všichni pilně pracují na zadaných úkolech. Protože inspirativní setkání jsou v životě nejdůležitější.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz