Simona Šaturová: Pro Mozarta a Rossiniho mám slabost

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 06.07.2021, Zdroj: klasikaplus.cz, Strana: 0, Autor: Veronika Paroulková, Datum importu: 07.07.2021 06:40, RU/den: 10 000, AVE: 5 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,11

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch

„Léto mívávám většinou odpočinkové. Tento rok to ale potřeba není, zpívání se už nemůžu dočkat.“

Dodnes ráda a skvěle zpívá Mozarta a Rossiniho, přestože jí hlas dozrál k mnohem pokročilejším rolím. Simona Šaturová patří mezi světově vyhledávané pěvkyně a v Česku zas není až tak mnoho příležitostí ji na pódiu potkat. Jednu teď nabídne festival Smetanova Litomyšl. Ve středu 7. června se potká při společném recitálu s tenoristou Petrem Nekorancem právě v mozartovsko-rossiniovském programu a o den později jí pak čeká role Ludmily v oratoriu Petra Fialy. V RozhovoruPlus ale prozrazuje i své další plány a vysvětluje úskalí Mozartových árií.

Jak se ti zpívá Mozart a Rossini? V souvislosti s prvním jmenovaným tě kritika označila jako malý mozartovský zázrak…

Když jsem připravovala program našeho koncertu s Petrem Nekorancem, téměř okamžitě mě napadla kombinace Mozart a Rossini. Pro oba skladatele mám velkou slabost. Zpívám je moc ráda a provázejí mě celou mojí kariérou. U obou se dá vybírat z nepřeberného množství árií a doufám, že našim výběrem potěšíme i posluchače.

Pěvkyně často Mozarta opouštějí a posouvají se s tím, jak jim hlas zraje. Jsi ráda, že ti Mozart „vydržel“, přestože také zpíváš Dvořáky, Martinů a náročné operní role, jako je třeba Violetta? Je pro to třeba nějaká zvláštní hlasová hygiena?

Mozart je geniální autor pro sopranistky. V jeho operní tvorbě se můžete v průběhu let přirozeně posouvat od Zuzanky k Hraběnce, od Zerliny k Donne Anně, od Ilie k Elettře atd. Toto žádný jiný autor nenabízí. U Mozarta takto můžete „vydržet“ léta. Pro mě je navíc klíčovým autorem a jsem moc ráda, že i když hlas dozrál, nemusela jsem jeho interpretaci opustit. Vždy je to pro mne čirá radost. Tím, že se k němu pravidelně vracím, probíhá hlasová hygiena vlastně automaticky.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz