Festivalové zahrady 

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 15.06.2023, Zdroj: casopisharmonie.cz, Autor: Luboš Stehlík, Datum importu: 15.06.2023 13:44, RU/měsíc: 149 157, RU/den: 11 235, AVE: 2 800,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,12

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Smetanova hudební, výtvarná a nově i poetická Litomyšl prolíná doslova do celého města, a to včetně zahrad. Více o tom Iva Vrátilová z organizačního týmu festivalu.

Smetanova Litomyšl nemá je dva pilíře – hudební a výtvarný, ale i další rozměr: klášterní Festivalové zahrady. Přibližte čtenářům koncepci a vývoj tohoto formátu. Mezi tyto pilíře letos nově zařazujeme i Smetanovu poetickou Litomyšl, která svůj první ročník uskuteční mj. také v zahradách. Mladou doprovodnou scénu Smetanovy Litomyšle v zahradách prezentuje většina Konzervatoří napříč ČR. Jsou to symfonické orchestry, big bandy, komorní seskupení, jazz, chanson aj. Nechybí ani sborová tvorba. Naším cílem je, aby si každý talentovaný muzikant mohl okusit hraní na Smetanově Litomyšli, ač zatím na Festivalových zahradách, a tím motivoval sám sebe k uměleckému sebezdokonalení, aby se jednou mohl třeba ocitnout i na velkém pódiu Festivalu Smetanova Litomyšl.

Ale zahrady nejsou prostorem pouze pro rozkvétající talenty české umělecké scény, ale i pro řadu již rozkvetlých umělců, kteří jsou ve svém oboru jedineční, jen přímo nespadají svojí tvorbou do hlavního programu. Těšit se můžete na Laca Décziho, Igora Orozoviče, Annu Julii Slováčkovou, Gabrielu Vermelho, Cello Republic a mnoho dalších. Kromě hudby chceme naším návštěvníkům dopřát i mnoho dalších múzických umění, a proto pro letošní rok přibylo více tance – těšit se můžete na Taneční studio Light, Tanec Praha, Duncan Centre a Dekkadancers.

Pohled do programu signalizuje, že dramaturgická a logistická příprava musí být náročná. Synchronizovat všechny složky tak, aby celý Festival společně s Festivalovými zahradami působil jako jeden kompaktní celek je velmi náročný proces. V hlavě musíte mít i Výtvarnou a Poetickou Litomyšl, protože naším společným cílem je vše načasovat tak, aby návštěvník nebyl ničím ochuzen. Proto vše připravuje velká spousta lidí, kteří spolu po celou dobu společně komunikují a vzájemně se doplňují.

Nabídka začíná 15. a končí 2. červencem. Povězte mi o jednotlivých dnech, na co a na koho se máme těšit? A podotázka – prosvítá programem nějak headline Smetanovy Litomyšle „La Belle Époque “ …připojuji rozhovor se mnou a mým kolegou Filipem Janouchem, se kterým dramaturgii vytváříme…

Určitě zde musím zmínit kapelu „Vo “, která je plná silných emocí, lehkosti i spontánní radosti. Její vystoupení je hned ve čtvrtek 15. 6., se kterou zahajujeme v 16 hodin. Jednotlivé všední dny mají svoje produkce až na výjimky vždy v 18 hodin. Víkendový program je odlišný tím, že je celodenní a mnohem více naplněný. Jeho pestrost zde zastupuje i „Večerní klasika“, kterou zde interpretují umělci na hladině místního brodidla.

(Výběr: 15. 6. – Cello Republic. 16. 6. – Gabriela Vermelho. 17. 6. – Maranatha Gospel Choir. 18. 6. – Spolupráce s Tance Praha – Treatment of Remembering. 19. 6. – Cellový ansámbl sv. Cecílie, 20. 6. – Laco Déczi & Celula New York, 21. 6. – MIB Quartet – KlasiX, 22. 6. – Espressions, 23. 6. – Igor Orozovič & Co, 24. 6. – Duncan Centre: Země na konci země, 25. 6. – Anna Julie Slováčková & Band, 26. 6. – Otázka času, 27. 6. – AppenDixie, 28. 6. – Anna Beckerová, 29. 6. – Clarinet Factory, 30. 6. – Bert & Friends, 1. 7. – BPM Percussion Orchestra. 2. 7. – Malý princ)

Mluvila jste o programu. Dva dny mají slogan „Den s Českým rozhlasem “. Kolik z toho zazní živě nebo ze záznamu na stanicích veřejnoprávního rá dia? Český rozhlas se připojí živě v době vystoupení Pražské konzervatoře, s jejímž dirigentem Chuhei Iwasaki se následně uslyšíme v éteru. Rozhovor hudebně doprovodí Jakub Jedlinský, který se svou kapelou Bardolino ten den v zahradách vystupuje.

Projekt Umělecké hřiště bude dětským bonusem? Festivalové zahrady jsou místem jako stvořeným pro rodiny s dětmi. Umělecké hřiště pak přímo volá po aktivním uměleckém odpočinku, kde na děti čekají zábavné úkoly a zároveň se mohou něčemu novému naučit. Každý víkendový den jsou na Uměleckém hřišti připraveny umělecké workshopy žáků a jejich učitelů ze základních uměleckých škol Pardubického a Královehradeckého kraje – a to ze všech oborů – hudebního, tanečního, výtvarného i literárně-dramatického. „Postav si z obřích kostek Smetanu, zahraj si piškvorky s béčky nebo s křížky, či domino s hudebními nástroji“ – to je výzva pro celou rodinu.

Na závěr dvě praktické otázky: Co se stane s festivalovou zahradou v dešti? A je vstup na festivalové zahrady volný nebo je zpoplatněn? Jsme outdoorová scéna, většina programu má i suchou variantu, někdy se ale stane, že se musí nechat přejít běh počasí a program je mírně posunutý. V případě velké nepřízně počasí je program zrušen, to jsou ale spíše výjimečné situace. Vstup do Festivalových zahrad je zdarma. Těšíme se na vás!

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz