Živé vysílání 07:10 

Search
Close this search box.

TV, Datum: 09.06.2022, Zdroj: ČT 24, Zpráva: 1, Datum importu: 09.06.2022 08:00, Sledovanost pořadu: 54 609, Pořad: 07:10 Živé vysílání, AVE: 10 540 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,61

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

mluvčí 1,

Já překvapivá, přihráli udělá rozdíl a doufám, že mi to zvládneme. Belgičtí fotbalisté deklasovali v lize národů doma v Bruselu 61 Polsko a odčinili tak úvodní debakl od Nizozemska Oranjes. Ve druhém kole uspěli ve Walesu po divokém závěru 21 a uhájili vedení ve skupině 4 ve skupině Bö se Ukrajina po neúspěchu neúspěchu v kvalifikaci mistrovství světa dočkala výhry v Dublinu. Oni rozhodl cikán kov. Po těsné výhře 10 nad Anglií postoupila česká reprezentace v malém fotbale do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Stále má šanci obhájit titul. Ve čtvrtfinále Češi narazí na šestinásobné evropské šampiony z Rumunska.

mluvčí 2,

V osmifinálových utkání evropského šampionátu dali týmy v průměru přes 3 branky na zápas. Čeká nasadil k postupu mezi nejlepší osmičku turnaje jediný gól. V závěru první půle ho dál Tomáš Pospěch, který završil povedenou pasáž národního mužstva. Čeští fotbalisté pak utkání, které v Košicích začalo netradičně až ve 22 hodin hráli opatrněji a několikrát musel zachránit brankář Dominik Kobulnický. Balon za svá záda ale nepustil a Češi i díky němu porazili Anglii 10 ve čtvrtfinále vyzvou nejtěžší možné soupeře Rumuny.

mluvčí 1,

Čeští volejbalisté vyhráli v Belgii 31 a zajistili si postup do Final Four Evropské ligy. O vítězi zlaté Evropské ligy se rozhodne osmnáctého 19. června v Chorvatsku.

mluvčí 2,

Čeští volejbalisté si chtěli v Belgii vybojovat účast v play off zlaté Evropské ligy. Belgičané před spoře zaplněnými tribunami kurt haiku nastoupili v omlazené sestavě, protože už neměli šanci postoupit do další fáze soutěže, přesto českým reprezentantům vzdorovali, a dokonce poměrem 25 19 získali druhé dějství. Svěřenci kouče Jiřího Nováka se ale nenechali odporem soupeře zviklat a v koncovkách třetí čtvrté sady ukázali větší zkušenosti s Belgičany porazili 312 sety a prošli do semifinále zlaté Evropské ligy.

Ondřej TOPINKA, moderátor

Zahájili jsme druhou hodinu dnešního vysílání studia 6. Tohle jsou její témata na výstavišti v Holešovicích začíná mezinárodní veletrh literární festival svět knihy Praha, Česká televize, média mediálním partnerem této kulturní akce pozveme vás na program stánku České televize Lecce 7 20.

mluvčí 3,

Kromě nedozírných škod, které válka na Ukrajině působí na souši, se začínají objevovat případy, kdy poškozuje také přírodu v černém moři. Podrobnosti v 7 35.

Ondřej TOPINKA, moderátor

No a pozveme vás také na dvoudenní festival United Islands of Europe ten začíná zítra. Multižánrový festival nabídne více než 50 hudebních objevů tuzemské i zahraniční scény téma na 7 50.

mluvčí 3,

Česká státní hymna v podání slovenské filharmonie dnes slavnostně zahájí šedesátý čtvrtý ročník národního festivalu Smetanova Litomyšl v přímém přenosu ČT rád pozvání nejen na 44 pořadů hlavního programu. Ty dostaneme od dramaturga festivalu Vojtěcha Stříteského. Dobrý den vám přeji. Dobré ráno. Dočetla jsem se, že dramaturgie uvozuje verš Jana Skácela a znovu láska, jak tedy ovlivnil tento verš celou dramaturgii letošního ročníku?

mluvčí 4,

Úplně zásadně, protože my připomínáme sté výročí narození jednoho z největších českých literátů dvacátého století Jana Skácela. A zvolili jsme tento verš a znovu láska znovu odedávna zpovzdálí překáží smrti, nevěděli jsme, jak hodně aktuální se to v těchto měsících stane. Nicméně ta programová volba z toho vycházela, ať už v celé řadě názvu, ale zejména v obsahu těch pořadů opravdu letos to bude hodně o lásce o radosti a také o naději, kterou všichni tolik potřebujeme v takovém nevlídném počasí atmosféře.

mluvčí 3,

Když začneme tím dnešním večerem, tak v rámci toho slavnostního zahájení mohou o přestávce zájemci zhlédnout televizní dokument v sobě o průběhu loňského ročníku. Doplňte mě ještě, co tedy bude k vidění?

mluvčí 4,

Musím říct, že je to velmi netradiční pohled do zákulisí festivalu v době covidu a průvodkyní není známá herečka, ale operní zpěvačka Václava Krejčí Housková, která shodou okolností kromě toho, že zpívá leckde v zahraničí a na našich operních scénách, tak je občankou Litomyšle tak, že to je poměrně netradiční pohled. Takže dnes večer na Artu o přestávce toho zahajovacího koncertu mohou návštěvníci nakouknout trošku za oponu.

mluvčí 3,

Vím, že těžké vybírat z celého toho nepřeberného programů, nicméně, která, řekněme, radostná, optimistická díla, kterých je naděje, zazní na festivalu například.

mluvčí 4,

Ten výběr může být poněkud individuální pro někoho to může být poselství Händelova Mesiáše pro jiné třeba ten úchvatný popis naší krajiny symfonické básně Bedřicha Smetany z českých luhů a Hájů. Ale pro mne to třeba představuje finále páté Čajkovského symfonie, kterou je takovou apoteózou lidského vítězství nad osudem.

mluvčí 3,

Mě v tom programu zaujalo třeba sólo pro 100 smyčců, jaké originální spojení nabízí?

mluvčí 4,

To účet třetí díl našeho originálního projektu, kde spojují umělecké síly smyčcové sekce filharmonií z Ostravy, Olomouce a z Pardubic. Opravdu tam město smyčců. Kromě nich tam velké tympány, klavír, harfa a naprogramuje celá řada děl, ale pokud se ptáte, tedy na tu originalitu, tak musím říct, že jsem se dramaturgicky poněkud odvázal a zazní premiéra Bohemian Rhapsody Fredyho Mercuryho v podání prosto smyčců. Tympány klade to možná ještě opravdu nikdo nikdy nehrál a neslyšel.

mluvčí 3,

Silná výzva silné pozvání, jaký program třeba připravil Jiří Pavlica Hradišťan s OS s orchestrem FOK.

mluvčí 4,

To souvisí s naším titulem A znovu láska. My jsme před dvěma lety s Jiřím, se kterým nás pojí dlouholeté přátelství, dohodli, že spolu napíšeme libreto k novému komponovaného pořadu hudby a smlouva a veršů, které bude číst recitovat známý mladý herec Kryštof Bartoš, který je vynikajícím recitátorem. A to bude premiéra v úterý dvacátého, protože očekáváme velký zájem, tak ještě po tom úterý znovu.

mluvčí 3,

Festival potrvá 27 dní, tak možná pozveme i na některé zahraniční umělce.

mluvčí 4,

Tak každý festival je vždycky šťastní, když přijede opravdu světová hvězda. Nám se podařilo získat skvělého uruguayského Bus barytonistu Erwina šrot ta a každý, kdo zažil naživo jeho vystoupení, tak mi dá zapravdu, že je to obrovský šoumen. Kromě toho, že vynikající umělec a zpěvák v první půli bude zpívat Verdiho Gulda Mozart, ale ve druhé se bude vymlouvat latinskoamerickým písním zejména tangu, ale kromě toho k nám přijíždí třeba ze Španělska z kolébky Flamenga soubor, který přiváží Carmen ve víru Flamenga. Máme komorní soubory z Anglie ostatně dnes večer zahajuje slovenská filharmonie.

mluvčí 3,

Festival probíhá na několika místech, připomeňte, na kterých liší se dramaturgicky, jak se kde co hraje.

mluvčí 4,

Samozřejmě ta volba místa vždycky souvisí s programem, který do toho místa určujeme. Kromě druhého zámeckého nádvoří, což je taková hlavní festivalová stage. Hrajeme také v zámecké jízdárně a v obou chrámech na zámeckém návrší v Piaristickém i v tom gotickém a ve Smetanově domě, ale objevujeme místa nová o to se snažíme pravidelně, takže letos bude zahájen opravdu velkým projektem Bach 22 dvanáctihodinovou nonstop projekcí v kině Art dluh v kostele svaté a my 12 hodin Bach varhanní hudba v podání prof. Tůmy. A pak od pondělí až do soboty 3 projekce denně v kině Sokol. Takže kdo chce slyšet kompletního Bacha, má u nás možnost.

mluvčí 3,

Ve Smetanově domě cílíte na dětské posluchače, jakým představením?

mluvčí 4,

To už tradičně my se chceme vychovávat dorost, který jednou bude chodit na festival pravidelně příjmy za svůj, takže letos je to pro ty nejmenší. Taková docela ještě stále novinka našeho českého skladatele dirigenta Jana Kučery, Perníková Chaloupka.

mluvčí 3,

Teď budu trochu předesílat, ale už se zeptám na 1. července, protože Smetanova Litomyšl se propojí s předsednictvím České republiky radě Evropské unie, tak jaký bude ten koncem 1. července.

mluvčí 4,

My jsme s Jakubem Hruškou už před dvěma lety, když jsme věděli, že 1. července k nám přechází od Francie předsednictví a vymýšleli, jaký program bychom pro tento den postavily, ať už se u nás bude konat akce, která se nakonec opravdu konat bude, že k nám přiletí nejvyšší představitelé EU česká vláda. Smetana z českých luhů a Hájů Sukova Praga, tedy výlet do české přírody i do české historie po přestávce Brahmsův první klavírní koncert v podání Lukáše Vondráčka. A také jsme měli na mysli, čím bychom se mohli Evropě prezentovat tím nejlepším českým interpretačním uměním. Jakub Hrůša. Lukáš Vondráček, česká filharmonie.

mluvčí 3,

Tak ještě pozvání pro diváky jsou ještě vstupenky.

mluvčí 4,

Kupodivu letos jsou říkám to docela rád, protože už jsem tady sedával v době, kdy jsme případech moc neměli, kdo se podívá na smetanovalitomyšl.cz, tak si opravdu ještě může vybrat ne na vše, ale pořád vstupenky máme a srdečně do Litomyšle zveme.

mluvčí 3,

Moc děkuju za návštěvu a za rozhovor. Přeji krásný festival. Na shledanou.

mluvčí 4,

Děkuju.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz