Smetanova Litomyšl v červnu bez zámeckého nádvoří, ale beze změn

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 26.01.2023, Zdroj: klasikaplus.cz, Datum importu: 26.01.2023 14:38, RU/den: 10 000, AVE: 5 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,11

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

„Stavební práce potrvají deset měsíců, památkáři si je nemohou dovolit přerušit je na dobu konání festivalu.“

„Připraveny jsou koncerty ke stému výročí tuzemského rozhlasového vysílání, operní galakoncerty, uvedena bude brněnská inscenace Verdiho Otella.“

„Program akcentuje umění z doby Belle Epoque, tedy z přelomu 19. a 29. století.“

Letošní červnový festival Smetanova Litomyšl nemůže využít kvůli začínající roční rekonstrukci zámku jeho nádvoří. Organizátoři museli pro hlavní největší programy zvolit jako náhradní scénu moderní multifunkční halu v městském sportovním areálu. Prostor, kam s výjimkou výsuvné střechy přenesou celé obvyklé auditorium, využijí i pro opery.

Národní festival Smetanova Litomyšl, rozvržený na dny od 15. června do 2. července, chystá pětatřicet programů. Už loni nebyla do programu zařazena kvůli tehdy předpokládané rekonstrukci operní představení. „Zbytečně, jak se ukázalo, protože se stavět nezačalo, “ konstatoval nyní na čtvrteční tiskové konferenci ředitel festivalu Jan Pikna. Oprava zámku se měla konat v tomto roce, i proto je festival kratší, má jen osmnáct dní. Později památkáři tvrdili, že stavební práce nevypuknou ani letos, poslední informace však potvrzují, že začnou 2. února a potrvají deset měsíců. Památkáři si proto nemohou dovolit přerušit je na dobu konání festivalu.

Připraveny jsou koncerty ke stému výročí tuzemského rozhlasového vysílání, operní galakoncerty, uvedena bude brněnská inscenace Verdiho Otella. Festival zahájí Česká filharmonie s Tomášem Netopilem, vystoupí na něm operní pěvci, z velkých děl zazní Schönbergovy Písně z Gurre, Janáčkova Glagolská mše i Dvořákova Stabat Mater. Program akcentuje umění z doby Belle Epoque, tedy z přelomu 19. a 20. století.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz