Festivalové zahrady lákají nejen na zvučná jména

Search
Close this search box.

Cina, Slováčková nebo Déczi… Festivalové zahrady ale lákají nejen na zvučná jména

Festivalové zahrady, doprovodná scéna Smetanovy Litomyšle, si každým rokem získávající více a více příznivců. Svěže zelené trávníky Klášterních zahrad lákají k lenošení a příjemnému rozjímání při sledování koncertů, koncertíků, divadelních představení i tanečních performanc. Letos návštěvníkům servíruje program nový tandem dramaturgů ve složení Iva Vrátilová a Filip Janouch.

Jste novým dramaturgickým duem Festivalových zahrad. Jak jste přistupovali k programu?
Iva

Stávající koncepce Festivalových zahrad je více než pestrá, a proto jsme se snažili vnést do letošního ročníku jen další kousek vlastní invence a plynule tak navázat na již osvědčené.

Filip

Odrazovým můstkem pro nás byly konzervatoře, kterým chceme dávat široký prostor, a to i v letech následujících. Zahrady by pro ně měly být prostorem, kde mohou prezentovat své žáky a motivovat je tím k další práci. Letos bude vidět i více tance, který je pro takové místo jako stvořený.

Můžete dát k dobru své tipy napříč programem, co by nemělo návštěvníkům rozhodně uniknout?
Iva

Kdybych měla doporučit „nějaké“ tipy, jsem rozhodně pro strávit s námi v zahradách celou dobu. Nemohu si dovolit návštěvníkům nabídnout „něco“, protože nechci někoho upřednostnit a někoho upozadit. Vřele nabízíme průřez od těch nejmenších dětí ze ZUŠ, jejich hudební produkce, konzervatoristy napříč Českou republikou (Praha, Pardubice, Ostrava, Brno), ať už jako komorní seskupení nebo celé orchestry a kapely. Opět se představí interpreti akordeonových kurzů, konaných v Litomyšli právě v době festivalu, i stipendisté akademie MenART. Ti se ve Festivalových zahradách prezentují po roční spolupráci se svými mentory. Dáváme prostor i talentovaným mladým autorům, kteří ještě neměli možnost se představit se svou autorskou tvorbou. Spoustu jazzových podvečerů (S.V.A. Trio, Clarinet Factory), seskupení s úpravami klasiky do populární hudby (Cello Republic, MIB Quartet), nelze opomenout sbory (Maranatha Gospel Choir, DPS Campanella), taneční školy, ani autorskou komedii (Pavol Seriš) a Večerní klasiku (Gabriela Vermelho).

Filip

Velká jména si do zahrad natáhnou návštěvníky sama, a tak bych rád vypíchl menší interprety, které dnes možná neznáte, ale určitě si získají vaše srdce. Přijďte se podívat na to, jak se dá odtančit česká Listina základních práv a svobod v podání ojedinělého Tanečního studia Light, na melancholii i euforii v podání Otázky času, či na orchestr poskládaný z bicích nástrojů BPM Percussion Orchestra. Přijďte ale na vše, bude to krásné. Těžko se mi vybírá, za vším si pevně stojíme.

Novinkou v zahradách je Umělecké hřiště. Prozradíte, o co se jedná?
Iva

Umělecké hřiště je prostor v zahradě Augustovy tiskárny a dá se na něm strávit klidně celý den. Budou na něm probíhat workshopy ze všech oborů, které ZUŠ v rámci své výuky na školách nabízejí. Je to hudba, tanec, divadlo a výtvarná tvorba i animace. Budou připraveny hry a tvořivé aktivity. Právě tady si děti budou moci vyzkoušet hru na nástroje, něco namalovat, zatančit si nebo si zahrát loutkové divadlo. U nás se může stát umělcem úplně každý. Novým prvkem na hřišti budou speciálně vyrobené kostky, se kterými si půjde nejenom hrát, ale i něco nového se naučit.

Filip

Krom toho všeho si budete moci proběhnout zahrady s hrací kartou, která vás navede ke čtyřem úkolům a vy tak zjistíte, jaký UM ve vás převládá, zdali ten hudební, taneční, dramatický nebo snad výtvarný.

Kdybyste měli jmenovat headlinery letošního ročníku, kteří by to byli?
Iva

Jan Cina s Malým princem, Anna Julie Slováčková, Igor Orozovič, Laco Déczi, Bert & Friends…

Filip

Z nehudebních produkcí bych vyzdvihl fenomenální Dekkadancers.

Do zahrad se dostává více tance, a dokonce i divadlo…
Iva

Ano, při tvorbě dramaturgie jsme se shodli, že tanec i divadlo si zaslouží zastoupení na tomto festivalu. Nepochybně zde mají své místo.

Filip

Myslím, že diváka mile překvapíme naším výběrem. Jak inscenace taneční, tak divadelní většinou patří do kukátkového prostoru kamenného divadla. Hledali jsme proto takové inscenace, které budou co nejlépe sedět do našich zahrad.

A co spojitosti s hlavní programem? Budou v zahradách hosté z hlavní scény?
Iva

Hlavní scénu budou v zahradách zastupovat hosté v programech Na piknik s KlasikouPlus, Small Talk a Poetická Litomyšl.

Filip

Veronika Veber Paroulková si umělce zvala Na piknik s KlasikouPlus již v předchozích letech. Novinkou je tzv. Small Talk, kde bude hosty zpovídat Marek Šulc, trochu osobnější nehudební formou. Do zahrad se prolíná i Smetanova poetická Litomyšl – umělci z hlavní scény zde budou číst verše prokletých básníků.

Bude program ve Festivalových zahradách každý den?
Iva

Určitě, po celou dobu trvání festivalu budou i Festivalové zahrady jeho součástí.

Filip

V týdnu nás čekají večerní koncerty, o víkendech a při zahájení (čtvrtek 15. června) na vás budeme v zahradách čekat už od 10 hodin.

Mohou návštěvníci opět těšit na občerstvení, půjčovnu dek, knih, deskových her…?
Iva

Všechno z výše uvedeného a osvědčeného zůstává návštěvníkům k dispozici.

Filip

Proto pro letošní ročník chystáme například Umělecké hřiště. Snažíme se Festivalové zahrady koncipovat tak, aby tam člověk mohl s námi být celý den a nic mu nechybělo.

Plánujete opět přímé přenosy?
Iva

Slavnostní zahajovací koncert a Velkého finále na konci festivalu se budou živě přenášet do Festivalových zahrad.

Pokračuje spolupráce se ZUŠkami. Zapojí se jich letos více? A jakým způsobem?
Iva

V letošním roce je ZUŠek opravdu trochu víc. Podělíme se o program ve spolupráci ZUŠ Pardubického (Litomyšl, Vysoké Mýto, Králíky, Pardubice – Polabiny, Bystré, Jablonné nad Orlicí) a Královehradeckého kraje (Rychnov nad Kněžnou). ZUŠkový busking se přidá k Uměleckému hřišti – na různých místech zahrad budou probíhat dětská umělecká vystoupení. Obsáhnout to z jedné instituce nebylo v silách jediné školy. Jsem moc ráda, že se vzájemně setkáme a naše tvůrčí inspirace se zde bude moci propojit.

A co partnerské dny?
Filip

O víkendu  17. a 18. června nás čekají dny s Českým rozhlasem, který od nás bude živě vysílat. Následující víkend máme přichystaný den v Českou televizí. Ta pro naše návštěvníky chystá například Taneční školu StarDance. Dalších dní se ujmou Lesy ČR, České dráhy, město Litomyšl a na úplný závěr nás čeká den se společností Adfors, která si pro vás chystá spoustu zajímavých aktivit.

Festivalové zahrady se díky dramaturgii posledních let těší velké návštěvnické oblibě. Jaké to bylo naskočit do rozjetého vlaku?
Iva

Je to přesně tak, jak je položena otázka. Vlak na chvíli přibrzdil ve stanici a vzal nás s sebou. A z rozjetého vlaku nejde jen tak vyskočit. Posedáváme ve svém kupé a jedem dál s týmem Smetanovy Litomyšle.

Filip

Chtělo to dost odvahy. Ale my dobře znali Festivalové zahrady z let minulých a věděli jsme, že nás nečeká lehký úkol.

Jak jste naznačili - s pořadatelským týmem máte z posledních let zkušenosti jako zástupci účinkujících. Jaké je to pro vás žít festival zevnitř?
Iva

Pro mě je to docela nová zkušenost. Nicméně když se objevila nabídka připojit se k týmu Festivalových zahrad, byl to natolik lákavý okamžik, že se mu nedalo odolat. A tak si spolu s festivalem žijeme společně, ale pořád se sžíváme. Tak přijďte žít s námi.

Filip

Krásné. Všichni zaměstnanci jsou plní kreativity a nadšení. Festival obnáší spoustu práce, ale výsledek je pak zřetelně vidět na všech spokojených návštěvnících. My letos zaseli a teď čekáme, že sklidíme spoustu nadšených návštěvníků zahrad. Pevně věřím, že jimi bude i řada z vás, čtenářů tohoto rozhovoru.

Kompletní program Festivalových zahrad nabízí web festivalovezahrady.cz. Volně přístupná doprovodná scéna je otevřena během celé doby konání festivalu Smetanova Litomyšl, tedy od 15. června do 2. července 2023 v litomyšlských Klášterních zahradách.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz