„Věděl jsem, že nabídku musím přijmout”

Search
Close this search box.

Do křesla ředitele Smetanovy Litomyšle, o.p.s. usedne od září 2023 manažer, zpěvák, který léta působí v souboru Schola Gregoriana Pragensis, a současný obchodní ředitel České filharmonie Michal Medek. Jak sám prozradil, tento post byl jeho snem.

Michal Medek vystudoval Univerzitu Hradec Králové se zaměřením na pedagogiku, psychologii a dějepis, ale profesně směřoval spíše k obchodu a marketingu. Na pozici obchodního ředitele České filharmonie je už 10 let. A právě před 10 lety se začal psát příběh budoucího ředitele Smetanovy Litomyšle. „Potkávali jsme se pracovně s manželi Piknovými, a tak se pomalu rodilo naše přátelství,“ vzpomíná Michal Medek a dodává: „Moje první setkání se Smetanovou Litomyšlí ale bylo v roce 2000, když byla na programu opera Dalibor. Tenkrát to bylo tak dobře provedené představení, že už jsem Litomyšl nikdy nevynechal ze svého kulturního kalendáře.“ Když pak dostal nabídku, stát se ředitelem festivalu, neváhal ani chvíli. „Já jsem hned věděl, že ji musím přijmout. Bylo to moje nevyslovené přání,“ říká s úsměvem.

A kam že bude pod jeho vedením Smetanova Litomyšl směřovat? „Přál bych si, aby se nám podařilo navázat na etapu současného vedení, které vybudovalo úspěšný národní festival a zároveň největší mimopražský festival v České republice. Chtěl bych ho povýšit ve směru mezinárodních spoluprací tak, aby se z festivalu ale i z celého města Litomyšle stalo evropské kulturní centrum,“ načrtá svoji vizi. Hosté Smetanovy Litomyšle by se tak mohli v budoucnu dočkat zajímavých mezinárodních operních koprodukcí nebo dokonce účinkování zahraničních operních domů.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz