65. ročník festivalu Smetanova Litomyšl 

Search
Close this search box.

TV, Datum: 15.06.2023, Zdroj: V1 TV, Zpráva: 9, Datum importu: 15.06.2023 20:58, Sledovanost pořadu: 23 614, Pořad: 18:00 Východočeské zprávy, AVE: 30 750,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,26

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Petr JANDEJSEK, moderátor

Jak jistě víte, dneškem začíná 65. ročník festivalu Smetanova Litomyšl. Ve spojení jsme proto s jeho ředitelem Janem Piknou. Tak, pane řediteli, co letošní ročník Smetanovy Litomyšle nabídne?

Jan PIKNA, ředitel, Smetanova Litomyšl

Letos se koná 65. ročník, takže vlastně takové půlkulaté jubileum, a program máte téma Belle Époque, což je krásné období, krásná epocha na přelomu devatenáctého, dvacátého století, takže i ten program je takový z té krásné doby. Takže spousta krásných operních árií v různých pořadech, spousta krásné hudby.

Patrik JANDEJSEK, redaktor

Smetanka je proslulá svým doprovodným programem. Tak na co byste návštěvníky pozval?

Jan PIKNA, ředitel, Smetanova Litomyšl

Máme asi nejrozsáhlejší doprovodný program a ten se realizuje především ve festivalových zahradách, což je prostor mezi dvěma kostely, takové klášterní zahrady jsou to, které se na dobu festivalu promění v zónu, kde lidé bez vstupného mohou celý den muzicírovat, hrát si hry s hudební tematikou a poslouchat samozřejmě účinkující, kterými jsou jak dětští muzikanti, amatérští, tak profesionálové, a letos tam bude i divadlo, dokonce i balet, takže je to velmi rozmanitý program všech možných žánrů.

Patrik JANDEJSEK, redaktor

Letos se Smetanova Litomyšl odehrává ve festivalové hale zimního stadionu. V úterý se tam uskutečnila generálka na jeden z koncertů. Je tedy vše připraveno na zahájení?

Jan PIKNA, ředitel, Smetanova Litomyšl

To je poprvé, co se za dobu historie Smetanovy Litomyšle děje takto, takže jsme si potřebovali ten prostor vyzkoušet, že opravdu tam ty koncerty budou dobře znít, že tam bude všechno fungovat, no a v úterý samozřejmě jsme našli spoustu závad, které jsme teď mohli odstranit, a ve čtvrtek tedy zahajovací koncert snad začne se vší parádou a tak, aby lidé byli spokojeni tak, jako byli vždycky na litomyšlském zámku. Za přítomnosti pana prezidenta festival zahájí Česká filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem, v úvodu bude Smetanovo Scherzo z Triumfální symfonie, potom bude Rachmaninův koncert klavírní, druhý, v podání Kirilla Gersteina a na závěr budou Dvořákovy Slovanské rapsodie.

Patrik JANDEJSEK, redaktor

Jsou k dispozici ještě vstupenky na zahajovací koncert? A jak je to s lístky na další akce?

Jan PIKNA, ředitel, Smetanova Litomyšl

Zrovna zahajovací koncert patří k těm vyprodaným, vyprodaných letos máme 11, ale je tedy dalších 24 pořadů, které ještě vyprodané nejsou, a vstupenky na našem webu se dají najít, dají se zakoupit. A stejně tak tedy i na ty prodané pořady, když se něco vrací, tak se objeví a je možnost si zadat v tom prodejním systému tzv. hlídacího psa, který potom vstupenky nabídne těm čekatelům.

Patrik JANDEJSEK, redaktor

Je něco, co byste návštěvníkům doporučil v souvislosti se změnou místa konání?

Jan PIKNA, ředitel, Smetanova Litomyšl

První věc je to, že se tedy nekonáme pod širým nebem, což samozřejmě ztrácí určité kouzlo, na druhou stranu je tam výhoda v tom, že večer nebude večerní chlad, takže si lidé s sebou nemusejí brát deky, jak byli zvyklí, nemusejí si brát kabáty na večerní sezení venku. Parkování samozřejmě bude poměrně složité, ale to je v Litomyšli vždycky, protože Litomyšl je malé město, parkovat se dá stejně, jako když byly koncerty na zámku, tak se dá parkovat na Smetanově náměstí a odsud je to vlastně do haly stejně daleko jako do zámku.

Patrik JANDEJSEK, redaktor

Děkujeme do Litomyšle, kde tentokrát naše zprávy končí. Mějte se pěkně a zachovejte nám přízeň. Na viděnou.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz