Studio ČT24 

Search
Close this search box.

TV, Datum: 15.06.2023, Zdroj: ČT 24, Zpráva: 1, Datum importu: 15.06.2023 14:56, Sledovanost pořadu: 133 636, Pořad: 13:33 Studio ČT24, AVE: 24 123 528,00 Kč, Země: Česko, GRP: 1,48

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Nikola REINDLOVÁ, redaktorka

Dnes začíná šedesátý pátý ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl, během úvodního koncertu zazní tradičně skladby Bedřicha Smetany i Antonína Dvořáka. A to v podání české filharmonie. Návštěvníky čeká letos velká změna. Festival se musel přesunout z nádvoří renesančního zámku, který je v rekonstrukci, a to do multifunkční sportovní haly, která byla pro konání přehlídky speciálně upravena. V Litomyšli je redaktorka Kateřina Bibenová. Kateřino, přeji ti dobré odpoledne. Proč organizátoři zvolili jako náhradní centrum festivalu zrovna tyto prostory.

MLUVČÍ

Do zimního stadionu se organizátorům totiž podařilo v relativně krátkém čase instalovat několik prvků, na které jsou diváci zvyklí. Z nádvoří litomyšlského zámku? Je tady stejné hlediště, podobné jeviště nebo ty typické bílé baldachýny? No a my teď nejen ten nový prostor, ale také program festivalu probereme s ředitelem Janem pěknou, krásný den. Dobré odpoledne. Vy jste už v úterý měli veřejnou generál kvůli tomu, že v tomto prostoru zazní vážná hudba úplně poprvé, je to nové i pro vás, tak jaké byly reakce diváků, ale hlavně hudebníků?

MLUVČÍ

Musím říct, že je to poprvé, protože to se nestavělo jako multifunkční hala, zimní stadion byl opravdu jenom zimním stadionem a multifunkční se stává až dnešním koncertem, takže veškeré ty přípravy se dělaly úplně poprvé. Znamená to, že jsme chtěli vyzkoušet, co by haprovalo, kdybychom naostro opustili přistávacím koncertu a pár takových věcí jsme vychytali, například jsme ještě připravili odrazové desky na jeviště, protože je potřeba, aby se hudebníci lépe slyšeli a upravovali jsme i nějaký provozní údaje a pokyny pro pořadatele, takže určitě to mělo cenu.

MLUVČÍ

Jaký je zájem o vstupenky vzhledem k těm novinkám, no a i vzhledem k tomu, jak teď třeba rostou cenné, museli jste nějak upravovat i ceníky?

MLUVČÍ

Po covidu se trošku změnil způsob nakupování vstupenek, to jsme pozorovali už v minulých letech a pozorujeme to i u jiných akcí, že se vstupenky dokupují na poslední chvíli, že lidé tolik neplánují, takže ještě řadu vstupenek nebo na řadu vstupenky máme a věříme tomu, že lidé dokoupí, každopádně v tuto chvíli máme nižší prodejnost, než my máme obvykle.

MLUVČÍ

V loňském roce. Diváci festivalu Smetanova Litomyšl zažili velkolepé finále, vystoupila francouzská zpěvačka ZAZ za doprovodu Police Symphony Orchestra, navíc francouzská zpěvačka vystoupila jako úplné překvapení pro diváky. No, a my jsme byli u toho, tak si pojďme teď ten koncert připomenout.

MLUVČÍ

My jsme si říkali, jestli to vůbec možný.

MLUVČÍ

Bude to ona, přijede ona.

MLUVČÍ

A pak, když přijela, tak jsme si říkali, no a je to tady.

MLUVČÍ

Bylo to nádherný, bylo to vlastně dojemný, a hlavně to byla fakt čirá radost.

MLUVČÍ

Diváci byli nadšeni, interpreti byli nadšení. Tak, pane řediteli, jde to ještě v rámci programu? Překonat.

MLUVČÍ

Překvapení jako zas určitě letos nechystáme, ale máme koncert, který se vysloveně jmenuje koncept první překvapení a tam bude řada účinkujících, které rozhodně lidé rádi uvidí, který překvapí a myslím si, že v tom programu, který se ještě nabízí a který je možno navštívit, tak je řada pořadů, který bude, který uspokojí i ty méně náročné diváky, ty, kteří se chtějí spíše bavit, který chtějí poslouchat a odpočinout si od běžných starostí, takže velké finále, které bývá vždy takové uvolněné, bude krásné. Z italské hudby máme koncert z hudby, z filmů a seriálů, z filmů Johna Willimse a pana Fišera. Máme tam koncert, gala koncert z oper italských autorů, takže opravdu ještě krásné pořady se tady navštívit.

MLUVČÍ

Já vám moc děkuji, ať se festival vydaří, no a připomenu festival Smetanova Litomyšl není už jen o těch velkolepých koncertech, součástí je také doprovodný program zdarma v Klášterních zahradách, anebo třeba festival Smetanova výtvarná Litomyšl. Pojďme teď podrobní o ní, konkrétně o výstavě Plán B.

MLUVČÍ

Letos jej spojuje taková ekologická myšlenka. Řekli jsme si, že už těch hřmotných děl ve veřejném prostoru je celkem dost a že spíš budeme vzdělávat a budeme s lidmi komunikovat.

MLUVČÍ

Díla, která jsou součástí plánu b, jsou rozmístěna po městě, celkem je jich tu devět.

MLUVČÍ

Máme tady jednu takovou tradiční sochu, ta je přímo u haly pro návštěvníky festivalu hudebního a pak tady máme i projekty, kterých se účastnili lidé, jako třeba společnou fotografii a její vyvěšení, pak je tady na kostele taková instalace, kde vlastně jsou oči, které se dívají na ostatní.

MLUVČÍ

Některá díla můžou návštěvníci sami tvořit, třeba v podloubí litomyšlského náměstí. Autora inspirovali literáti, kteří prošli městem.

MLUVČÍ

Tohle to jsou surový grafitový kostky, který jsem ručně řezal a udělal jsem tři intervence, takový něžný intervence v Litomyšli a cílem je to, že lidi, když potom budou chodit, tak se ta kresba začne vznikat sama tím, že jí roznášejí po místech, takže z tohohle místa už je to druhý den, už je vidět, že už se začíná lehce roznášet.

MLUVČÍ

Nejen venkovní umění, ale i téměř dvě desítky výstav. Nejnovější dílo posledních dvou let tu vystavuje i Rudolf Burda. Část z nich úplně poprvé.

MLUVČÍ

Vyrobil jsem ho z africké žuly Nero a já jsem do toho díla vlastně zabrousil půlkulovitý tvar takovou čočku ručně foukanou z českého křišťálu s orno draselného s černým sklem. Tady vidíte vlastně ten překrásný detail, kdy je vidět vrstva toho skla na vrchu, třeba centimetr a půl křišťálu a ta půlkoule nám prostupuje jako jakási vesmírná černá díra, objekt, kdy se ztrácí vlastně v tom interiéru toho objektu a na druhé straně vlastně půlkolovitě vykoukne z toho kamene.

MLUVČÍ

Už dnes večer mohl být také součástí festivalu Smetanova Litomyšl i diváci České televize, konkrétně na programu ČT Art od 20 hodin 15 minut bude živý přenos právě dnešního zahajovacího koncertu.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz