Události v kultuře 

Search
Close this search box.

TV, Datum: 15.06.2023, Zdroj: ČT D: / ČT Art, Zpráva: 1, Datum importu: 15.06.2023 22:23, Sledovanost pořadu: 2 471, Pořad: 20:00 Události v kultuře, AVE: 33 054,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,03

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

MLUVČÍ

Začíná pětašedesátý ročník Smetanovy Litomyšle. Přímo na místo se podíváme živě už za chvíli. Historické drama Edvard II. v podání divadla depresivní děti touží po penězích. A živě se podíváme i do branických ledáren, kde právě začíná festival Prague Open Air. A mnohá další témata nabídnou čtvrteční události v kultuře, u kterých vás vítá Petra Křížková.

Začíná hudební festival Smetanova Litomyšl, kvůli rekonstrukci zámku ale poprvé v náhradních prostorech, koncerty se místo renesančních nádvoří odehrávají na zimním stadionu. Do festivalové haly se teď podíváme živě s Kateřinou Bibenovou. Kateřino, jaký program je připraven? Hned na úvod.

MLUVČÍ

První minuty budou patřit dílu Bedřicha Smetany, Česká filharmonie v čele s dirigentem Tomášem Netopilem odehraje Scherzo z Triumfální symfonie E dur, následovat pak bude vždy po jedné skladbě od Sergeje Rachmaninova a Antonína Dvořáka. Jak to v těchto netradičních prostorech bude znít, bude moci posoudit osobně i prezident Petr Pavel. No, a na programu ČT Art také diváci České televize, přímý přenos začíná ve 20 hodin 15 minut hned po Událostech v kultuře. Organizátoři tady ladili veškeré detaily v posledních dnech a hodinách, jednak aby prostor co nejvíce připodobnili nádvoří zámku, ale aby vyslyšeli připomínky hudebníků. Po úterní mimořádné veřejné generálce třeba nad jeviště přidali odrazné desky kvůli lepšímu zvuku.

MLUVČÍ

To se nestavělo jako multifunkční hala, zimní stadion byl opravdu jenom zimním stadionem a multifunkční se stává až dnešním koncertem, takže veškeré ty přípravy se dělaly úplně poprvé a znamená to, že jsme chtěli vyzkoušet, co by haprovalo, kdybychom naostro dopustili přidávacím koncertu.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz