Smetanova Litomyšl nabídne 35 pořadů

Search
Close this search box.

TISK, Datum: 30.01.2023, Zdroj: Mladá fronta DNES +2, Strana: 18, Autor: (ČTK), Vytištěno: 96 663, Prodáno: 83 136, Infotype: Nepojmenováno, Datum importu: 30.01.2023 02:51, Čtenost: 439 555, Rubrika: Kraj Pardubický, AVE: 106 181,39 Kč, Země: Česko, GRP: 4,88

Tematické duplicity: Ostatní, Kultura a cestovní ruch, Smetanova Litomyšl

Obsahové duplicity: 26.01.2023 16:45 – operaplus.cz, 26.01.2023 – seznamzpravy.cz

LITOMYŠL Festival Smetanova Litomyšl od 15. června do 2. července nabídne 35 pořadů hlavního programu, který doplní doprovodný program ve Festivalových zahradách a Smetanova výtvarná Litomyšl. Jako téma si dramaturgie zvolila Belle Époque (krásné časy), jak se označuje období přelomu 19. a 20. století. Nebývalý pokrok vědy a techniky tehdy umožnil rozvoj všech lidských činností včetně umění. U zrodu tématu byla dohoda na uvedení jedné ze slavných kompozic této doby, Písní z Gurre Arnolda Schönberga.

Z důvodu generální opravy litomyšlského zámku se letos bude muset festival obejít bez své hlavní scény – zámeckého nádvoří. Jako náhradní prostor pořadatelé zvolili multifunkční halu. „Využijeme i okolí haly včetně slavné prvorepublikové plovárny k tomu, abychom vytvořili pro návštěvníky jakýsi areál Světové výstavy, a přiblížili tak i prostor ročníkovému tématu,“ uvedl ředitel festivalu Jan Pikna.

Na zahajovacím koncertě 15. června zazní Scherzo z Triumfální symfonie E dur Bedřicha Smetany, Slovanské rapsodie Antonína Dvořáka a Koncert c moll pro klavír a orchestr č. 2 Sergeje Rachmaninova. Provede ho klavírista Kirill Gerstein s Českou filharmonií vedenou Tomášem Netopilem. Festival zakončí Velké finále s uvolněnějším programem. V něm Symfonický orchestr Hl. města Prahy FOK pod vedením Tomáše Braunera vzdá poctu krásám Itálie. Zazní díla Hectora Berlioze, Petra Iljiče Čajkovského, Richarda Strausse, Georgese Bizeta a dalších. Pozornost bude 65. ročník festivalu věnovat i tvorbě operní. Na programu je velký výběr árií ze Sedláka kavalíra Pietra Mascagniho, Komediantů Ruggera Leoncavalla, La Wally Alfreda Catalaniho a řada slavných písní oné éry. Posluchači uslyší též reprezentativní výběr z oper Giacoma Pucciniho a Giuseppa Verdiho.

Dramaturgie pokračuje také v dlouhodobých tématech a programových řadách. V cyklu Hvězdy operního nebe vystoupí sopranistka Maria Agrestová a tenorista Pavel Černoch. Stará hudba bude znít například na koncertu sopranistky Roberty Mameliové a souboru Collegium Marianum. Naopak současnou hudbu bude reprezentovat operní komiks Lukáše Sommera Časoplet. V řadě významných jubileí připomene Smetanova Litomyšl sté výročí narození Marie Callasové uvedením hry Terence McNallyho Mistrovská lekce. Více informací k programu se nachází na stránkách festivalu.

„Uvědomujeme si, že i my jsme prožívali krásné časy, které teď s pandemií, válkou a energetickou krizí jako by končí. Pocit krásných časů si ale vytváříme především sami v sobě a Smetanova Litomyšl může být pro něj dobrým důvodem,“ podotkl ředitel festivalu Pikna. Minulý ročník festivalu nabídl 44 pořadů. Kvůli chystané rekonstrukci zámku museli pořadatelé upustit od velkých operních představení. Částečně je nahradily galakoncerty všech tří národních divadel. Na programu byly tradičně také komorní díla, orchestrální skladby, duchovní a chrámová hudba a moderní žánry. Rozpočet festivalu byl stejně jako letos přibližně 54 milionů korun.

Region vydání: Mladá fronta DNES – pardubický kraj

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz