Dopolední vysílání 

Search
Close this search box.

TV, Datum: 17.06.2023, Zdroj: ČT 24, Zpráva: 1, Datum importu: 17.06.2023 10:51, Sledovanost pořadu: 74 886, Pořad: 10:00 Dopolední vysílání, AVE: 19 343 115,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,83

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Nikola REINDLOVÁ, redaktorka

Pěkné sobotní dopoledne, je 10 hodin 17 minut, no a už za chvíli v našem vysílání přivítáme zpěváka, muzikanta, herce a taky operního režiséra Ondřeje Havelku, představíme hned tři projekty, ve kterých ho můžete v těch nejbližších dnech vidět.

MLUVČÍ

Pak už se vypravíme živě do Londýna, kde za chvíli začne velká vojenská přehlídka u příležitosti oslav narozenin krále Karla III. Po půl jedenácté se proto spojíme s naším zpravodajem přímo na místě Lukášem Dolanským.

Nikola REINDLOVÁ, redaktorka

A chybět nebudeme ani u velké charitativní akce na letišti v Hradci Králové. Právě dnes tam mohou na vyhlídkové lety vyrazit lidé na vozíčku nebo s jiným postižením, a právě pro ně je určen dnešní program. Podíváme se tam 10. 50.

MLUVČÍ

Klasická italská opera v Národním divadle, netradiční koncertní spojení s Adamem Plachetkou v Litomyšli anebo vystoupení na letní scéně muzea Kampa, tam všude v těchto dnech můžete potkat všestranného umělce, herce, muzikanta a režiséra Ondřeje Havelku. A dnes ráno si v nabitém programu udělal čas i na diváky čtyřiadvacítky. Vítejte, dobré ráno. Děkujeme, že jste dorazil.

MLUVČÍ

Dobré dopoledne.

MLUVČÍ

Dobré dopoledne. Už přesně tak.

MLUVČÍ

Milosrdné dneska.

MLUVČÍ

Divadlo, tam byla ve čtvrtek premiéra, zítra v úterý koncerty na Kampě, ve středu taky unikátní vystoupení na Smetanovy Litomyšli, to je běžný program takhle, že to máte nabité každý den, něco docela i zásadního.

MLUVČÍ

Nebo se to sešlo, jenom. Běžné to úplně není, ale toto jaro bylo skutečně velice tedy hektické, protože já jsem ještě před tím sedlákem dělal v Brně jednu operu Falstafa, ale já jenom chci říct, že vlastně dneska je v té státní opeře druhá premiéra, takže se určitě dostal, zmínil. To museli udělat na dva části samozřejmě, protože když v tom sedlákovi a v těch komediantech zkrátka dost teče krev a ten odpad některých hlavních představitelů je teda velký, tak to musíme dělat ve dvou částech, aby prostě měl kdo zpívat.

MLUVČÍ

Sedlák kavalíra, komedianti, italské, klasické takový jedno aktovky, hrají se už odjakživa spolu, co mají společného.

MLUVČÍ

Tak.

MLUVČÍ

Dvojstavení.

MLUVČÍ

Tak to jsou vlastně krátké opery, které jsou obě napsány ve stylu veristickém, takže, a dokonce, dokonce ten Sedlák muskaniho je označován jako takový, takový symbol toho verismu, jo. Byl to vlastně první pokus, no, ale já teda miluju komedianty, protože tam si myslím, že, že dosáhl ten verismus úplného vrcholu. No, já samozřejmě tenhle ten styl mám velice rád a byl jsem potěšen, že jsem mohl realizovat toto představení, pokusil jsem se ty dvě opery vlastně propojit a myslím si, že to funguje, diváci to ocenili ve čtvrtek. Ano, tak doufám, že i dnes.

MLUVČÍ

To jsem se právě chtěl zeptat, jaká byla premiéra dlouhé ovace vestoje? A třeba ta dnešní druhá premiéra. Něco tam změníte? Kromě toho castu, tedy jak.

MLUVČÍ

Už tam nic ne, je to dokonale, tak už to nebudu, no. Dopadlo to tak, že nikdo v publiku neomdlel, nikdo z jeviště nespadl do orchestřiště, takže snad v pořádku.

MLUVČÍ

Četl jsem, že je tam upozornění pro diváky, že na konci padne výstřel. Nechci prozrazovat nic dopředu, nelekl se někdo.

MLUVČÍ

Nemusí si, že ne? No, to mě to zcela překvapilo, jo, že jako já vím, že třeba se nesmí používat stroboskop dneska už v divadlech, protože to jaksi třeba těm lidem inklinujícím k epilepsii nedělá dobře, ale že se teda musí upozorňovat i na výstřel, to jsem netušil. No.

MLUVČÍ

Tak možná. Ať doplníme kompletní informace k té opeře, kdo se představí v hlavních rolích, já vím, že tam je hodně účinkujících na jevišti, ale v těch hlavních rolích.

MLUVČÍ

No, tak já bych vyzdvihl především v tom prvním castu, který teď se objeví ještě dvacátého třetího a dvacátého osmého v reprízách, já bych vyzdvihl Janu Siberu, která hraje neduh v komediantech, která je vynikající, ale myslím si, že celý ten cast je velice dobrý. Tonia, který vlastně provází obě ty opery, hraje americký nebo zpívá americký zpěvák Daniel z Coffield? Taky vynikající, po obou stránkách výborný zpěvák a velice šikovný herec. No, a pak bych teda v sedlákovi velice jaksi ocenil účast takového mladého mexického tenoristy, který zpívá Turidu a turida turi dua, nevím, jak se to skloňuje v češtině, a to je chlapík, který se jmenuje Alechandro del Anchel a skutečně zpívá jako anděl, je výborný a jemu dělá tedy partnerku Ester Paulů, která má nádherný hlas a je neobyčejně muzikální a je to taky jaksi velice krásný výkon.

MLUVČÍ

Teď už vlastně zbývají jenom ten dnešní den, pak třiadvacátého, 28. června. A pak budou už prázdniny, že, poslední tři možnosti de facto vidět.

MLUVČÍ

No, ale samozřejmě příští sezónu se to dokonce bude hrát dvanáctkrát, což je takové jako rekordní počet na, na to, jak se často jaksi reprízujou ty opery, takže myslím si, že těch příležitostí bude dost a bude už třeba, a já bych doporučil teď přijít, protože teď je to čerstvý, jaksi.

MLUVČÍ

Vždy to je lepší. Ty čerstvé, tak samozřejmě potom.

MLUVČÍ

Když uplyne měsíc nebo dva měsíce, tak se tam vytrácí třeba detaily, nechci teda být jaksi jízlivý, ale bohužel to také tak.

MLUVČÍ

Kdo to nestihne dnes na tu druhou premiéru, tak ale má možnost za vámi vyrazit na letní scénu Kampa na Melody Makers. Pojďme si pustit malou ukázku.

MLUVČÍ

Že jsme slavili nějaké výročí, tuším, 25 let, myslím existence nebo 20 let, já už nevím přesně, ale bylo to milé. Ne, tam hrajeme náš klasický koncert, myslím si, že je to program, který nazýváme nejkratší kusy z repertoáru, což je vlastně takové Best off, a to jsou samozřejmě programy, které máme rádi, protože tam vybíráme to, co nás nejvíc baví.

MLUVČÍ

Nicméně Museum Kampa, to je blízko k Werichovi, Werich Osvobozené divadlo, zazní písničky třeba právě i z téhle doby nebo z tohohle divadla.

MLUVČÍ

Může se to stát?

MLUVČÍ

Ještě? Nemáte přesně?

MLUVČÍ

Já teda vždycky do těch programů tzv. best of vkládám takové mezery, kdy vyzývám diváky, aby si řekli, co by chtěli slyšet, protože samozřejmě kdo jako řekl, co je nejlepší, že jo, jak já samozřejmě nějak vyberu, že jo, ale třeba diváci považují za lepší kousky něco jen některé jiné, že jo, takže, takže jsou tam i takový okýnka jaksi na přání a tam se může stát, že třeba si někdo řekne o nějakou věc.

MLUVČÍ

Osvobození, to znamená, ty dva koncerty, které budou na Kampě, tak ty můžou být každý jiný, zkrátka.

MLUVČÍ

Stává se to, no.

MLUVČÍ

Ještě nějaké další takové podobné letní akce, na nějaké festivaly vyrazíte? Jsme Melody Makers, tak vyloženě toho letního typu.

MLUVČÍ

Pár takových akcí během léta máme, ano, i jsou tam nějaké tančírny, což když máme taky rádi, protože těch swingových klubů, které se, které se věnují jako swingovému tanci, přibývá stále víc, takže tančírny jsou velice zábavné pro nás, no, pár těch letních koncertů bude, já si myslím, že právě ta Kampa tohle to období startuje.

MLUVČÍ

Tak uvidíme, jestli zazní písničky třeba z Osvobozeného divadla, ty ale každopádně zazní na Smetanově v Litomyšli, kde máte unikátní koncertní projekt s Adamem Plachetkou. Tak mě zajímá, přišel s tou nabídkou on nebo vy?

MLUVČÍ

On oslovil vás? Jo, jo, on mě oslovil, že by se strašně rád tyhle věci zazpíval, a jestli by teda jsme ho nedoprovodili, tak jsme se domluvili, že to uskutečníme. Je to teda vždycky velká Challenge jaksi pracovat s těmi operními pěvci, kteří se chtějí.

MLUVČÍ

Ale vy jako operní režisér s ním umíte už pracovat.

MLUVČÍ

No, musím teda říct, že Adam je strašně talentovaný člověk po všech stránkách, jednak je to teda skvělej zpěvák, že jo, výbornej herec a musím říct, že to je teda taky strašně milej člověk, takže je takovej, řekl bych, normální, jak se říká, jo, takže on strašně respektoval a naslouchal tedy mým radám a že vlastně my jsme totiž už natočili album, jo, takže to už je připravené, to už je k dispozici a to album dopadlo překvapivě dobře, takže já se na ty koncerty docela těším, bude to zajímavý teda, ale jak říkám, Adam je strašně vstřícnej a veselej chlapík.

MLUVČÍ

No, tak mě zajímá, jestli ho uvidíme i stepovat.

MLUVČÍ

Třeba, protože stepování pan ne, ale takovej malej taneček, takovou malou choreografii budeme dělat, já jsem, on teď samozřejmě byl v Americe v Metropolitní opeře, zpíval Giovanniho, že jo, Leporela v Giovannim, a tak, já jsem mu poslal natočený video jako v detaily nohou a tak, a on slíbil, že se to teda v té Americe, v tom New Yorku bude učit, tak uvidíme.

MLUVČÍ

Nevíte, ještě vám nepředvedl svoji.

MLUVČÍ

Zítra máme zkoušku, zítra teprve máte zkoušku. Se teď vrátil.

MLUVČÍ

Teprve, nicméně jsem četl, že ještě chystáte s ním další projekt, příští rok opera. Takže ta spolupráce bude pokračovat. Platí to nebo z toho sešlo?

MLUVČÍ

Protože to ne, to je věc, o které už mluvíme. Mnoho let, že by si zkrátka Adam chtěl zazpívat nějakou českou roli, českou operu v Národním divadle, no a volba teda padla na operu tajemství. Je to taková příležitost velice vhodná, protože vlastně příští rok slavíme dvousté výročí narození Bedřicha Smetany a celý ten rok vlastně bude zasvěcen smetanovským operám, takže ano, na, na jaře, příští rok tady budeme s Adamem připravovat tuhletu inscenaci pro Národní divadlo.

MLUVČÍ

Tak se každopádně budeme těšit, Ondřej Havelka byl hostem vysílání Studia 6 víkend, díky moc, ať se vydaří.

MLUVČÍ

Že ten program s Adamem budeme dávat ještě na podzim samozřejmě v Praze, jo.

MLUVČÍ

Co teď bude ve Smetanově?

MLUVČÍ

No, to je, kdo to, o to byl velký zájem docela a čili koncem listopadu to uvedeme v pražské Lucerně.

MLUVČÍ

Tak se budeme těšit, kdo to nestihne, bude mít příležitost. Tak jo. Díky moc za návštěvu, ať se daří.

MLUVČÍ

Na shledanou. Děkuju za pozvání

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz