Zbývají hodiny do příjezdu prezidenta. Petr Pavel zahájí 65. Smetanovu Litomyšl 

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 15.06.2023, Zdroj: chrudimsky.denik.cz +3, Autor: Iveta Nádvorníková, Datum importu: 15.06.2023 06:20, RU/měsíc: 35 244, RU/den: 4 765, Rubrika: Z okolí, AVE: 5 990,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,05, Návštěvy za měsíc: 12 600 000

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Obsahové duplicity: 15.06.2023 5:40 – svitavsky.denik.cz, orlicky.denik.cz, pardubicky.denik.cz

Velký den pro Litomyšl se blíží. Po jedenácti letech na festival Smetanova Litomyšl přijede český prezident. Petr Pavel s manželkou Evou dorazí do Litomyšle ve čtvrtek navečer. Čeká je večeře v luxusním hotelu, zahajovací koncert festivalu a následně také noc v apartmánu hotelu Aplaus.

Na návštěvu prezidenta s chotí se chystají nejen vedení festivalu Smetanova Litomyšl nebo hotelu Aplaus, ale i desítky místních lidí. K hotelu má Petr Pavel přijet ve čtvrtek po půl sedmé večer. Bude ho tady čekat večeře z lokálních surovin, a to zřejmě pstruh z litomyšlských sádek.

„Pan prezident nám vzkázal, že čím méně formální to bude, tím lépe,“ uvedl šéf litomyšlského hotelu Aplaus David Fišer, který s manželkou Anetou předá prezidentovi unikátní skleněné těžítko s litomyšlskou lilií od uměleckého skláře Jiřího Pačinka. Právě tady budou mít lidé možnost se s prezidentem setkat a třeba se s ním i vyfotografovat.

Po večeři v hotelu se prezidentský pár za doprovodu ochranky a dalších hostů přesune do Festivalové haly na zimním stadionu, kde se letos kvůli rekonstrukci zámku Smetanova Litomyšl koná. Prezident Petr Pavel zahájí ve 20.15 hodin 65. ročník festivalu.

Na Slavnostním zahajovacím koncertu uvede Česká filharmonie pod taktovkou Tomáše Netopila skladby Bedřicha Smetany nebo Antonína Dvořáka. Na programu je Smetanovo Scherzo z Triumfální symfonie E dur, Rachmaninův Koncert c moll pro klavír a orchestr a Dvořákovy Slovanské rapsodie.

Zahajovací koncert má podle programu končit ve 22.15 hodin, následně prezidentský pár znovu přejede do hotelu Aplaus, kde pro něj bude připravený apartmán.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz