Jan Cina jako Malý princ či Dekkadancers

Search
Close this search box.

Festivalové zahrady Smetanovy Litomyšle představily program

Doprovodná scéna Smetanovy Litomyšle odhalila svůj letošní program. V parku uprostřed historického města vyroste hudební stage, divadelní amfiteátr i taneční sál. Novinkou je i rozlehlé umělecké hřiště.

Jan Cina obklopen smyčcovým kvartetem na scéně, jež vznikne ze zahradních teras; Anna Julie Slováčková ve spolupráci s Big bandem pardubické konzervatoře; Igor Orozovič a Laco Déczi se svými kapelami i výjimečný taneční soubor Dekkadancers či spolupráce s festivalem Tanec Praha. Festivalové zahrady vede od letošního roku nové dramaturgické duo. „Ještě více se snažíme pracovat s prostorem, ještě více se snažíme prezentovat kompletní škálu umělců od žáků ZUŠek po evropsky oceňované soubory. Čím dál tím více chceme do programu zařazovat i tanec a divadlo. Pokračovat rozhodně bude lenošivě-rodinná nálada, kterou Zahrady opravdu čarují,”  popisují své směřování Iva Vrátilová a Filip Janouch. A jejich záměr je patrný už v letošním roce.

umělecké hřiště

Zbrusu novým rodinným lákadlem se jistě stane nové umělecké hřiště. To v zahradách vzniká díky spolupráci s manželi Janebovými a jejich nádherně ilustrovanou knihou Dějiny hudby. Velkoformátové hry umožní skládat pexeso, hrát piškvorky křížků a béček, domino s hudebními nástroji či stavět z obřích kostek hudební skladatele. Na hřišti se každý víkendový den představí umělecké obory základních uměleckých škol z Pardubického a Královehradeckého kraje. V celém areálu budou muzicírovat nebo tančit, v prostoru hřiště si s nimi vyzkoušíte hrát na nástroje, malovat i vodit loutky,” popisuje Iva Vrátilová. Líhnout mladé talenty budou Zahrady díky laskavé podpoře firmy Mach.

na stagi i brodidle

Krom žánrové pestrosti vystupujících hudebníků nabízí zahrady i pestrost lokací, kde koncerty probíhají. Od velké stage až po hladinu jezírka, kam za soumraku usedají např. houslistky a harfenistky. V tom prvním případě můžeme hovořit o „velkých posazech” orchestrů, které do zahrad míří z pražské, brněnské, ostravské či pardubické konzervatoře. Speciálním orchestrem bude třeba  BPM Percussion Orchestra, který jeviště do posledního místa zaplaví bicími nástroji. To v pořadu Večerní klasika zní hudba komorní. Letos třeba Gabriela Vermelho nebo Spicy Trio profesora Ostrého. Velmi oblíbené jsou i koncerty přímo v trávnících – mezi diváky. V tomto formátu vystoupí například Clarinet Factory, Bert & Friends nebo S.V.A. Trio s M. Hloucalem a M. Dvořáčkem.  Jeviště, které vyroste na terasách, kde obvykle sedí diváci, bude místem, kde se Jan Cina na chvíli stane Malým princem. Společně s Kateřinou Bohatovou zazpívá za doprovodu Unique Quartetu původní písně hudebního skladatele a textaře Kryštofa Marka.

tanec a divadlo

Mnohem větší prostor získává v letošních Zahradách tanec a divadlo. Zmiňovaní Dekkadancers přivážejí představení plné humorných skečů a choreografií, které dlouhá léta zakladali „do šuplíku” – Řbitov nápadů. Spolupráci pořadatelé navázali s mezinárodním festivalem Tanec Praha, taneční konzervatoří Duncan Centre nebo tanečním studiem Light. S formátem stand-up přijíždí v nákupním vozíku slovenský herec Pavol Seriš s představením Pri kase.

Jůheláci? Budou!

Celý program festivalových zahrad je volně přístupný díky tradičním partnerům festivalu.  A i s nimi se lze přímo na místě setkat. Český rozhlas bude z Litomyšle živě vysílat a k jeho stoletému výročí přijde s nesmírně energickou hudbou pogratulovat Maranata Gospel Choir. To v čele výpravy České televize opět stojí Jů a Hele, kteří s sebou do Litomyšle tentokrát vzali Adrianu Maškovou a Dominika Vodičku ze StarDance, Agenta v Kapse nebo Tajemství staré bambitky 2 na velkoplošné led obrazovce. České dráhy vezou lidový Ensemble Flair, Lesy ČR soulové Espressions a konečně litomyšlský Saint-Gobain Adfors tradiční Velké finále. Kromě zmiňovaného Jana Ciny a Dekkadancers v něm vystoupí formace jazzových virtuozů Invisible World nebo mladý písničkář Tonda Hošek, ale hlavně: adforsí zaměstnanci s návštěvníky opět stráví celý den hraním a tvořením.

programové propojky Smetanovy Litomyšle

Stálicí diskusních pořadů je v zahradách piknik hudebního portálu KlasikaPlus. Ten letos doplní rozvolněnější Small Talk. Marek Šulc i Veronika Paroulková si do svých pořadů pozvali hosty hlavního programu Smetanovy Litomyšle. Potkáte tak například Ivo Kahánka i Pavla Černocha. Živě bude možné přímo ze zahrad sledovat Slavnostní zahajovací koncert s Českou filharmonií a italské Velké finále v podání Symfonického orchestru Hlavního města Prahy FOK.

Kompletní program Festivalových zahrad nabízí web festivalovezahrady.cz. Volně přístupná doprovodná scéna je otevřena během celé doby konání festivalu Smetanova Litomyšl, tedy od 15. června do 2. července 2023 v litomyšlských Klášterních zahradách.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz