Začíná Smetanova Litomyšl

Search
Close this search box.

11.6.2015    ČT 1    str. 10   18:00 Události v regionech – Praha 

Tomáš VZOREK, moderátor

——————–

Začíná Smetanova Litomyšl, jeden z největších tuzemských operních festivalů. Organizátoři slibují, že 57. ročník bude mimořádně pestrý. Vystoupí na něm tuzemští i zahraniční interpreti. Přímo na zámeckém návrší je Erik Knajfl. Eriku, zdravím tě, v kolik hodin začíná zahajovací koncert a na která umělecká tělesa nebo umělce se návštěvníci mohou letos těšit?

Erik KNAJFL, redaktor

——————–

Festival zahájí Česká filharmonie přesně v 8 hodin večer pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Hned na úvod se návštěvníci zaposlouchají do tónů českých velikánů. Dvořáka, Smetany nebo Bohuslava Martinů. Během 25 dnů mohou lidé v Litomyšli navštívit 37 koncertů. Připraveno je 30 tisíc vstupenek a zájemci musí vybírat z programu velmi rychle. Už teď totiž pořadatelé hlásí obrovský zájem.

Jan PIKNA, ředitel festivalu Smetanova Litomyšl

——————–

Máme na to udělaný přesný průzkum. 32 % lidí je přímo z Litomyšle. 35 % lidí je z Pardubického kraje a zbytek je z jiných krajů České republiky a ze zahraničí. To znamená, že ta potřeba regionu a města tady opravdu je. Východočeský region neměl nikdy stálou operní scénu, čili my tady tak trošku suplujeme tu, ten nedostatek a myslím si, že je to využíváno opravdu lidmi z regionu.

Erik KNAJFL, redaktor

——————–

Možná slyšíte, že za mnou právě v tuto chvíli končí generální zkouška. Já jen připomínám, že samotný festival končí pátého července takzvaným velkým finále, což je koncert, na kterém zazní skladby známých skladatelů, například Bacha, Mozarta nebo Hendla.

Tomáš VZOREK, moderátor

——————–

Tak, to byla pozvánka Erika Knajfla do Litomyšle. Eriku, díky.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz