Smetanova Litomyšl 

Search
Close this search box.

TV, Datum: 09.06.2022, Zdroj: ČT 1, Zpráva: 29, Datum importu: 10.06.2022 03:28, Sledovanost pořadu: 895 356, Pořad: 19:00 Události, AVE: 1 208 880,00 Kč, Země: Česko, GRP: 9,95

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

Michal KUBAL, moderátor ČT

Už za pár minut začne 64. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Po dvou ročnících, které zasáhla pandemie, bude letos i s mezinárodní účastí. Hudba zazní pod širým nebem na nádvoří litomyšlského zámku i ve festivalových v zahradách. Na programu je přes 40 koncertů a hudebních vystoupení. Na místě je Kateřina Bibenová. Kateřino, kdo dnes večer festival zahájí?

Kateřina BIBENOVÁ, redaktorka ČT

Úvodní koncert odehrají slovenští filharmonici. Spolu s nimi se na jevišti představí také mimo jiné český operní pěvec Adam Plachetka. Jako první zazní skladba zdejšího rodáka Bedřicha Smetany, a to symfonická báseň Valdštejnův tábor. Následovat bude dílo Gustava Mahlera a Dvořákova Novosvětská. Festival potrvá téměř měsíc a například 1. července pod taktovkou dirigenta Jakuba Hrůši v Litomyšli odehrají koncert pro Evropu. Česká republika totiž ten den převezme předsednictví Evropské unie. Na velkou část koncertů jsou lístky stále k dispozici. Návštěvníci se nemusejí bát ani nepříznivého počasí. Druhé nádvoří litomyšlského zámku má totiž zatahovací střechu. A kdo ale může zcela jistě sledovat dnešní koncert naprosto bez ohledu na počasí, jsou diváci České televize. Program ČT art bude totiž úvodní koncert vysílat od 20:15 živě.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz