Mladí talentovaní hudebníci a výtvarníci se představí na Smetanově Litomyšli

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 02.07.2021, Zdroj: operaplus.cz, Strana: 0, Autor: Jaroslav Dvořák, Datum importu: 07.07.2021 06:40, Celková návštěvnost: 61 670, RU/měsíc: 74 572, RU/den: 5 617, AVE: 1 500,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,06

Tematické duplicity: Smetanova Litomyšl, Kultura a cestovní ruch

Již tuto sobotu 3. července proběhne ve velkorysém prostředí zámeckého pivovaru vernisáž výstavy s názvem Mentoři a stipendisté, která prezentuje práce sedmi desítek žáků, studentů a pedagogů.

Návštěvníci se mohou těšit na malbu, 3D objekty, světelné instalace, ilustrace, grafiky apod. Výstava vznikla díky spolupráci s Bohemian HeritageFund a Zámeckým návrším a bude možné ji navštívit do 20. července.

3. ročník Akademie MenART pak symbolicky vyvrcholí v úterý 6. července na Matiné hudebního festivalu Smetanova Litomyšl, na kterém vystoupí stipendisté ze tříd houslisty Jana Fišera, pěvkyně Kateřiny Kněžíkové, klavíristy Iva Kahánka a flétnisty Jana Ostrého. „Je úžasné sledovat růst a pokroky všech stipendistů. Jsou to mladí lidé obdaření nadáním, ale též zázemím rodiny a pedagogů, kterým za to patří dík. Přeji všem mladým pianistům, aby čas strávený u klavíru vnímali jako nejlepší investici do sebe sama. S velkou nadějí budu sledovat jejich další cestu, “ uzavírá roční spolupráci například Ivo Kahánek, který u projektu stojí od jeho pilotního ročníku a celým Matiné posluchače provede.

Na koncertu v pečlivě sestaveném programu zazní výběr skladeb od W. A. Mozarta po A. Dvořáka či E. Ysaye. Koncert začíná v 11.00. „MenART předčil naše očekávání v mnoha směrech. Je úžasné vidět, kolik motivovaných mladých lidí po celé České republice má chuť na sobě pracovat v uměleckých oborech, jaké pokroky během roku zvládnou a jaká silná přátelství vznikají. Festival Smetanova Litomyšl jim svým patronátem nabídl životní zkušenost a silně tak podporuje motivaci nejmladší generace umělců děkujeme mu za velkorysou podporu a inspiraci nejmladších interpretů a publika,“ doplňuje Dana Syrová, zakladatelka Akademie MenART.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz