Smetanovu Litomyšl zahájí Česká filharmonie  

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 01.12.2022, Zdroj: operaplus.cz +1, Datum importu: 01.12.2022 17:16, Celková návštěvnost: 61 670, RU/měsíc: 74 572, RU / den: 5 617, AVE: 1 500,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,06

Tematické duplicity: Ostatní, Kultura a cestovní ruch, Smetanova Litomyšl

Obsahové duplicity: 01.12.2022 14:28 – divadlo.cz

Na příštím ročníku hudebního festivalu Smetanova Litomyšl zazní mimo jiné Písně z Gurre od Arnolda Schönberga nebo Stabat Mater Antonína Dvořáka. Vystoupí také tenorista Pavel Černoch nebo italská sopranistka Maria Agresta. Přehlídku zahájí 15. června Česká filharmonie s Tomášem Netopilem.

„Nabídka letošních pořadů akcentuje období Belle Époque – konec 19. a počátek 20. století, kdy nebývalý pokrok vědy a techniky umožnil obrovský rozvoj všech lidských činností. ‚Krásná doba‘ však nepřinesla jen pocit štěstí a radosti, ale také pýchu, chamtivost a velikášství, které zavedly lidstvo až do hrůz světové války,“ uvedl ředitel festivalu Jan Pikna. Dramaturgie festivalu podle něj nepřipomíná jen tehdejší bohatost hudebních stylů a uměleckých počinů, ale nese nadčasové poselství, že krásné časy končí, když člověk přestane vnímat harmonii zázraků kolem sebe a nechá se pohánět mamonem ke konfliktu.

Návštěvníci se mohou rovněž těšit na koncert u příležitosti 100. výročí Českého rozhlasu, na operní galakoncerty národních divadel, na Janáčkovu Glagolskou mši či Smetanovu Triumfální symfonii. Festival zakončí 2. července Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK. Kompletní program zveřejní pořadatelé 26. ledna. Předprodej vstupenek na festival začne 1. března 2023 v 10:00 hodin.

Minulý 64. ročník obsahoval celkem 44 pořadů. Kvůli chystané rekonstrukci zámku museli pořadatelé upustit od velkých operních představení. Částečně je nahradily galakoncerty všech tří národních divadel. Na zámku v Nových Hradech bylo uvedeno operní dílo Antonia Vivaldiho Il Farnace, ve Smetanově domě nové nastudování komorní opery Lenky Noty a Olgy Sommerové Jsem kněžna bláznů o osudu Boženy Němcové a též Perníková chaloupka od Jana Kučery pro nejmenší posluchače. Na programu byly tradičně také komorní díla, orchestrální skladby, duchovní a chrámová hudba a moderní žánry.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz