Generálka prověří halu 

Search
Close this search box.

TISK, Datum: 09.06.2023, Zdroj: 5plus2, Strana: 3, Autor: (lat), Vytištěno: 469 454, Infotype: Nepojmenováno, Datum importu: 09.06.2023 00:29, Čtenost: 697 724, Rubrika: Svitavsko a Orlickoústecko, AVE: 33 059,95 Kč, Země: Česko, GRP: 7,75

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Většina koncertů „Smetanky“ se odehraje na stadionu, nanečisto ho prověří diváci

LITOMYŠL Tak trochu nezáviděníhodný úkol letos měli pořadatelé festivalu Smetanova Litomyšl, kteří museli v poměrně krátké době kvůli generální opravě renesančního zámku najít adekvátní prostory pro hudební pořady chystané pro zámecké nádvoří.

Volba nakonec padla na zimní stadion. Zda bude výběr tím nejlepším, co pořadatelé měli k dispozici, a jestli při přípravách nové koncertní síně mysleli opravdu na všechno, vyzkouší i veřejnost. Halu totiž dva dny před zahajovacím koncertem Smetanovy Litomyšle prověří veřejná generální zkouška.

Generálka se uskuteční v úterý 13. června. „Od 10.30 hodin bude Festivalová hala otevřená všem zájemcům a v 11.30 v ní začne atraktivní, přibližně hodinový koncert, na němž vystoupí nejen Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou dirigenta Joela Hány, ale také řada vynikajících sólistů: klavírista Ivo Kahánek, koncertní mistr České filharmonie Jan Fišer, sopranistka Patricia Janečková a barytonista Tadeáš Hoza,“ uvedl za Smetanovu Litomyšl Karel Telecký z oddělení komunikace.

Na programu bude například Vltava Bedřicha Smetany, části z Rusalky Antonína Dvořáka, Svatební pochod Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a také třeba filmová hudba Karla Svobody.

Vstup je sice volný, ale na generálku je nutné si zamluvit vstupenku, aby nebyla překročena kapacita hlediště.

Na začátku týdne sice byly „volňásky“ pro 1 200 diváků rozebrané, ale pořadatelé upozorňují, že nakonec někdo nedorazí a v hledišti zůstanou volná místa, která bude případně možné na místě obsadit.

Hlavní program festivalu Smetanova Litomyšl začne 15. června a potrvá do 2. července.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz