Odpoledne na Rádiu Z 

Search
Close this search box.

RÁDIO, Datum: 15.06.2023, Zdroj: Rádio ZET, Zpráva: 1, Datum importu: 15.06.2023 16:33, Poslechovost pořadu: 1 329, Pořad: 15:00 Odpoledne na Rádiu Z, AVE: 2 241 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,01

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

MLUVČÍ

Krásné čtvrteční odpoledne, stále jste ve společnosti Rádia Zet, tak co pro vás máme připraveno v této půlhodině? Podíváme se například na festival Smetanova Litomyšl, ten se totiž letos nekoná na zámku, jak bývalo zvykem, zámek se totiž opravuje, tak se musely najít náhradní prostory, a to na zimním stadionu. Jak to festival bude snášet, o tom budu mluvit s jeho ředitelem Janem Piknou. Ještě předtím ale o podpoře penzijního spoření. Ta se totiž od ledna změní. Proberu to s ekonomem Lukášem Kovandou. Je čtvrtek 15. června, já vám přeji příjemný poslech Rádia Z.

MLUVČÍ

Stále posloucháte Rádio Z. Od ekonomiky míříme ke kultuře za chvíli už festival Smetanova Litomyšl, který začíná právě dnes. Je to už pětašedesátý ročník.

Hezké odpoledne. Jste ve společnosti Rádia Zet. A teď nás čeká hudba, a to hudba především vážná a také opera. V Litomyšli totiž začíná právě dnes šedesátý pátý ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl, hlavní scéna se letos kvůli generální opravě litomyšlského zámku přestěhovala do multifunkční haly, která se musela speciálně upravit proto, aby tam mohla být Smetanova a Litomyšl. Na podrobnosti se teď budu ptát ředitele festivalu Jana Pikny, dobrý den. Dobrý den. Tak jak bude vlastně to dnešní zahájení vypadat a hlavně, jak jste se vypořádali s tím, že jste v té multifunkční hale, vlastně ve sportovním objektu.

MLUVČÍ

No, hlavně ona se multifunkční stala až tím, že zde pořádáme koncert klasické hudby, protože doteď fungovala pořád jenom jako zimní stadion pro hokejisty a musela se docela náročně přestavět, upravit tak, aby tam ty koncerty mohly probíhat, nicméně dnes už je tam všechno krásně připravené a už se těšíme na to, že festival začne dnes. Dnešní zahajovací koncert bude mít Česká filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem a za účastí pana prezidenta slavnostně tedy zahájí letošní ročník festivalu Smetano Litomyšl.

MLUVČÍ

Jaké je letošní téma?

MLUVČÍ

Téma máme Belle Époque, což je krásné, krásná doba, krásné časy, tak se označovalo období na přelomu devatenáctého, dvacátého století, kdy byl obrovský rozvoj vědy, umění všeho, všechno se dařilo a pak z pohledu první světové války, kdy to vlastně skončilo, si zde říkali, to byly krásný časy a my si říkáme, že teď si taky můžeme říkat, to byly krásný časy, když není covid, nebo když nebyl, dokud nebyl covid, nebyla válka. Musíme si uvědomovat, že prostě krásné časy skončí, když my si to necháme líbit, tak budeme dělat všechno pro to, aby krásně bylo v Litomyšli a aby lidé cítili krásné časy co nejdéle.

MLUVČÍ

Jsou nějaké novinky? Kromě tedy toho, že jste museli změnit místo, kde se bude festival konat.

MLUVČÍ

Máme změnu jednoho účinkujícího koncertu, hvězdy operní operního nebe, místo inzerované sopranistky bude zpívat Kristine Opole. Ale to asi není tak zásadní. Myslím, že všechno prostě bude probíhat tak, jak jsme si naplánovali.

MLUVČÍ

No, a co budou největší taháky toho letošního programu?

MLUVČÍ

No, vy jste říkal, že jsme koncert klasické hudby, festival klasické hudby a oper, ale máme tam i koncerty přesahové, bude znít dokonce jazz v podání Adama Plachetky a melody Makers Ondřeje Havelky. Bude tam znít filmová hudba v pořadu Johna Willimse a Luboše Fišera, která bude vlastně postavená na filmech a seriálech, bude tam koncert závěrečný, velké finále, který by měl být takovou jako velkou prskavkou, takovou zátkou od šampaňského, myslím si, že lidi by se mohli i bavit, nejenom poslouchat vážnou hudbu s vážnými tvářemi.

MLUVČÍ

No, a co doprovodný program? Protože ten je v Litomyšli každoročně poměrně dost bohatý.

MLUVČÍ

Řekl bych, že dokonce čím dál tím bohatější, protože máme Smetanovu výtvarnou Litomyšl, což je cyklus 19 výtvarných výstav, pak máme tzv. Festivalové zahrady, kde je každodenní program od rána do večera, a to z různých žánrů přesahových i do divadla i do baletu, nejen tedy hudba, no a letos jsme to ještě rozšířili o Smetanovu poetickou Litomyšl, takže v ulicích a uličkách a zákoutích Litomyšle budou se dát číst, poslouchat, anebo i psát třeba básně.

MLUVČÍ

Takže i umělci nějací přijedou přímo tvořit, pozvali jste někoho konkrétně? Nebo na tom, kdo prostě bude chtít přijet tak, že to je takové nízkoprahové, ne?

MLUVČÍ

Samozřejmě, samozřejmě se každý může přidat, ale máme program oficiální, který je daný. Přidali jsme se k tzv. trendu slam poetry, což jsou básníci, kteří se prostě najednou někde objeví a začnou tam recitovat a lidé se buďto zastaví, anebo prostě jenom jdou kolem prostě takové intervence básnické do města.

MLUVČÍ

No a jak dlouho vlastně Smetanova Litomyšl potrvá? Do kdy? Protože to není záležitost jenom pár dní.

MLUVČÍ

Ne, ne. Skončíme až 2. července, mezitím proběhne 37 pořadů hlavního programu, ale asi 150 akcí právě toho programu doprovodného, takže v Litomyšli rozhodně kdykoliv sem člověk, někdo nebo kdokoliv sem přijede, tak si tady může užít kultury, potkat se s múzami.

MLUVČÍ

Napadá mě, co děti mají si kde hrát.

MLUVČÍ

Tak Festivalové zahrady jsou především stavěné na rodiny s dětmi. Právě ten prostor, kdy rodiče si lehnou na deku a děti kolem nich můžou běhat a nemají kde si jak ublížit, je, myslím, ideální a u toho budou poslouchat krásný program jak rodiče, tak i ty děti, protože děti tam mají různé hry.

MLUVČÍ

Předpokládám, že asi je ten prostor, když to teďka vezmou od těch nejmladších po ty nejstarší v té hale vlastně na zimním stadionu, kde bude ten hlavní program probíhat, jsou bezbariérové, aby naopak i ti, kteří už jsou na tom tak, že neběhají všude okolo, tak aby se tam bez problémů dostali.

MLUVČÍ

Vždycky samozřejmě máme možnost bezbarového přístupu, ale je to omezeno, protože zase z hlediska požární bezpečnosti a tak dál není možné únikové cesty připravit tak, aby tam bylo těch vozíčků více čili musejí si vozíčkáři opravdu koupit zvláštní vstupenky, a to se nedá koupit přes běžný online prodej, ale musí telefonovat do naší kanceláře.

MLUVČÍ

To mě napadá, jsou ještě vstupenky, vím, že vždycky se v ten první den prodeje tvořily velké fronty na zámeckém návrší, když začínal prodej, jak to vlastně teď? Dá se ještě sehnat nějaký lístek, kde bych se chtěl přijet podívat?

MLUVČÍ

Ten způsob prodeje se trošku mění, covid s tím udělal hodně velkých změn, a to nejenom u nás, ale myslím si, že u jiných akcí kulturního charakteru, takže vstupenek ještě máme poměrně dost, je tam asi 11 pořadů vyprodaných, ale tam se ještě pořád nějaké vstupenky vrací, takže stojí za to si třeba hlídat ten prodejní systém, a když do člověk nebo když někdo by chtěl jít na něco se vyprodaného, tak ještě má šanci, ale je tam řada pořadů, které jsou nevyprorodané a jsou to i ty z těch nejatraktivnějších, takže věřím tomu, že ještě zájemci vstupenky rozhodně získají.

MLUVČÍ

No a zeptám se ještě na to, kdy se budete vracet na zámek, co příští ročník? Už budete zpátky? Nebo ta rekonstrukce potrvá delší dobu?

MLUVČÍ

Tak nechci strašit, byli jsme přesvědčováni památkovým ústavem, že jenom na letošek se ty opravy zásadní budou směřovat a příští rok už by to mělo být možné. Ale protože se v krovech zámku objevila dřevomorka, tak protože sám mám zkušenost z mojí chalupy s dřevomorkou, tak se začínám obávat, že to možná všechno zkomplikuje a možná bude všechno jinak, ale nebudeme předbíhat.

MLUVČÍ

Říká ředitel festivalu Smetanova Litomyšl Jan Pikna. Pětašedesátý ročník tohoto kulturního podniku začíná právě dnes. Díky, hezký den, na slyšenou.

MLUVČÍ

Těšíme se na setkání v Litomyšli.

MLUVČÍ

Za chvíli bude půl čtvrtá. V půl si dáme další zprávy a po zprávách už přijde kolega Martin Šubrt a řekne nám, jak se vyvíjí ceny benzínu a nafty.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz