Smetanova Litomyšl doufá ve vyhasnutí pandemie

Search
Close this search box.

TISK, Datum: 07.12.2021, Zdroj: Mladá fronta DNES, Strana: 14, Autor: David Půlpán, Vytištěno: 100 360, Prodáno: 86 559, Infotype: Nepojmenováno, Datum importu: 07.12.2021 02:01, Čtenost: 454 857, Rubrika: Kraj Pardubický, AVE: 247 585,52 Kč, Země: Česko, GRP: 5,05
Tematické duplicity: Ostatní, Kultura a cestovní ruch, Smetanova Litomyšl
Po dvou ročnících okleštěných koronavirovou pandemií se festival Smetanova Litomyšl chystá nadechnout.
Pořadatelé začali netradičně. Zatímco před minulým ročníkem kvůli restrikcím čekali s oznámením programu až do března, tentokrát hlavní trumfy přehlídky na přelomu června a července příštího roku odkryli už nyní.

Klíčové body programu festivalu, jehož tématem bude láska a radost, zveřejnili pořadatelé Smetanovy Litomyšle uprostřed pandemie. Podle ředitele Národního hudebního festivalu Smetanova Litomyšl Jana Pikny program na rok 2022 celý tým naplánoval po skončení letošní přehlídky, kdy vše nasvědčovalo tomu, že pandemie bude v době 64. ročníku jen nepříjemnou vzpomínkou. „Předpokládali jsme, že bude dostatek vakcín, že bude postupovat očkování a že s covidem bude konec. Teď to tak úplně bohužel nevypadá a je jasné, že když to bude nutné, budeme muset operativně reagovat jako v předchozích ročnících,“ uvedl Jan Pikna.
Avšak pokud pandemie ztratí sílu a na začátku léta budou moci diváci zaplnit zastřešené druhé nádvoří litomyšlského zámku, bude je tam čekat Česká filharmonie, ale také Slovenská filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr FOK, Filharmonie Brno, v galakoncertech operní soubory Národních divadel z Prahy a Brna, slavný uruguayský barytonista Erwin Schrott či rezidenční umělec Adam Plachetka. Téma lásky bylo na nadcházející ročník zvoleno s odkazem na První list Korintským apoštola Pavla a na básníka Jana Skácela. „Motto A znovu láska… je názvem poslední básnické sbírky Jana Skácela, jehož 100. výročí narození bude náš festival připomínat dvojím uvedením premiéry pořadu se stejnojmenným názvem,“ vysvětlil umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský.

Česká filharmonie uvede Leningradskou symfonii

Už dnes je jasné, co bude patřit k vrcholům přehlídky. Určitě jím bude koncert České filharmonie, která uvede Šostakovičovu Leningradskou symfonii a Brahmsův klavírní koncert. Slovenská filharmonie zahraje Dvořákovu Novosvětskou, Symfonický orchestr Českého rozhlasu Čajkovského Klavírní koncert č. 1 b moll.
Zazní Carmina burana Carla Orffa v podání Moravské filharmonie Olomouc či Händelův Mesiáš, s nímž do Litomyšle přijede Collegium 1704 Václava Lukse. Brahmsův klavírní přednese Lukáš Vondráček, Čajkovského Ryan Martin Bradshaw, Korngoldův houslový zase Jan Mráček.
V koncertech na přání bude hostem opět Vojtěch Dyk a B-Side Band, tentokrát s Janáčkovou filharmonií Ostrava. Velké finále bude patřit Police Symphony Orchestře. Podrobný program festival za normálních okolností zveřejňuje v lednu. Pohled „pod dramaturgickou pokličku“ nabízí svým příznivcům už teď i proto, aby jim poskytl možnost výběru dárkových poukazů, které Smetanova Litomyšl nabízí na svém webu už od začátku prosince.
„Chceme tak napomoci těm, kteří hledají pro své blízké vánoční dárek, a věříme, že vyhlídka letních dnů s voňavými hudebními večery na krásném litomyšlském zámku může pod stromečkem opravdu potěšit,“ popisuje motivaci festivalu jeho ředitel Jan Pikna.
Bonusem je fakt, že zakoupený kredit platí až do července 2024. „Tím jsme chtěli předejít ‚darování stresu‘ z toho, jak to vlastně celé zase v dalším případně nemocném roce bude, a naopak zajistit ‚darování radosti‘, jistoty krásného zážitku, důvodu k těšení se a toho bodu v budoucnosti, kdy bude všechno v naprostém pořádku – například v ročníku 2024, kdy velkolepě oslavíme 200. výročí narození Bedřicha Smetany,“ píší pořadatelé. Vánoční dárek obdarovaní mohou uplatnit již 2. března, v den narozenin Bedřicha Smetany, kdy začne předprodej vstupenek.

Fakta Termíny festivalu Smetanova Litomyšl

Zveřejnění kompletního programu 27. 1. 2022

Předprodej vstupenkových balíčků od 10 hodin 23. 2. 2022

Předprodej vstupenek od 10 hodin 2. 3. 2022

Kompletní přehled výstav 18. ročníku Smetanovy výtvarné Litomyšle od 1. 5. 2022

Termín 64. ročníku Národního festivalu Smetanova Litomyšl 9. 6. až 5. 7. 2022

Region vydání: Mladá fronta DNES – pardubický kraj

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz