Odpolední vysílání 

Search
Close this search box.

TV, Datum: 09.06.2023, Zdroj: ČT 24, Zpráva: 1, Datum importu: 09.06.2023 17:31, Sledovanost pořadu: 91 268, Pořad: 16:30 Odpolední vysílání, AVE: 18 580 320,00 Kč, Země: Česko, GRP: 1,01

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Martin JONÁŠ, moderátor

Zámek Litomyšl prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Opravy renesanční památky ze sedmnáctého století vyjdou na víc než půl miliardy korun a potrvají až do roku 2027. návštěvníkům se ale neuzavírá, i když musí počítat s omezeními. Zámek zapsaný na seznamu kulturního dědictví UNESCO má zchátralou hlavně střechu.

MLUVČÍ

Zámek pro veřejnost stále otevřený. Prohlídky samozřejmě probíhají, lidé ale musejí počítat s omezeními, třeba se nedostanou na hlavní nádvoří, které pokrývá lešení. Většina prací teď ale probíhá na střeše a v podkroví opravují a vyměňují střešní trámy. Některé jsou ještě původní ze sedmnáctého století. Práce tady ale komplikuje dřevomorka, která je ve dřevě v daleko větším rozsahu, než restaurátoři předpokládali. Kompletně vyměnit musejí také střešní krytinu na mimořádně členitém komplexu střech, no a teď také restaurátoři pracují na záchraně sgrafit na jednotlivých komínech. Až do roku 2027. tady budou restaurovat sgrafitovou omítku, která je pak na všech, vnějších stranách zámku. Kvůli rekonstrukci ale musejí teď ze zámku přesunout letošní ročník mezinárodního hudebního festivalu smetanové Litomyšl. Dočasný azyl našli pořadatelé na litomyšlském stadionu. Vážná hudba tam poprvé před diváky zazní ve čtvrtek 15. června.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz