Sama Doma 12:30 

Search
Close this search box.

TV, Datum: 23.05.2022, Zdroj: ČT 1, Zpráva: 1, Datum importu: 23.05.2022 13:35, Sledovanost pořadu: 191 344, Pořad: 12:30 Sama doma, AVE: 0,00 Kč, Země: Česko, GRP: 2,13

Tematické duplicity: Ostatní, Kultura a cestovní ruch

mluvčí 1,

Hezký den vám přejeme, milí diváci, u vašich…

mluvčí 2,

obrazovek. Právě začíná pořad sama doma. My vás vítáme ve čtvrtém…

mluvčí 1,

květnovém týdnu. A pěkně to tedy utíká, vypadá to, že se můžeme už pomalu začít těšit na letní prázdniny.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

Ale máme pro vás ještě dnes celou řadu skvělých hostů a na našem plánu tak celý týden si budeme povídat v našem hlavním lékařském tématu o mikrochirurgii. Dnes zaměříme na mikrochirurgii oční sítnice.

mluvčí 1,

Na chatu si už nyní můžete povídat o tom, jak nastavit hranice ve vzájemné komunikaci na vaše dotazy čeká Kateřina Bělková.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

Ve studiu nás také navštíví velmi sympatický manželský pár Adam Plachetka, Kateřina Kněžíková.

mluvčí 1,

Těšíme se také na Top modelku Terezu Maxovou, která nám představí svou knihu a budeme mluvit také o její nadaci, která letos oslavila už čtvrt…

mluvčí 3,

století. Celý týden vás také budeme zvát na zajímavá místa v České republice, která se krásně proměnila. Podařilo…

mluvčí 1,

se vám proměnit něco ve vašem okolí? Ty naše dnešní anketní otázka moc nás zajímají vaše odpovědi, tak nám pište na adresu, kterou už vidíte na televizní obrazovce a pro jednoho z vás máme hrneček od nás sama doma.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

No, protože je pondělí, tak my budeme v našem studiu také proměňovat. Proměníme jednu divačku a moc na to těším.

mluvčí 1,

A tou divačkou je Jana Kohoutová, kterou tady moc vítáme, dobrý den. Dobrý den. Vítáme také Lucii a Ondřeje, kteří se postarají o vaši proměnu. Tak vy jste se k nám přihlásila s tím, že si připadáte trošku jako šedá myška, jako někdo, kdo třeba dlouho už nepečoval o to, jestli nějaké změny vzhledu jsou nebo nejsou. Máte dlouhé vlasy, tak už nějaká představa byla konkrétní, naplnila se.

mluvčí 4,

Je to přesně, jak jste říkala, ale představa, přesto jsem neměla. Já jsem teda a plně se odevzdám profesionálům, protože já to fakt neumím. A myslím si, že to bude něco úžasného.

mluvčí 3,

Tak se podíváme na to, jak jste vypadala, když jste přišla k nám do studia. Lucka mluvila o tom, že jste měla dlouhé vlasy, tak tohle jste vy.

mluvčí 1,

Vlasy jsou stažený do culíku, tak tolik vidět není, ale vydržela ta délka byla, jaká možná Lucka.

mluvčí 3,

Rad délka byla, když se rozpustili vlasy zřejmě tak asi lopatkami.

mluvčí 1,

A už není.

mluvčí 3,

A že asi můžete razantně zkráceno, ale o to nám šlo, by to vypadalo svěže. Ten účes a lehce Jana říkala, že se vám plně odevzdává do vašich rukou, tak úžasné něco takového slyšet. A zároveň také velká zodpovědnost v ANO, ale jako my kadeřníci tohle máme zase rádi, když vlastně víme, že můžeme jakoby tvořit, když to člověka vidíme, mají máme nějakou vizi a plně nám důvěřuje, takže to byla souhra dneska výborná.

mluvčí 1,

Já jsem poslouchal maskér někde říkala, že vlastně stejně vlastně nemusíte rozpuštěné, že je většinu času nosíte zdražené půjde dolů nebo culíku, takže teď ty vlasy budou, jak krátké budou stáhnout nebo prostě budou jenom rozpuštěné, že to bude zase úplně razantní.

mluvčí 3,

Jestli jsme formu vyloženě nestahovat tzn. opravdu velká změna, aby to bylo přijde domů a rodina uvidí, že vlastně je tam někdo jiný samozřejmě hezčí krásný svícen. A pořád ten stejný skvělý člověk mě tak.

mluvčí 1,

Barvu jste měnili, byl barvu.

mluvčí 3,

Na spíše dělali přirozenou, co se týče lesku, tak nepřidávali opravdu jenom, ale takovou přirozeně hnědou barvičku, abysme podpořili spíše jakoby si to z toho účesu, takže není nebude zesvětlováno, ale krásně lesklý vlas bude.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

Důvěru dostal určitě i Ondřej tak Ondřeji, jak probíhala ta debata o líčení.

mluvčí 5,

Tak Janča má velkou výhodu toho, že má krásnou pleť, je tmavší typ, má výrazné obočí a má i poměrně tmavé řasy, takže já tam jako moc práce nemám dnes. To mám takové velmi easy a tím, že Jana sama říkala, že se nepříliš líčí, tak bych to chtěl taky takhle udržet, aby to bylo přirozené a dneska.

mluvčí 1,

Nějaké typy určitě dáte na třeba 3 líčidla aspoň, které by mohla běžně používat. Ty něco ještě do šperku malá na obličeji.

mluvčí 5,

Korektor řasenka a nějaká tvářenka.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

Je pravda, že ty tmavé typy žen to mají jednodušší, že ráno vstanou a nevypadají, jak mi bylo by to trošku závist mé strany. Krásné řasy tmavé už teď, tak je to jednodušší třeba, když potom přistupujete k líčení očí, že tam stačí méně než třeba blondýnek?

mluvčí 5,

To se úplně říct nedá, protože vždycky záleží, jaký je ten fototyp, jestli spíš do studena nebo do tepla. A podle toho se dá jako říct, jestli třeba ta pleť a vypadá líp i nenalíčená, anebo když lehce nalíčená, ale jako obecné pravidlo asi. Asi máte pravdu v tom, že jako opravdu ty tmavé typy mají jednodušší ráno.

mluvčí 1,

Není máte 3 děti, jsou správné informace, holčičky kluky namícháno.

mluvčí 4,

Máme 2 kluky najednou nejmladší holčičku.

mluvčí 1,

Holčičce několik let.

mluvčí 4,

10.

mluvčí 1,

Někde spíš mířím tam tím, že my to máte vědoma, ale moje dcera se velmi ráda přehrabuje v mých maminkách třeba zkouší, až jim tažení může. Takže ve věku. Do.

mluvčí 4,

Žita a teď ještě navíc chodí do tanečku, takže to už jsou náušnice, což jsou nehty už užita.

mluvčí 1,

Jak ta bude určitě velmi zvědavá, jaká jiná maminka jí přijde domů, asi ano bude obdivovat zároveň určitě.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

Také nemáte pravdu moc času se třemi dětmi věnovat se té péči, kolik času, tak věnujete několik minut. A tomu vzhledu?

mluvčí 4,

Dalo nepříliš ne jako vlezu se určitě tady téhle erupci minut. On.

mluvčí 3,

Je totiž právě výzva pro náš tým, aby potom ta úprava tam nebyla příliš složitá. Je to tak určitě určitě. Proto jsme udělali tak jakoby opravdu řeknu kratší střih, foukne FNM a tohoto souhlasil víte jsem chtěla podotknout, že opravdu už, když jsem pro mačká Vala vlny za mokra faktury fakt velmi jednoduché, ač bude taková rozvernější více paní Jana tuny. No super si myslím.

mluvčí 1,

Není tedy proto nejenom, abyste byla proměněna, aby se tady u nás také užila, tak si to užívejte, se budeme těšit, že před čtrnáctou hodinou se podíváme na výsledek jenom.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

V hlavním lékařském tématu tohoto týdne si povídáme o mikrochirurgii. Dnes zaměříme na mikrochirurgii oční sítnice. Jsme moc rádi, že tu s námi pan doc. Martin Sheen. Dobrý den.

mluvčí 1,

Pane celý den.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

Můžeme si, prosím, na úvod vysvětlit, co je to vlastně ta mikrochirurgie?

Josef PAVLOVIC, náměstek ministra zdravotnictví /Piráti/

Tak mikro chirurgie je pod obor chirurgie, který ale rozdíl od klasické chirurgie, tak všichni znají, používá k operacím operační mikroskop. Tzn. používá speciální optickou pomůcku, která zvětší operační pole větší operační prostor. A můžeme tím pádem operovat daleko menší struktury, jako je například oko, ale samozřejmě mikrochirurgie se využívá i v jiných oborech plastické chirurgii neurochirurgii. A určitě i ušním lékařství.

mluvčí 1,

Když používáte jiné operační nástroje, tak liší třeba i postup nebo liší se nějak způsob operace?

mluvčí 6,

Úplně obecně bych řekl, že ne operační postup je většinou stejný nebo takové ty obecné zásady, abych tak řekl, ale samozřejmě ne neliší se úplně ta mikrochirurgie od běžné chirurgie. Nicméně samozřejmě liší se obor od oboru oční lékařství využívá úplně jiné chirurgické postupy než například neurochirurgie než plastická chirurgie. Samozřejmě v porovnání s těmi klasickými obory, jaké hrudní chirurgie nebo břišní chirurgie, tak tam ty rozdíly jsou.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

My jsme slíbili našim divákům, že si dnes budeme povídat o mikrochirurgii oční sítnice, prosím, můžete vysvětlit, co je ta oční sítnice. Vy jste totiž přinesl takový úžasný model oka, jak se to třeba na to můžeme ukázat?

mluvčí 6,

Ano, tady máme model oka, kde bych vám ukázal, kterou tou částí nebo tu sítnici se zabýváme. Tak teď nevím, jestli se mi to podaří rozdělat. Takže oko je složeno ze skla éry, neboli zbylými, to je ta bílá část, která je nejvíce na povrchu, vepředu přechází na rohovku, to je průhledná část za rohovku je možno vidět duhovku, to je ta část, která je u každého člověka, jinak barevná nejčastěji modrá, zelená šedá. A hnědá podle množství pigmentu za touto horskou je oční čočka. A největší část oka představuje tzv. sklivec. To je struktura, která je jednodušší tkání lidského těla z 99 % tvořena vodou. Zbytek tvoří kolegyní fibrilaci, takže je to taková houba prosáklá velmi výrazně vodou a za ní v těsném kontaktu je sítnice sítnice představuje vlastně Vích lip mozků, tzn. část nervové struktury, která umožňuje to vlastní vidění, protože jsou v ní obsaženy tyčinky a čípky tzn. ty elementy. Ty buňky, které umožňují vlastní vidění.

mluvčí 2,

Jaké problémy se sítnicí můžeme v životě mít?

mluvčí 6,

Tak zedníci můžou být různé problémy samozřejmě nejčastější problém ve vyšším věku je tzv. věkem podmíněná makulární degenerace. Ale upřímně řečeno, to není příliš problém chirurgický, protože máme dnes téma chirurgických chirurgických přístupů chirurgického řešení, tak nejčastějším takovým chirurgicky řešitelný problém je odkrýt peněz sítnice. To je stav, při kterém dojde k odloučení té neuronální té nervové struktury a od otce matky tzn. od té vlastně vrstvičky, která je pod tou sítnici na základě jejího protržení, ke kterému dochází při tahu sklivce. Ucho, kdy ve vyšším věku může ten sklivec, jsme si ukazovali zkolabovat, zatahá periferii v periferní části sítnici roztrhne tuto sítnici a tímto otvorem proniká tekutina do pod síť nic nového prostoru dojde k jejímu odchlípení. To je stav, který je velmi urgentní musí být co nejrychleji řešit chirurgicky. Je to jedna z našich nejčastějších indikací. Dále ale máme nebo operujeme pacienty, kteří mají komplikace diabetické retinopatie, tzn. diabetici, pacienti s cukrovkou, kteří mají změny na sítnici, kde může dojít pro krvácení sklivce, popřípadě nějakým růstům výrazných nebo vaskulární Lacina sítnicí, které musí být chirurgicky odstraní. A poslední takovou velkou částí nebo velkou indikační skupinou jsou pacienti s poruchami vitriol makulární rozhraní. To je rozhraní mezitím sklivce a místem na sítnici, kterému se říká žlutá skvrna, když zase s těmi věkovými změnami sklivce může dojít k poškození místa nejostřejšího vidění, například makulární dírou epidurální membránou, popřípadě tahem sklivce do tohoto místa. A tento tah, popřípadě tyto změny musí být opraveny chirurgickým řešením chirurgicky řešeny.

mluvčí 3,

Vy jste, pane docente, říkal, že jednou z nejčastějších diagnóz právě odkliknutí sítnice, jak se můžeme představit, jak často k tomu dochází v populaci?

mluvčí 6,

Tak naštěstí to není příliš častá diagnóza, ale není to zase úplně raritní záležitost. Udává se incident zhruba 4 případy na 100 000 obyvatel. Tzn. v Praze dochází ročně k nějakým, jestli to rychle teď počítám 50 případů. A toto odkoupení sítnice se nejčastěji projevuje jako výpadek zorného pole, který ten pacient vnímá sám toho většinou přivede k lékaři. Tzn. to je naštěstí pro pacienta diagnóza, kterou vnímá, kterou si uvědomuje, většinou většinou přijde k lékaři poměrně časně.

mluvčí 1,

Tam ještě nějaké další příznaky.

mluvčí 6,

V některých případech dochází při roztržení sítnice drobnému krvácení. A v těchto případech dochází u pacientů k takovým prvotním příznakům, které můžou předcházet týden 14 dní před tím vlastním odkoupení sítnice. Pacienti to popisují jako padání sazí, tzn. takové černé chuchvalce, které vidí v zorném poli. To je velmi důležitý příznak, protože u těchto pacientů, pokud přijdou včas a je zachyceno roztržený s ní sítnice bez odkoupení, tak můžeme je ušetřit toho operačního výkonu. Může být tato trhlina zajištěna pouze laserovým ošetřením, znamená pro pacienta, je to samozřejmě výhodné. A důležité, protože může dojít nebo může se vyhnout tomu té vlastní operaci.

mluvčí 3,

Je to bolestivé?

mluvčí 6,

Není bolestivé dnešní medicíně není žádná procedura bolestivá většinu výkonů na až na drobné výjimky děláme v lokálním umrtvení, kdy ducha, kdy aplikujeme anestetikum k očnímu mluvu, což samozřejmě tak jako když jste u zubaře dostáváte injekci zubů, tak je to ta nejnepříjemnější část, kdy dostanete ty tu injekci oku. Ale potom, když se rozšíří umrtvení v okolí oka, tak již žádný žádná ta chirurgická procedura není nepříjemná nebo bolestivá. Jsou tam některé části, které můžou být lehce nepříjemné, řekněme, ten pacient trošku vnímá, ale řekl bych bolestivé.

mluvčí 1,

Jak detailněji probíhá operace, to si necháme na další vstup. Pane docente, prozatím vám moc děkujeme. Děkujeme za to, že se budete věnovat dotazům našich diváků.

mluvčí 6,

Děkuji.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

Na téma umění dohody si pravidelně povídáme s Kateřinou Bílkovou, která bývá naším stálým hostem. Katko mostě vítal hezké ráno Fajt a dnes setkáváme v této sezóně naposledy a máme velmi důležité téma, které nás čeká, a sice hranice hranice, komunikace, hranice vztahů. Co to vlastně je hranice.

mluvčí 1,

Hranice ve vztazích hranice v komunikaci velmi důležitá dovednost lidí, aby se dokázal dále limity, kam ještě jo, kam už ne. Co ještě dovolí, aby se dělo a co už nedovolí, aby se nedělo, a dokonce co já vnímám, jestli ten druhý dovolí si už není příliš zajel za hranicema. A už je to příliš, aby on to chtěl, a dokonce ještě hranice ve vztazích tzn. co my 2 dovolíme tomu, aby se v našem vztahu k tomu vztahu dělo. Je to takový limit takový ohraničení toho, co chráníme, kde hledáme nějaký základní a bezpečí respekt úctu, a když to narušována, tak se velmi špatně cítíme.

mluvčí 3,

Proč tedy tak důležité právě kvůli tomu tomu bezpečí?

mluvčí 1,

Ano, ano, je to moc důležitý pro udržení úctě respektu ve vztahu pro udržení bezpečí důvěry ve vztazích. Hrozně důležitý si ty hranice umět dobře komunikovat. Prostě vždycky si je vyjevovat najevo, ale ceny složitější samozřejmě znát tzn. přemýšlet nad tím, co je pro mě ještě hokej, což plně hokej není, a když to první ruky není, tak jako hezky asertivně se vymezit, abych to dřív nezbýval. Neurazila neponížil La, aby věděl, že tady přesně narazila na to, co ještě dám, což já nedám, když dlouhodobě nedávám ty hranice jasně najevo, tak každý logicky překračuje a tím narušuje moji vlastní osobní potřeby. A první to potom znamená obrovský zaplavení emocema jako vztek hněv FA lítost nějaký pocit, sebevědomí respektu a vlastní obsazuje to mě a potom to samozřejmě nějakým způsobem vrátit zpátky.

mluvčí 3,

Je obtížné si nastavit ty hranice.

mluvčí 1,

Je a potřebujete na to napřed je znát tzn. vnímáte na cítit je. A potom musíte najít správnou cestu, jak to dobře verbalizovat tomu druhému tzn. to dobře říct, aby tomu dobře rozuměl. Taky to říkat ve správný moment tzn. hned, když se nám to děje, tak, abysme ty hranice dokázaly komunikační asertivně vymezit. Vždycky mnohem těžší, když dlouhodobě něco potlačujeme a dáváme to nějak a potom na konci nějakým dalším časovém úseku se vymezit něčemu, co nám nevyhovovalo. Tak do toho druhýho je to velmi nepříjemný tlak, který už nepočítá, protože to podle jeho se rozšířilo a vždycky dobrý dělat ty hranice hned na začátku každého vztahu. Hranice máme několik druhů a jedni z nich jsou takové vztahové citově. A další jsou třeba časové nároky na náš čas nebo nároky na naše finance. A takže je to takový hodně široký téma. Vždycky máme povinnost vymezit, co ještě ano a co už ne.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

Začíná to tedy, pokud jsem to správně pochopila to, co říkáš, umně samotného ano, já si tedy sám sama musím nastavit to, co ano a co ne.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka

Ano, přesně takto uvědomění sebeuvědomění zase empatie, ať se ještě tohle dám tohle už nedám a potom musí mít nástroje urbánní, jak říct, že tohle už ne tohle stop. Je to takový něco, mezi když třeba tě pozve někdo na na večeři na oběd a ty nemáš čas. Musí říct, omlouvám se, nedorazil mám teď jiný program, má ráda přijdu někde jinde, je to takový to hezký elegantní, aby se neurazil, aby váš vztah nenarušil, ale tam to jasný. Ne moje ne.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

A jak složité je vlastně, aby to člověk sám na sobě poznal, kdy, kdy to zvládnu by to nezvládnul, někdy tam hraje roli únava, že když jsem v pohodě, tak ledacos zvládnul a dokážu se přesto přenést a potom nějaké krizové chvíli už to nejde.

mluvčí 1,

Určitě v tom hrála i tlaky jsem kondici, nebo jestli jsem po nějakém stresovém nebo taky znala náhodou o tom mluvit, ale proto hrozně fajn vyhazovat ty hranice průběžně, aby ten vztah on to taky připraven tzn. ten druhý člověk ví, že já, když už myslím, že je toho konec, tak mi fakt to neřeknu. A abych mohla říct, to ne někdy podrážděně, aby ten druhý očekával v klidu to vyřčení ne. Takže proto je důležitý vlastně ten vztah si na ty nastavení hranic už vymezit a budu se tím také respekt úcta mezi vztah má, a když jeden z hranice v tom vztahu jasné nastavuje nedává, tak tomu stavu je taková jemná toxicita takový nátlak a ten druhý má pocit, že není příliš tlačena příliš namalováno. Nebo ten druhý zase si myslím, že nedostatečně oceňován uznán, vzniká takový tlak, který nám nepříjemné pro každý vztah.

mluvčí 3,

A vznikají potom rozvody z toho.

mluvčí 1,

Velmi často musím říct často vídám, že při rozvodech je velkou součástí té toxicity toho vztahu právě absence těch hraně mezi ty lidi nedokázali vymezit a nastavit ty hranice v určitých segmentech. Vlastně nějak sebe potlačoval nějak se upozorňovaly, nějak to dávali a jednoho dne se to všechno nahromadilo naštvalo a bouchlo to jako hrom. Vlastně teprve potom v těch krizových situací v těch krizí těch vztahů řešej ty hranice, jak vlastně se na stavu a že tam nebyly a že vlastně si myslím, že to dělají dobře a že chtěli vyhovět a že nechtěl dělat problémy. Vlastně to dělá obrovský tlak těch vztazích. Není.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

Dobré, takže vlastně neustupovat, když cítím i hned v prvopočátku, že to není úplně moje cesta a že vlastně to dělám jenom proto, abych toho partnera potěšil, potěšila nedělat to.

mluvčí 1,

Přesně tak. Jako cítím, že to jsem s tím nesouzním, že to není pro mě hokej, tak aspoň verbalizovat říct, tohle pro mě není fajn. Pojďme se jinou cestu, já nemůžu nechci. Necítím to potřebovala bych něco nepřál, bych si to jinak ten důležitý.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

Takže formulace nějaké vhodné nám poradí určitě určitě.

mluvčí 1,

Je to takový první krásný ne, omlouvám se nemohu, ráda bych nebo a prosím pěkně tohoto mi nevyhovuje, nedělej to nevnáší do našeho vztahu. Ničí nám to kvalitu našeho vztahu. Ne nemůžu ti půjčit peníze. Nevím, jestli bysme včas vrátil, že by to mohlo ohrozit mým cash flow. Je to takový hezký ne s vysvětlením, co by to pro mě znamenalo, když by to ne nebylo dáno nějak v tom procesu pokračovalo. S tím vysvětlením a nejlépe, když na konci ještě komunikačně žijeme a přála bych si, abysme to zvládli takhle potřebovala bych, abysme to udělat takhle záleží na našich vztazích, ale nemůžu takhle možná jinak. Takže moc důležitý jako rozkoše ti rozvěsit mít tam to jasný, ne laskavé elegantně vysvětlení, proč ne, možná nejlépe nějaké variantní řeší nějaká jiná výzva, jak můžeme spolu dělat jinak. Vůz.

mluvčí 3,

Za jakou roli tam hraje, to, když někdo emočně vysoce inteligentní dokáže to pro někoho, kdo je třeba trošku strohý v určitých věcech. Je to obtížnější?

mluvčí 1,

Vždycky a ten emoční rozvinutější člověk dokáže lépe verbalizovat své potřeby své emoční citový potřeby. A je důležité, aby rozvíjel v tom vztahu tzn. aby on tam přinášel, aby on vlastně edukativně vnášel do toho s tou náběh toho partnera ponižoval, že on to neumí, ale vlastně ukazovalo to tím příkladem. Jak by si to přál bych rád, aby to můžou požádat, ale já bych potřebovala bych věděla, co je pro tebe OK. A cítím, že nejsi v pohodě, prosím, řekni mi, o co jde už to vybízí, můžete jako pobízet a dokážete si dobře si poradit i jednostranný hlas zněl.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

Zkusit nastavit tak, aby se ten druhý člověk opravdu neurazil, abychom se nějak nedotkly. Ono je to někdy opravdu těžké, když třeba jsi zmiňovala tu velmi trefnou připomínku, když po tobě někdo chce půjčit peníze a ty víš, že sám nemáš tolik, aby si to mohl dovolit, ale ten druhý třeba neví, že ty jsi na tom takhle finančně. Tak jak s tím, tak široký.

mluvčí 1,

Vysvětlení opravdu opravdu krásně příběhově viset. Moc ráda bych mám to jen tak tak vycházím zoufale, a když si půjčil náhodu, by se zvedlo já fakt někde na konci bych na to hodně doplatila. A znovu ta varianta může počet část nebo a mám kamaráda společně, které by možná mohl. A je to takový hezký elegantní bysme si uchránili ten vztah a zároveň je to komunikačně vykat argumentovali tak, aby my jsme zase nebude v tom útisk v tom tlaku směrem k nám z firem na nás.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

Máš nějakou radu i pro lidi, kteří třeba nezačali včas, mají už dlouhodobý vztah, který cítí, že by chtěli udržet, ale zároveň tam ty hranice evidentně teď nemají vytyčené po tom, co poslouchali. Náš rozhovor je nějaká šance, že to půjde i v téhleté situaci.

mluvčí 1,

Definitivně. Začněte pomalu, začněte pomalu nacvičovat, kde jste v tom tisku, kde v té v tom útlaku definuje si to sami pro sebe opravdu řekněte tohohle mám moc tohohle mám příliš. Tohle potřebuju nemám to tohle bych si přála. Nemám to tohle nepotřebuje toho tady kvanta a tohle si přeju a za 100 nemám k tomu, že se to definovat potom hezky jemně komunikačně tomu partnerovi, komu partnerovi komunikačnímu to říct. Potřeba, aby tady jsme tohle dělali takhle pro mě důležitý. Záleží mi na tomhle, přála bych si potřebovala bych a je nemožný neukojitelný pro mě, abysme neměli nebo měli tohle takový hezký jemný asertivní formulace, který chrání ten vztah a a zároveň vyjádřil tu potřebu to přání toho člověka. To rozložit vlastně si to laskavě ohleduplně a nejlépe metodou kolovrátku nebo gramofonové desky pořád dokola, dokud se vlastně neprolomí a začne se to dít. Hezky láska na tom trvat upozorňovat na to.

mluvčí 3,

Katko, moc děkuju za tyhle dobré rady. Děkuji i za to, že budeš odpovídat dál našim divákům. Děkuju.

mluvčí 1,

Děkuju tam děkuju.

mluvčí 2,

Umělci světové úrovně a zároveň manželé rodiče dvou malých dcer. Kateřina Kněžíková Adam Plachetka. Dobrý den, vítejte sama doma. Dobrý den. Jsme moc rádi, že jste přijali pozvání, i když my jsme vás tedy sama doma měli samotného Adama i samotnou Kateřinu takhle společně ne. Je to třeba i výjimečné vidět vás společně na jednom pódiu při vystoupení při nějakém koncertu nebo spolu vystupujete.

mluvčí 7,

Je to o něco výjimečnější než třeba 10 let zpátky, ale pořád se snažíme hledat společné projekty průsečíky.

mluvčí 2,

A spolupracujete rádi.

mluvčí 8,

Velmi já teda já jo, ono ano.

mluvčí 3,

Já jsem měla velké štěstí, že jsem vás viděla vlastně se podívat na vašem koncertě, Adame bez mantinelů. O2 aréně bylo to úžasné, když se tam vstoupila jako velká hvězda a myslím, že ty vaše kalendáře pracovní, které máte, musí být mimořádně náročné. Do jaké míry tam zahrál COVID, takže vlastně se všechno změnilo, museli jste plánovat úplně znovu, už jste naskočili znovu na ten, v uvozovkách, starý režim?

mluvčí 8,

Já bych řekla, že v uvozovkách starý, protože ten život asi nám všem COVID ovlivnil. Ale naše diáře opravdu se synchronizovat není snadné, ale snažíme se o tom, myslím si, že jsme sem snese. No a teď se do toho dnes se Helena jenom kalendáře, ale i, ale i ne jaksi životy osobně, takže to je to o to příjemnější.

mluvčí 2,

Tak Adam trošku.

mluvčí 9,

Zvolnil určitě já lidové měli. Ano.

mluvčí 10,

Jakoby trošku rozbil pro práci.

mluvčí 7,

Protože jsem zjistil, že my vlastně nechybí, když pracuju mít. A měl jsem dřív pocit, že v prostředí kdykoliv kdy 1 volal, takže už to problém, že by se to ještě mělo něčím naplnit. A to jsem teda přehodnotilo úplně teďka si užívám, že z mužů dělat i ideálně intenzivnější projekt, že třeba uděláme ten koncert za týden vzadu 1 někam na zkoušku. Druhý den tam zahraju mezitím můžu, kdo má vozit do školy. S starat se ta věc. Já si užívám teď, tak takovou trošku novou fázi života vlastně od nějakých 17 do 35 let jsem se nezastavil vůbec. A teďka tak nějak doháním, snažím to dětem vracet.

mluvčí 3,

Adame, a ta příprava, když, řekněme, na jevišti, jste méně často než dřív. Je pořád stejně intenzivní, musíte pořád trénovat?

mluvčí 7,

Nemusím cvičit vlastní potřebu cvičit pořád stejně, ale to, že toho člověk má hodně neznamená, že musí hodně cvičit. Pak spíš naopak jenom tenhle trošku rovná, spíše šetří, když může rozdává síly.

mluvčí 8,

To je můj problém ano.

mluvčí 2,

Ale ta doba covidová, kdy se nemohlo zpívat před diváky, tak se mohlo tvořit a zpívat ve studiu. Vy jste toho velmi Kateřinu využila velmi úspěšně. Jste vydala své debutové album, za které dostala velmi prestižní britské ocenění a tu cenu.

mluvčí 8,

To je tady. Ta.

mluvčí 2,

Už tady v rukách animací moc dlouho nemám dlouho trvala ještě na výrobu.

mluvčí 8,

Doputovala dlouho se procestovala někde z Anglie směrem Čechy, a i vlastní mám pár dní. A já si strašně užívám strašně hezká a víme se na té naší skříni, kterou máme v obýváku a já jsem strašně Šťastná, že něco takového se povedlo Janáčkovy filharmonie dirigentovi Robertu Jindrovi. A mně a takhle si jsme si za muzicírování v té době, která vůbec nebyla pro nikoho jednoduchá a prostě jsme se sešli lidově řečeno. Hezky jsme si za muzicírování, natočili jsme krásné cédéčko.

mluvčí 2,

Fit Dylan výletě ano dali název.

mluvčí 3,

Jdeme na to říkáte, že vaše cena dost vaše žena dostala takovou světovou cenu.

mluvčí 7,

Je to krása nebo vlastně si vůbec někdo od nás z minulosti má řádnou nebo.

mluvčí 8,

Má paní kožená má cenu a myslím si, že zlínský. A teď si nejsem jista, jestli to nepletu, ale osobně.

mluvčí 7,

On byl u soudů.

mluvčí 8,

Si určitě čeští Ivo Kahánek máte inženýrovi, ano ano.

mluvčí 2,

No, ale ono možná tvrdší nebo tvoření bylo právě v té covidové době asi plodné pro spoustu dalších interpretů je tam obrovská konkurence v tomto ročníku.

mluvčí 8,

No, myslím si, že vybrali 23 27. Ano 27 cédéček, z nichž teda naše fit ale zabodovala, ale zabodovali díky tomu, že to bylo vlastně otevřené hlasování, takže musím poděkovat všem, kteří hlasovali pro to cédéčko, kteří si poslechli a kteří hlasovali a že ta cena vlastně takto koncipovaná.

Barbora ČERNOŠKOVÁ, moderátorka

Jsme tu kvůli dalšímu velkému tématu takhle všichni společně, a sice festivalu Smetanova Litomyšl. Tak Adame, jak moc je to pro vás srdeční záležitost. Tenhle ten podnik?

mluvčí 7,

Pro mě velmi já jsem do Litomyšle jezdil už jako děcko za rodinou za částí rodiny a pořád se tam rád vracím 8 Litomyšl rád s odmalička. Strašně se mi líbí, jak se místní starají o město životně i před revolucí brala krásně po revoluci už absolutně Dragon vystřelil všechno se opravuje. Nebojí se kombinovat moderní tradiční a s festivalem nás oba pojí už dlouholetá spolupráce. Já jsem tam dokonce rezidenční umělec, takže tam vracím poslední 3 nebo 4 roky aspoň 2× za rok. A myslím si, že se daří i v rámci téhle spolupráce vymýšlet projekty, které jsou různorodé. Teď letos zahajujeme slovenskou filharmonií chlapcův kouzelný mnohem celou Kurzovou a po tom zpíval na koncertě Národního divadla, který původně tedy měl býti představení, ale protože zrekonstruuje zámek, tak se ten ročník musel trošku přepracovat upravit podle toho. A vlastně u písně jsme tam dělal, já znám a viděli jsme muzikály a snažíme se teda ne každý rok nasekat 2 stejné koncerty, ale pokaždé se podívat trošku někam jenom.

mluvčí 2,

Víte, Kateřino, vystoupíte s projektem k 2 s Kateřinou Englichovou, se kterou se nahrála další CD, které tam chcete.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz