Smetanova Litomyšl v hale 

Search
Close this search box.

TISK, Datum: 16.06.2023, Zdroj: Právo, Strana: 17, Autor: (ČTK), Vytištěno: 79 895, Prodáno: 51 615, Infotype: Nepojmenováno, Datum importu: 16.06.2023 00:57, Čtenost: 172 094, Rubrika: Kultura, AVE: 12 665,23 Kč, Země: Česko, GRP: 1,91

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

V Litomyšli včera začal již 65. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Hlavní scéna se letos kvůli generální opravě litomyšlského zámku přestěhovala do multifunkční haly, která byla pro konání přehlídky speciálně upravena. Na zahájení přijel i prezident České republiky Petr Pavel.

Na slavnostním zahajovacím koncertu včera večer vystoupila Česká filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem a klavíristou Kirillem Gersteinem. Na programu bylo Scherzo z Triumfální symfonie E dur op. 6 Bedřicha Smetany, Koncert c moll pro klavír a orchestr č. 2 op. 18 Sergeje Rachmaninova a Slovanské rapsodie op. 45 Antonína Dvořáka.

Festival Smetanova Litomyšl potrvá do 2. července a nabízí 35 pořadů hlavního programu, který doplní doprovodný program ve Festivalových zahradách a Smetanova výtvarná Litomyšl. Jako téma si dramaturgie zvolila Belle Époque (krásné časy), jak se označuje období přelomu devatenáctého a dvacátého století. Nebývalý pokrok vědy a techniky tehdy umožnil rozvoj všech lidských činností včetně umění. U zrodu tématu byla dohoda na uvedení jedné ze slavných kompozic té doby, Písní z Gurre Arnolda Schönberga.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz