Slavnostní smetanovský bál

Search
Close this search box.

Národní festival Smetanova Litomyšl pořádá u příležitosti dvoustého výročí od narození Bedřicha Smetany Slavnostní smetanovský bál. Polky a valčíky nejen od jubilanta, ale i od Johanna Strausse, Jaromíra Vejvody či Karla Vacka k tanci zahraje Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou dirigenta Marka Šedivého. Symfonický orchestr poté vystřídá Pilsner Jazz Band. O předtančení se postarají sólisté Baletu Národního divadla v čele s Nikolou Márovou a Adamem Zvonařem, kteří pro plesové publikum zatančí českou besedu – tradiční český salónní řadový tanec pro čtyři páry, který měl Bedřich Smetana zvláště v oblibě. Průvodcem večera bude Marek Šulc. Slavnostní smetanovský bál se uskuteční ve Smetanově domě v Litomyšli v sobotu 3. února 2024 od 19.00 hodin.

Vstupné zahrnuje raut včetně nápojů. Pečovat o návštěvníky bude Kolja Catering.

„Slavnostní smetanovský bál odstartuje smetanovské oslavy v Litomyšli, které navazují na vyhlášení Roku české hudby a projektu Smetana200 na začátku ledna. Datum konání je víceméně symbolické, neboť tvoří přesmyčku data narození Bedřicha Smetany. K tomuto datu o měsíc později chystá Litomyšl celodenní oslavy,“ říká Marek Šulc, dříve moderátor rádia Classic Praha, nyní koordinátor Roku české hudby a projektu Smetana200, který bude smetanovský bál uvádět.

Bedřich Smetana nebyl jen zakladatelem české národní hudby, ale také vyhlášeným tanečníkem. Mnoho tanečních prvků se vyskytuje i v jeho hudbě, jde především o výrazný rytmus polky. Smetana si předsevzal, že pro tento tradiční český tanec učiní to, co svého času dokázal Chopin s mazurkou, totiž etablovat ji v klasické hudbě své doby.

Nejde ale jen o ty desítky skladeb přímo nesoucích v názvu jméno tohoto tance, Smetana využíval polky hojně i ve svých instrumentálních dílech a ve svých operách. O svém klavírním cyklu Českých tanců z roku 1879 Bedřich Smetana napsal nakladateli: „Navrhuji Vám uveřejnění Národních tanců pod jménem České tance a sice každý tanec pod svým vlastním jménem; tedy: Furiant, Skočná, Rejdovák a Rejdovačka, Sousedská, Hulán, Medvěd, Silnice atd. atd. Každý Čech, alespoň hudby milovník, by měl tyto zvláštní originální tance znát.“

Národní festival Smetanova Litomyšl, který bude ústředním místem oslav dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany, uvede u příležitosti jubilea nejslavnějšího místního rodáka všechny jeho opery. Stane se tak v jediném ročníku poprvé v téměř osmdesátileté historii festivalu. Sedm představení přivezou operní domy z Prahy, Brna, Ostravy a Bratislavy, Libuši koncertně nastuduje Česká filharmonie pod vedením Jakuba Hrůši, který je patronem projektu Smetana200 a zároveň jedním z ambasadorů Roku české hudby 2024. Titulní role se debutově ujme sopranistka Kateřina Kněžíková, Přemyslem bude Adam Plachetka.

Celý program 66. ročníku Národního festivalu Smetanova Litomyšl, který se koná od 8. června do 7. července, bude veřejnosti představen na konci února. Prodej vstupenek na více než 40 programů bude zahájen 6. března.

Smetanova Litomyšl je největším mimopražským festivalem klasické hudby v České republice. Zároveň je nejvýznamnější kulturní akcí Pardubického kraje. Na každém ročníku Národního festivalu Smetanova Litomyšl, který se poprvé uskutečnil v roce 1946, účinkuje prakticky kompletní česká interpretační špička. Na festivalová vystoupení jsou však zváni i významní interpreti ze zahraničí, z nichž mnozí přijíždějí do České republiky poprvé.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz