Smetanova Litomyšl chce být radostná 

Search
Close this search box.

TISK, Datum: 08.06.2022, Zdroj: Lidové noviny, Strana: 7, Autor: čtk, Vytištěno: 29 904, Prodáno: 23 396, Infotype: Nepojmenováno, Datum importu: 08.06.2022 03:27, Čtenost: 152 037, Rubrika: Kultura, AVE: 27 559,83 Kč, Země: Česko, GRP: 1,69

Tematické duplicity: Město Litomyšl, Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

PRAHA Jako povzbuzení v těžké době koncipovali letos pořadatelé Národní festival Smetanova Litomyšl. Dosud nejrozsáhlejší přehlídku klasické hudby pořádanou na zámku v Litomyšli zahájí zítra česká státní hymna v podání Slovenské filharmonie. Během 27 dnů pak přinese 44 pořadů v hlavním programu, doplní ho program v zahradách a tradičně Smetanova výtvarná Litomyšl, uvedli včera pořadatelé. Festival letos spojuje verš „A znovu láska…“ básníka Jana Skácela, od jehož narození letos uplyne 100 let.

„Snažili jsme se program koncipovat z děl, která jsou povzbudivá a radostná a která přinášejí, kromě poznání, také naději. Vedle závažných děl tak tentokrát uvádíme i větší množství skladeb lidem blízkých, oblíbených,“ uvedl dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský. Populární Čajkovského klavírní koncert b moll zahraje patnáctiletý virtuos Ryan Martin Bradshaw, připraveno je provedení Händelova slavného oratoria Mesiáš souborem Collegium 1704 nebo Sólo pro 100 smyčců, v němž se na jednom pódiu spojí smyčcové sekce tří filharmonií z Ostravy, Olomouce a Pardubic.

Koncert k českému předsednictví v Radě EU

Na 1. července je naplánovaný Koncert pro Evropu, v němž Česká filharmonie zahraje Smetanovu symfonickou báseň Z českých luhů a hájů, Sukovu Pragu a Brahmsův první klavírní koncert. Koncert se uskuteční při příležitosti zahájení českého předsednictví v Radě EU, v Litomyšli se ten den setká česká vláda s kolegiem Evropské komise.

Aby nebyla přerušena kontinuita vystupování všech tří českých národních divadel, uvedou soubory speciální komponované večery. Pražské ho sestavilo z árií, duet, ansámblů a sborových scén s tématem lásky z oper Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, brněnská Janáčkova opera zvolila výběr scén z oper Giuseppa Verdiho, ostravské se představí ukázkami ze svých úspěšných muzikálových inscenací.

Hudební festival opět doprovodí přehlídka Smetanova výtvarná Litomyšl, do níž se zapojí místní galerie.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz