Začíná Smetanova Litomyšl 

Search
Close this search box.

TISK, Datum: 13.06.2023, Zdroj: Katolický týdeník, Strana: 3, Autor: PAVEL J. SRŠEŇ, Infotype: Nepojmenováno, Datum importu: 13.06.2023 00:29, Rubrika: Příloha – Diecézní zpravodajství – Královéhradecká diecéze, AVE: 10 495,58 Kč, Země: Česko

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

Za přítomnosti prezidenta republiky zazní v Litomyšli 15. června první tóny 65. ročníku Smetanovy Litomyšle. Tentokrát ve festivalové hale, která pro letošek nahrazuje nádvoří opravovaného litomyšlského zámku.

Jako téma letošního ročníku si dramaturgie zvolila Belle Époque, tedy „krásnou dobu – krásné časy“, jak se označuje období přelomu 19. a 20. století. Nebývalý pokrok vědy a techniky tehdy umožnil rozvoj všech lidských činností a bohatě se propsal i do umění. V pestrém programu festivalu bude opět bohatě zastoupena duchovní hudba. Například Bachova zazní mimo jiné i v koncertu Drážďanského komorního sboru. Stejně tak bude duchovní poselství festivalu prezentováno 16. června Dvořákovou Stabat Mater v podání České filharmonie a Pražského filharmonického sboru. Dvořákovy Biblické písně zazní ve Smetanově domě 23. června v provedení basisty Jana Martiníka, za klavírního doprovodu ředitele České filharmonie Davida Marečka. Uvedeno bude 24. června i Te Deum laudamus Českého filharmonického sboru s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín.

V chrámu Nalezení sv. Kříže vystoupí 1. července vynikající italská sopranistka Roberta Mameli a soubor Collegium Marianum, který se zaměřuje na hudbu 17. a 18. století. Připravili si duchovní díla Vivaldiho, Händela a Jiránka. Následně pak 2. července doprovodí tradiční bohoslužbu celebrovanou Mons. Tomášem Halíkem Mší k poctě sv. Cyrila a Metoděje od Michaela Haydna.

Návštěvníci však do Litomyšle přijíždějí i za bohatým doprovodným programem. Veřejné prostory města počtvrté zaplní velkoryse koncipovaná open-air přehlídka Plán B, která představí nová díla jedenácti současných českých výtvarníků. Celá Smetanova výtvarná Litomyšl nabídne téměř dvě desítky tematicky různorodých výstav. Festivalové zahrady se zaměří na muzicírování malých a mladých muzikantů, doplní je ale také profesionální projekty. „Uvědomujeme si, že i my jsme prožívali krásné časy, které teď s pandemií, válkou a energetickou krizí jakoby končí. Pocit krásných časů si ale vytváříme především sami v sobě a Smetanova Litomyšl může být pro něj dobrým důvodem,“ říká ředitel festivalu Jan Pikna.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz