„Jde nám hlavně o perfektní produkt a servis”

Search
Close this search box.

Novinkou letošní Smetanovy Litomyšle je vznik samostatného týmu, který bude zajišťovat catering pro festivalové hosty. Radami i recepty jsou mu nápomocni Lenka a Honza Škeříkovi z litomyšlské kavárny Dvorek. Jejich slova si cateringový tým bere k srdci, aby vše dopadlo na jedničku.

Hosté Smetanovy Litomyšle budou moci ochutnat občerstvení připravené podle vašich receptů. Prozradíte, na co se mohou těšit?

Mohou se těšit na naše klasické recepty, na které jsou zvyklí od nás z kavárny, jen v upravené podobě. Poctivé domácí pomazánky na chlebu, sladké řezy, dezerty ve skleničkách, ale i klasické koláče.

Recepty jsou připravené na míru festivalu nebo jsou z vaší stálé nabídky? Co pro vás bylo prioritou?

Prioritou bylo, aby vše bylo ve stejné kvalitě tak, jako u nás v kavárně, ale aby to bylo proveditelné v rámci festivalu. A to i letos, kdy jsou podmínky ještě více specifické.

Dali jste i tipy na dodavatele nejvhodnějších surovin?

Jasně. Záleží nám na tom, aby vše bylo děláno z kvalitních surovin, tak jako u nás.

Budete zvědaví, jak se našemu cateringovému týmu bude dařit realizovat vaše know-how? Přijdete se podívat a ochutnat?

Nejenže budeme zvědaví, ale celou dobu na to budeme dohlížet. Záleží nám na tom, aby host festivalu dostal to nejlepší, takže dívat se a ochutnávat budeme po celou dobu festivalu.

Navštěvujete vy osobně Smetanovu Litomyšl?

Ano, navštěvujeme. Jelikož jsme rodilí Litomyšláci, chodili jsme na Smetanku už jako malí. A poslední roky ji pravidelně navštěvujeme klidně i několikrát.

Kromě kavárny Dvorek provozujete také kavárnu Kafemysl, která byla prvním z vašich podniků. Co vás vedlo k tomu otevřít Dvorek?

Ano, Kafemysl byla první kavárna. A pozor, je to Kafemysl. Velmi často nám tam někdo přidává to „š”. Kafemysl otevíral Honza ještě sám. Otevřít Dvorek jsme se rozhodli společně. Právě proto, že nám v Litomyšli chybělo místo s vlastní pekárnou, kam se můžete jít nasnídat a dát si i něco slaného. Každý podnik má jiného ducha.

Honzo, vy jste Baristou roku 2017. Kde se u vás vzala láska ke kávě?

Lásku ke kávě jsem našel už ve Skotsku, kde jsem od roku 2008 pracoval v kavárně. A od roku 2015 jsem se dostal k výběrové kávě v Čechách. Pracoval jsem po boku skvělého pražiče Dmitry Borodaye, který ve mně zažehl chuť se tomu věnovat i soutěžně.

Na co se Dvorek zaměřuje, respektive, čím se lišíte od ostatních, na čem si zakládáte? Jaký je váš koncept?

Dvorek se zaměřuje hlavně na produkty z vlastní pekárny. Pečeme si vlastní chleba, slané pečivo, buchty, koláče, croissanty a vše, co souzní s naší kavárnou. Největší inspirací jsou nám naše babičky, respektive ta naše, která byla pro nás tou nejlepší pekařkou. Inspirujeme se i mezi přáteli v Praze, ale i v podnicích v zahraničí. Odlišujeme se tím, že nám jde hlavně o perfektní produkt a servis. Jsou to dvě složky, které jdou ruku v ruce a velmi nám na nich záleží. Máme skvělý tým a používáme jen ty nejlepší suroviny na výrobu našich produktů. Například vajíčka bereme jedině z volného chovu. Souvisí s tím vyšší cena, ale je to pro nás velmi důležité. Záleží nám na dopadu, který svým počínáním způsobujeme. Proto například u nás v kavárně uklízíme výhradně ekologickými prostředky, dáváme zákazníkům slevu na kávu, když si ji vezmou do vlastního hrnku místo do kelímku apod. Podnikáme přesně tak, jaké jsou i naše životní hodnoty. Vše souvisí se vším. A myslím, že naši zákazníci přesně tohle oceňují. Kvalitu a srdce, které do všeho, co děláme, dáváme.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz