Začíná Smetanova Litomyšl 

Search
Close this search box.

TV, Datum: 15.06.2023, Zdroj: ČT 1, Zpráva: 7, Datum importu: 15.06.2023 22:37, Pořad: 18:00 Události v regionech severovýchodní Čechy, Země: Česko

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Renata MYSLÍKOVÁ, moderátorka

Dnes začíná 65. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Letos poprvé ale na jiném místě než na nádvoří renesančního zámku. Hlavním dějištěm festivalu se stal zimní stadion. Hudba tam dnes večer zazní úplně poprvé. A v Litomyšli na poslední zkoušce těsně před začátkem koncertu už je naše redaktorka Kateřina Bibenová. Kateřino, mají v Litomyšli už všechno připravené?

Kateřina BIBENOVÁ, redaktorka

Poslední přípravy byly opravdu na poslední chvíli. S novým prostorem se totiž musejí seznámit úplně všichni. Třeba po mimořádné úterní veřejné generální zkoušce ještě přibyly nad hudebníky odrazné desky kvůli zlepšení zvuku. To si vyžádali samotní interpreti. Teď tady ještě zkouší orchestr, jeviště je na pohled velmi podobné tomu na zámku, konstrukce hlediště úplně stejná. Atmosféru nádvoří připomínají typické bílé baldachýny. Jak před plným hledištěm bude znít první letošní skladba Scherzo z Triumfální symfonie E dur od Bedřicha Smetany v podání České filharmonie, to bude moci osobně posoudit i prezident republiky Petr Pavel. A na programu ČT Art také diváci České televize. Přímý přenos z koncertu startuje ve 20 hodin 15 minut.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz