Začíná 65. Smetanova Litomyšl. Letos se odehraje netradičně na zimním stadionu, zámek se opravuje 

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 15.06.2023, Zdroj: irozhlas.cz +1, Autor: Martin Hrnčíř, Datum importu: 15.06.2023 11:15, Celková návštěvnost: 7 457 520, RU/měsíc: 1 968 567, RU/den: 143 260, Rubrika: Hudba, AVE: 30 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 1,59

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

Obsahové duplicity: 15.06.2023 – Hudba

Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, ale i John Williams nebo Jaroslav Ježek. I skladby těchto autorů letos uslyší návštěvníci na Smetanově Litomyšli. 65. ročník začíná ve čtvrtek večer tradičním slavnostním koncertem České filharmonie.

Pořadatelé letos museli přesunout akci z tradičního státního zámku, a to kvůli rozsáhlé rekonstrukci. Koncerty tak budou v Litomyšl na zimním stadionu.

Festival uvede dirigent Tomáš Netopil s Českou filharmonií, která zahraje část z Triumfální symfonie Bedřicha Smetany. V programu je zařazená i nová inscenace Smetanovy slavné Prodané nevěsty.

Na přehlídce klasické hudby zazní také populární skladby hollywoodského umělce Johna Williamse – třeba jeho tvorba pro sci-fi sérii Star Wars nebo pro drama Schindlerův seznam.

Zazní ale i české klasiky. Královéhradecká filharmonie si pro posluchače připravila koncert na motivy děl skladatele Luboše Fišera, který je mimo jiné autorem úvodní písně seriálu Chalupáři.

Koncertní show dali dohromady pro návštěvníky festivalu také pěvec Adam Plachetka a zpěvák Ondřej Havelka. V premiéře společně zazpívají dvě desítky písniček Jaroslava Ježka.

Komiksy a street art

Festivalovým centrem bude letos zimní stadion, kam se pořadatelé přesunuli kvůli opravám státního zámku v Litomyšl.

Přizpůsobit tomu museli i dramaturgii, která se letos podle ředitele akce Jana Pikny nese v duchu období Belle Époque.

Mezi koncerty můžou návštěvníci Smetanovy Litomyšle vyrazit třeba na výstavu komiksového autora Káji Saudka. Město pak při příležitosti festivalu vyzdobil také umělec a streetarter s pseudonymem TIMO.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz