„Smetanka“ znovu v Litomyšli 

Search
Close this search box.

TISK, Datum: 10.06.2022, Zdroj: 5plus2 +1, Strana: 37, Autor: (lat), Vytištěno: 469 454, Infotype: Nepojmenováno, Datum importu: 10.06.2022 00:33, Čtenost: 697 724, Rubrika: Pardubicko a Chrudimsko, AVE: 71 363,12 Kč, Země: Česko, GRP: 7,75

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

Obsahové duplicity: 10.06.2022 – Pardubicko a Chrudimsko

Po dvouletém strádání v rodišti Bedřicha Smetany začal plnohodnotný program Smetanovy Litomyšle

LITOMYŠL Českou státní hymnou v podání Slovenské filharmonie byl včera večer slavnostně zahájen 64. ročník Smetanovy Litomyšle s podtitulem A znovu láska…

I přesto na přehlídku klasické hudby s více než 40 pořady je vstupenek stále dost. „Mívali jsme většinu pořadů vyprodaných dlouho dopředu. Letos tomu tak není, prodej se začíná zvedat až s blížícím se začátkem festivalu. Výhodou je, že nákup vstupenek je pohodlný, bez stresů a technických výpadků, zájemci mají letos mnohem větší šanci dostat se i na jindy rychle vyprodané typy pořadů,“ láká na hudební festival jeho ředitel Jan Pikna.

Letošní ročník je de facto oslavou návratu k plnohodnotnému festivalu.

„Snažili jsme se program koncipovat z děl, která jsou povzbudivá a radostná, a která přinášejí, kromě poznání, také naději. Vedle závažných děl tak tentokrát uvádíme – při současném zachování vysoké umělecké úrovně – i větší množství skladeb lidem blízkých, oblíbených,“ uvádí dramaturg Vojtěch Stříteský. Populární Čajkovského klavírní koncert b moll zahraje patnáctiletý virtuos Ryan Martin Bradshaw, diváci se mohou těšit na špičkové provedení Händelova slavného oratoria Mesiáš souborem Collegium 1704 nebo na další Sólo pro 100 smyčců, v němž se na jednom pódiu spojí sekce tři filharmonií.

Hradišťan Jiřího Pavlici s orchestrem FOK připravuje koncert ke stému výročí narození Jana Skácela, strhující rytmy flamenca přiveze španělský soubor z Andalusie, jižní temperament patří též k uruguayskému basbarytonistovi Erwinu Schrottovi, který se představí v galakoncertu.

V programu 64. ročníku jsou však i premiéry, autorské pořady, osmidenní projekt BACH XXII, na své si přijdou také nároční posluchači. Šostakovičovu Leningradskou symfonii v kombinaci s Mysteriem času Miloslava Kabeláče zahraje Česká filharmonie s Jakubem Hrůšou, v české premiéře zazní Rekviem pro mého přítele Zbignieva Preisnera. Na objednávku festivalu Jiří Gemrot složil kantátu Pochovávání světla.

„Z důvodu chystané rekonstrukce zámku jsme pro letošek museli upustit od velkých operních představení. Částečně je nahrazují galakoncerty všech tří našich národních divadel. Na zámku v Nových Hradech budeme uvádět Vivaldiho operní dílo Il Farnace, ve Smetanově domě nové nastudování komorní opery Lenky Nota a Olgy Sommerové Jsem kněžna bláznů o osudu Boženy Němcové a též Kučerovu Perníkovou chaloupku pro nejmenší posluchače,“ dodal Stříteský.

Prvního července se v Litomyšli při příležitosti zahájení Českého předsednictví v Radě Evropské unie uskuteční setkání vlády ČR s kolegiem Evropské komise.

Jeho účastníci navštíví i večerní Koncert pro Evropu, v němž Česká filharmonie s dirigentem Jakubem Hrůšou zahraje Smetanovu symfonickou báseň Z českých luhů a hájů, Sukovu Pragu a s Lukášem Vondráčkem uvede Brahmsův první klavírní koncert.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz