Týden s hudbou. Festivaly, koncerty, opery, TV a streamy 

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 12.06.2023, Zdroj: operaplus.cz, Autor: Jan Fila, Datum importu: 12.06.2023 07:38, Celková návštěvnost: 61 670, RU/měsíc: 74 572, RU/den: 5 617, AVE: 1 500,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,06

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

V úterý 13. června od 21:10 hodin ČT Art připomene nastudování v podání Christine Schäfer Christiana Gerhahera Sboru Bavorského rozhlasu (sbormistr Peter Dijkstra) a Mnichovských filharmoniků s dirigentem Christianem Thielmannem z roku 2007.

Česká filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem zahájí ve čtvrtek 15. června od 20:15 hodin 65. ročník festivalu Smetanova Litomyšl ve Festivalové hale. Zazní Scherzo z Triumfální symfonie E dur, op. 6 Bedřicha Smetany, Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll, op. 18 Sergeje Vasiljeviče Rachmaninova (sólista Kirill Gerstein ) a Slovanská rapsodie, op. 45 Antonína Dvořáka. Koncert přenáší živě ČT Art.

Na serveru OperaVision bude v pátek 16. června od 19:00 hodin zveřejněn stream opery Evangelie Rigaki . Pod taktovkou Elaine Kelly a v režii Louise Lowe zpívají Christopher Bowen, Jade Phoenix, William Gaunt a Doreen Curran.

Na ČT Art si v pátek 16. června od 20:15 hodin poslechněte poslechněte slavnostní otevření Císařských lázní v Karlových Varech. Zahraje Karlovarský symfonický orchestr s houslistou Danielem Matejčou. Večer připravili bratři Cabanovi.

V sobotu 17. června od 20:15 hodin na ČT Art zazní opera Giuseppe Verdiho Síla osudu z Královské opery Covent Garden (2019) s Annou Netrebko v hlavní roli a dirigentem Antoniem Pappanem.

V neděli 18. června od 15:00 hodin v piaristickém chrámu Nalezení svatého Kříže vystoupí s díly Arvo Pärta, Johanna Hermanna Scheina a Johanna Sebastiana Bacha.

Od 19:30 hodin na zámku zazní v podání Symfonického orchestr Českého rozhlasu a Norského rozhlasového orchestru s dirigentem Petrem Popelkou. Jako sólisté se představí Susanne Bernhard Štěpánka Pučálková Michael Weinius Kevin Conners Yngve Soberg a Dietrich Henschel. Spoluúčinkuje Český filharmonický sbor Brno (sbormistr Petr Fiala), Slovenský filharmonický sbor (sbormistr Jozef Chabroň).

Ostatní regiony Čech

tento týden v pondělí 12. v úterý 13. a ve středu 14. června vždy v 19:00 hodin v Sukově síni pardubického Domu hudby pořádá závěrečné koncerty sezóny. Společně s dirigentem Stanislavem Vavřínkem zahrají předehru k opeře Tancred Gioacchina Rossiniho, Koncert pro kontrabas a orchestr č. 2 h moll Giovanniho Bottesiniho (sólista Roman Patkoló ) a Symfonii č. 3 Es dur, op. 55 Eroicu Ludwiga van Beethovena.

V pondělí 12. června od 19:00 hodin v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje zahraje francouzský varhaník Éric Lebrun díla Jeana Baptisty Lullyho, Johanna Sebastiana Bacha, Césara Francka, Lousie Vierneho, Jehana Alaina a Oliviera Messiaena.

Ve středu 14. června od 19:30 hodin v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně v Jablonci nad Nisou vystoupí smíšený sbor Cantores cantant se sbormistrem Jakubem Hrubým a sólisty Terezou Mátlovou Virginií Walterovou Dušanem Růžičkou a Jaroslavem Patočkou za doprovodu smyčcového sextetu a varhan Petra Hostinského.

Ve čtvrtek 15. června od 19:30 hodin se v Galerii Benedikta Rejta uskuteční koncert staré hudby Markéty Cukrové a theorbisty Jana Krejči.

V sobotu 17. června od 14:00 hodin vystoupí na horním náměstí v Humpolci členové České filharmonie České studentské filharmonie Jazz Trio, kytarista Desiderius Dužda a dětský pěvecký sbor Čhavorenge se sbormistryní Idou Kelarovou. Zazní romské písně.

V sobotu 17. června od 16:00 hodin začíná v libereckém divadelní přehlídka, která představí všechny letošní nové inscenace. Jako první zazní představení spojující hudbu Hanse Krásy, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka.

V neděli 18. června od 19:00 hodin se v plzeňském divadle Josefa Kajetána Tyla uskuteční letní koncert dětského sboru Kajetán.

Ostatní regiony Moravy a Slezska

V sobotu 17. června od 16:00 hodin v Muzeu Kroměřížska v rámci festivalu Forfest vystoupí violistka Eva Mokrá za doprovodu harfy Kataríny Ševčíkové.

V neděli 18. června od 16:00 hodin v kostele Navštívení Panny Marie v Bílé Vodě (okres Jeseník) v rámci Klášterních slavnostní vystoupí s programem sopranistky Markéta Klaudová Pavla Radostová a mezzosopranistka Lucie Karafiátová. Zazní díla Marca Antoina Charpentiera, Michela Lamberta a dalších barokních mistrů.

V chrámu svatého Mořice v Kroměříži vystoupí v neděli 18. června od 20:00 hodin v rámci festivalu Forfest sopranistka Zuzana Barochová a varhaník Ján Fic.

Slovensko

Vystoupí ve Stľpové síni SF v pondělí 12. června od 19:00 hodin. Zazní Apollon Enjoué Johanna Sigismunda Kussera, Chaconne z opery Amadis Jeana Baptisty Lullyho a Te Deum H 146 Marca Antoina Charpentiera. Jako sólisté se představí Pavla Radostová, Romana Kružíková, Lucie Karafiátová, Ondřej Holub a Jiří Miroslav Procházka.

V Malé síni SF se v úterý 13. června od 19:00 hodin uskuteční koncert k 30. výročí Slovenské a České republiky. Účinkují mezzosopranistka Terézia Kružliaková, tenorista Pavol Bršlík a klavírista Róbert Pechanec. Zazní Cigánské melodie, op. 55 Antonína Dvořáka, Severní noci, op. 14 Jaroslava Křičky, Nox et solitudo, op. 4 Eugena Suchoně, Bonjour, Monsieur Dotcom! Ľubice Čekovské a další díla.

Státní filharmonie Košice pořádá ve čtvrtek 15. června od 8:30 a 10:30 hodin koncert pro dětské publikum Poznej orchestr s dirigentem Martinem Leginusem. Zazní Let do krajiny-nekrajiny Johna Williamse, Průvodce mladého člověka orchestrem Benjamina Brittena (recituje Martin Vanek) a výběr ze suit Star Wars Johna Williamse. Program se opakuje i v pátek 16. června od 10:30 hodin, původně avizovaný termín v 8:30 hodin byl zrušen.

Slovenská filharmonie tento týden s dirigentem Danielem Raiskinem ve čtvrtek 15. června a v pátek 16. června od 19:00 hodin v koncertní síni SF uvede předehru k opeře Oberon Carla Maria von Webera, Koncert pro klavír a orchestr č. 1 e moll, op. 11 Fryderika Chopina (sólista Jonathan Fournel a Symfonii č. 3 c moll, op. 78 Varhanní Camilla Saint-Saënse (sólista Marek Vrábel).

V pátek 16. června od 18:00 hodin v prešovské literární kavárně Viola zahraje houslista Milan Paľa Jany Kmiťové ve slovenské premiéře.

Streamy, rozhlasové a televizní přenosy

Vídeňská státní opera v pondělí 12. června od 19:00 hodin streamuje operu Dmitrije Šostakoviče pod taktovkou Alexandera Soddyho a v režii Matthiase Hartmanna. Hlavní role zpívají Günther Groissböck, Andrei Popov, Elena Mikhailenko, Dmitry Golovnin, Maria Barakova, Thomas Ebenstein a Jenni Hietala.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Petrem Popelkou zakončí sezónu v pondělí 12. června od 19:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina s předehrou k opeře Ruslan a Ludmila Michaila Ivanoviče Glinky, Koncert pro violoncello a orchestr č. 2, op. 126 Dmitrije Šostakoviče (sólista Daniel Müller-Schott) a Obrázky z výstavy Modesta Petroviče Musorgského v instrumentaci Maurice Ravela. Koncert živě přenáší Český rozhlas Vltava.

Na ČT Art se v pondělí 12. června od 20:15 hodin poslechněte živě koncert z vídeňského Schönbrunnu v podání Vídeňských filharmoniků s dirigentem Yannickem Nézet-Seguinem s díly Georgese Bizeta, Hectora Berlioze, Charlese Gounoda, Maurice Ravela a Camilla Saint-Saënse.

V polovině června je tu nový Týden s hudbou, kde naleznete informace o tom nejzajímavějším, co se děje ve vašem okolí doplněné o zajímavé pořady v televizi, rozhlase a zahraniční streamy.

Praha

V pondělí 12. června od 19:00 hodin a poté v řadě dalších termínů na Výstavišti v prostoru Azyl 78 bude uvedena hudebně-taneční adaptace Knihy džunglí Rudyarda Kiplinga s hudbou Marka Ivanoviće ve scéně Matěje Formana s choreografii Štěpána Pechara, taneční skupinou DekkaDancers a Českou filharmonií. Řídí autor.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Petrem Popelkou zakončí sezónu v pondělí 12. června od 19:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina s předehrou k opeře Ruslan a Ludmila Michaila Ivanoviče Glinky, Koncert pro violoncello a orchestr č. 2, op. 126 Dmitrije Šostakoviče (sólista Daniel Müller-Schott) a Obrázky z výstavy Modesta Petroviče Musorgského v instrumentaci Maurice Ravela. Koncert živě přenáší Český rozhlas Vltava.

Ensemble Terrible pod taktovkou Patrika Kaka vystoupí v Galerii HAMU v pondělí 12. června od 20:00 hodin. Zazní díla Darji Kukal Moiseevy, Gilberta Agostinha, Patrika Kaka, Milicy Modré a Panayiotise Kokorase.

Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem chystá na čtvrtek 14. června od 19:30 hodin v kulturním centru Vzlet program In Paradiso, na kterém vystoupí vyhledávaný kontratenorista Benno Schachtner . Zazní Widerstehe doch der Sünde BWV 54 Orchesterouvertüre C dur BWV 1066 a Gott soll allein mein Herze haben BWV 169 Johanna Sebastiana Bacha. Veřejnou zkoušku je možné navštívit v úterý 13. června od 14:00 hodin tamtéž.

Ve Smetanově sále Autoklubu České republiky (Opletalova 29, Praha 1) vystoupí v úterý 13. června od 19:30 hodin v rámci festivalu EuroArt Stamicovo kvarteto a fagotista Jan Hudeček. Zazní díla Františka Kmocha, Bedřicha Smetany, Olafa Berga, Karla Stamice a Wolfganga Amadea Mozarta.

PKF – Prague Philharmonia vystoupí ve středu 14. června od 19:00 hodin v Lobkowiczkém paláci s dirigentem Emmanuelem Villaumem. Zazní Introdukce a Allegro Maurice Ravela, Tance pro harfu a orchestr Clauda Debussyho (sólista Emmanuel Ceysson) a Symfonie č. 2 D dur, op. 36 Ludwiga van Beethovena.

Ve středu 14. a ve čtvrtek 15. června od 19:30 hodin Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK s dirigentem Tomášem Braunerem uvede ve Smetanově síni Obecního domu Koncert pro housle a orchestr č. 1 Bély Bartóka (sólista Dalibor Karvay) a Carminu Buranu Carla Orffa se sólisty Slávkou Zámečníkovou Martinem Šrejmou Audunem Iversenem Českým filharmonickým sborem Brno (sbormistr Petr Fiala) a dětským pěveckým sborem Radost (sbormistr Jan Pirner).

Státní opera Praha chystá premiéru nové inscenace oper Komedianti Ruggera Leoncavalla a Sedláka kavalíra Pietra Mascagniho. V hudebním nastudování Andrije Jurkevyče a režii Ondřeje Havelky zpívají 1. premiéru ve čtvrtek 15. června od 19:00 hodin Jana Sibera, Denys Pivnickij, Daniel Scofield, Csaba Kotlár, Petr Nekoranec, Tomáš Bartůněk, Michael Skalický. 2. premiéru v sobotu 17. června od 19:00 hodin zpívají Yukiko Kinjo, Michal Lehotský, Daniel Čapkovič, Daniel Kfelíř, Daniel Matoušek, Andrej Styrkul a Pavel Haas. Obsazení veřejné generální zkoušky v úterý 13. června od 18:00 hodin bude upřesněno.

Ve čtvrtek 15. června od 19:30 hodin v kostele sv. Vavřince pod Petřínem pořádá ensemble Konvergence se svými hosty koncert Stopy a otisky s díly Nikolaje Obuchova, Marka Kopelenta, Tomáše Pálky, Ondřeje Štochla a Sofie Gubajduliny.

V pátek 16. června od 19:30 hodin v bazilice sv. Ludmily na Náměstí Míru zazní Mše C dur Ludwiga van Beethovena v podání Sboru ČVUT a Pražských pěvců se sólisty Klárou Muknšnáblovou Natálií Zmrhalovou Filipem Šťovíčkem a Danielem Pincem s klavírním doprovodem Marie Pochopové

V pátek 16. června od 19:30 hodin v Divadle X10 (Charvátova 39, Praha 1) zahajuje letošní festival Echoes. Zazní díla českých, íránských, amerických, kanadských, novozélandských a britských autorů.

V sobotu 17. června od 10:15 hodin vystoupí v jižních zahradách Pražského hradu se svým promenádním koncertem Hudba Hradní stráže a Policie České republiky.

PKF – Prague Philharmonia vystoupí v neděli 18. června od 19:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina s dirigentem Emmanuelem Villaumem. Zazní Tragická předehra, op. 81 Johannese Brahmse, Koncert pro harfu a orchestr e moll, op. 182 Carla Reinecka (sólista Emmanuel Ceysson) a Symfonie č. 4 e moll, op. 98 Johannese Brahmse.

V rámci festivalu Echoes v neděli 18. června od 19:30 hodin v Punctum – Krásovka (Krásova 803, Praha 3) zazní díla českých, íránských, amerických, kanadských, novozélandských a britských autorů.

Brno

V Brně začíná letošní Expozice Nové hudby. Letošní ročník je zaměřen na improvizovanou hudbu.

V úterý 13. června od 19:00 hodin v Besedním domě vystoupí uskupení The International Nothing a klarinetisté a autoři Michael Thieke a Kai Fagaschinski, jejichž projekt Just None of Those Things přehlídku zahájí.

Ve středu 14. června od 19:00 hodin v Besedním domě zazní večer Beyond Cage Prague Improvisation Orchestra. Budou uvedeny grafické partitury ovlivněné estetikou Johna Cage Milana Adamčiaka, Earle Browna, Christiana Wolffa, Milana Grygara, Jana Steklíka, Burkharda Stangla a Petra Vrby.

Ve čtvrtek 15. června od 19:000 hodin v Besedním domě vystoupí zpěvačka Anabelle Plum a akordeonistka Žaneta Vítová se svojí performance Interference

V pátek 16. června od 19:00 hodin v Besedním domě vystoupí Pavel Zlámal Contemporary Ensemble s projektem Pavla Zlámala Here and Now pro improvizující ansámbl

V sobotu 17. června od 19:00 hodin v Besedním domě vystoupí trumpetista Franz Hautzinger, trombonista Hilary Jeffery a trumpetistka Susana Santos Silva. Zazní projekty zúčastněných sólistů a Philipa Cornera.

Brno Contemporary Orchestra s dirigentem Pavlem Šnajdrem chystá na neděli 18. června od 15:00 hodin akci v Kamenné kolonii a okolí a od 19:00 koncert v Besedním domě. Zazní premiéra skladbyMichala Nejtka The Stone Colony.

Od pátku 16. června do neděle 18. června vystoupí Mozartovy děti na Náměstí svobody.

Opera Diversa chystá v Mozartově sále v Redutě v úterý 13. června od 19:00 hodin Hudební inventuru s díly Oldřicha Flosmana, Václava Dobiáše a Karla Boleslava Jiráka se sólistkou Kateřinou Hebelkovou a souborem Francisextet.

Českou sborovou tvorbu 20. a 21. století uvádí Opera Diversa ve středu 14. června od 19:00 hodin. Zazní duchovní díla Petra Ebena, Antonína Tučapského, Ondřeje Kyase, Petra Fialy a dalších.

Ve středu 14. června od 19:30 hodin v kostele sv. Augustina vystoupí polský varhaník Radosław Marzec a komorní soubor Versus.

Od středy 14. června v Brně proběhne Brno Brass Fest.

Ve středu 14. června od 20:30 hodin v Metro Music Baru vystoupí HarMálek Orchestr.

Rezidenční orchestr Moravia Brass Band zahájí festival ve čtvrtek 15. června od 19:00 hodin na Biskupském dvoře. Zazní díla Ondřeje Moťky, Antonína Dvořáka, Michaila Ivanoviče Glinky, Julese Masseneta, Edvarda Griega, Gioacchina Rossiniho a Giuseppe Verdiho.

Edukativní koncert komorního uskupení Moravia Brass Band se uskuteční v pátek 16. června od 11:30 hodin v Sále Konzervatoře Brno.

Od 17:00 hodin v pátek 16. června v kostele Nanebevzetí Panny Marie vystoupí hornový ansámbl Za rohem.

V sobotu 17. června od 10:00 hodin na Náměstí Svobody proběhne přehlídka dechových hudeb.

V sobotu 17. června od 21:00 hodin v přístavišti Bystrc vystoupí kapela Brass Avenue.

V neděli 18. června od 17:00 hodin startuje v přístavišti Bystrc jazzová plavba Na Prýglu. Vystoupí dixieland Lumíra Rataje Old Steamboat Jazz Band.

Národní divadlo Brno v Janáčkově divadle chystá na sobotu 17. června od 19:00 hodin premiéru nové inscenace opery Richarda Strausse Salome. V hudebním nastudování Marka Ivanovicé a režii Davida Radoka zpívají v hlavních rolích Linda Ballová, Jaroslav Březina, Eva Urbanová, Birger Radde, Vít Nosek, Jana Hrochová, Zbigniew Malak, Pavel Valenta, Petr Levíček, Michael Robotka, Kornél Mikecz, Josef Škarka, Zoltán Korda, David Nykl a Jitka Zerhauová.

Ostrava

V Ostravě a okolí probíhá Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka.

V pondělí 12. června od 19:00 hodin v ostravském BrickHousu DOV vystoupí klarinetista Karel Dohnal, sopranistka Pavla Vykopalová a klavíristka Eliška Novotná s programem Večer nesouvislých souvislostí. Zazní tvorba Gustava Mahlera, Leoše Janáčka, Sylvy Smejkalové, Bohuslava Martinů a Antonína Tučapského.

V úterý 13. června od 19:00 hodin v Národním zemědělském muzeu DOV se uskuteční hudebně pohybová performance Vrány Andrey Vykysalé a Karolíny Křížkové s hudbou Terezie Vodička Kovalové.

Česká filharmonie vystoupí ve středu 14. června od 20:00 hodin v katedrále Božského Spasitele s dirigentem Tomášem Netopilem se sólisty Simonou Šaturovou Václavou Krejčí Houskovou Richardem Samkem a Jozefem Bencim. Zazní Stabat Mater, op. 58 Antonína Dvořáka. Spoluúčinkuje Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem.

Od pátku 16. června do neděle 18. června probíhají v ZŠ Leoše Janáčka v Hukvaldech mistrovské interpretační kurzy s Kateřinou Kněžíkovou a Ivem Kahánkem zaměřené na tvorbu Leoše Janáčka.

V neděli 18. června od 10:00 hodin na Vítkovickém zámku proběhne imaginární setkání architekta Adolfa Loose, publicisty Karla Krause, básníka Rainera Marii Rilkeho a malíře Oskara Kokoschky ve vídeňské kavárně, kde samozřejmě nechybí klavír. Účinkují Jan Čenský Jiří Vejvoda a klavírista Miroslav Sekera.

Od 16:00 hodin v hukvaldské ZŠ Leoše Janáčka proběhne závěrečný Koncert frekventantů mistrovských kurzů Kateřiny Kněžíkové a Ivo Kahánka zaměřených na tvorbu Leoše Janáčka.

Olomouc

V pátek 16. června začíná v 19:30 hodin v Olomouci festival Baroko 2023.

Jako první bude ve Vlastivědném muzeu uvedena v novodobé premiéře opera Lékař oční Vojtěcha Matyáše Jírovce. Účinkují Musica Florea s Markem Štrynclem . V hlavních rolích zpívají Michal Marhold, Ondřej Benek, Jiří Poláček, Helena Kalambová, Hana Holodňáková, Veronika Vojířová, Eliška Minářová a Vincenc Ignác Novotný.

Litomyšl

V úterý 13. června od 11:30 hodin Moravská filharmonie Olomouc s dirigentem Joelem Hánou vystoupí ve Festivalové hale. Zazní Svatební pochod ze Snu noci svatojánské Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Mazurek pro housle a orchestr, op. 49 (sólista Jan Fišer Polonéza a árie Měsíčku na nebi hlubokém z opery Rusalka (sólistka Patricia Janečková) Antonína Dvořáka, ukázky z oper Wolfganga Amadea Mozarta Kouzelná flétna a Don Giovanni (sólisté Patricie Janečková a Tadeáš Hoza Varšavský koncert Richarda Addinsella (sólista Ivo Kahánek Intermezzo z opery Sedlák kavalír Pietra Mascagniho, výběr ze Suity č. 2, op. 64 z baletu Romeo a Julie Sergeje Prokofjeva a symfonická báseň Vltava Bedřicha Smetany.

Česká filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem zahájí ve čtvrtek 15. června od 20:15 hodin 65. ročník festivalu Smetanova Litomyšl ve Festivalové hale. Zazní Scherzo z Triumfální symfonie E dur, op. 6 Bedřicha Smetany, Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll, op. 18 Sergeje Vasiljeviče Rachmaninova (sólista Kirill Gerstein) a Slovanská rapsodie, op. 45 Antonína Dvořáka. Koncert přenáší živě ČT Art.

V pátek 16. června od 19:00 hodin ve Festivalové hale s dirigentem Tomášem Netopilem vystoupí Česká filharmonie a sólisté Simona Šaturová Václava Krejčí Housková Richard Samek a Josef Benci. Zazní Antonína Dvořáka. Spoluúčinkuje Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem.

V sobotu 17. června od 11:00 hodin v kapitulním chrámu svatého Kříže vystoupí se svým recitálem tchajwanská varhanice Hsiao-Yi Yu. Zazní skladby Dietricha Buxtehudeho, Johanna Sebastiana Bacha, Liv-Benedicte Bjorneboe, Charlese Marie Widora, Pei-Lun Vicky Changa a Alexandra Guilmanta. Spoluúčinkuje trumpetista Jan Halíř.

Ve 14:30 hodin ve Smetanově domě provede Marek Kozák kompletní 1. díl Johanna Sebastiana Bacha.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz