Operní víkend na Smetanově Litomyšli

Search
Close this search box.

TISK, Datum: 03.07.2021, Zdroj: Právo, Strana: 10, Autor: (rh), Vytištěno: 88 281, Prodáno: 57 071, Infotype: Nepojmenováno, Datum importu: 07.07.2021 06:40, Čtenost: 191 787, Rubrika: Kultura, AVE: 16 115,01 Kč, Země: Česko, GRP: 2,13

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch

Koncert České filharmonie pod taktovkou Tomáše Netopila otevřel 1. července 63. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Do 11. července nabídne festivalový program tři desítky koncertů i operních představení v Litomyšli i okolí.

Nadcházející prodloužený víkend bude patřit především opeře. Pucciniho Bohému uvede dnes na nádvoří litomyšlského zámku soubor Janáčkovy opery Národního divadla Brno, v neděli zde zazní v provedení téhož souboru Čajkovského opera Evžen Oněgin.

V rokokovém zámečku v Nových Hradech se v sobotu potřetí a naposledy bude hrát autorský projekt režisérky Magdaleny Švecové nazvaný Třikrát Ariadna. V jednom večeru se představí tři různé hudební podoby mýtu o Ariadně, a to nejprve fragment Nářek Ariadny Claudia Monteverdiho, poté melodram Jiřího Antonína Bendy Ariadna na Naxu a nakonec jednoaktová opera Ariadna Bohuslava Martinů.

„Příběh tohoto večera nabídne divákovi pomyslnou Ariadninu nit, díky níž bude moci zažít podle svého uvážení a nálady setkání s antickou mytologií a hledat svou vlastní cestu labyrintem,“ říká autorka a režisérka trojí Ariadny Magdalena Švecová.

V neděli mohou diváci navštívit v Litomyšli unikátní dochované barokní zámecké divadlo na Dostaveníčku v divadélku. Pěvkyně Alžběta Poláčková, harfistka Jana Boušková a klavírista Karel Košárek přednesou program, který zahrnuje skladby od W. A. Mozarta až k Leonardu Bernsteinovi.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz