Začíná Smetanova Litomyšl. Festival se ponese v duchu „Krásných časů“ 

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 15.06.2023, Zdroj: ČRo – vltava.cz, Datum importu: 15.06.2023 12:54, RU/měsíc: 291 476, RU/den: 21 955, Rubrika: Klasika, AVE: 10 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,24

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

65. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl, 19. Smetanova výtvarná Litomyšl, 7. Festivalové zahrady i první ročník Smetanovy poetické Litomyšle. To vše spojuje téma Belle Époque, krásné časy, jak bývá nazýváno období přelomu 19. a 20. století. Krásná festivalová doba zavládne v Litomyšli a v okolí od 15. června do 2. července.

Velká část hlavního programu, který tvoří 37 projektů, se tentokrát uskuteční ve Festivalové hale, tedy v upraveném prostoru zimního stadionu, který musí nahradit nádvoří opravovaného litomyšlského zámku. Festivalová hala se zároveň stane galerií s díly Jiřího Davida a Alfonse Muchy.

Slavnostní zahajovací večer 15. června bude patřit České filharmonii s dirigentem Tomášem Netopilem, zazní Scherzo z Triumfální symfonie Bedřicha Smetany, Rachmaninův druhý klavírní koncert c moll se sólistou Kirillem Gersteinem a Dvořákovy Slovanské rapsodie. V neděli 18. června ve Festivalové hale zazní velkolepé dílo Arnolda Schönberga Písně z Gurre, při kterém dirigent Petr Popelka spojí dva orchestry, u kterých je v tuto chvíli šéfdirigentem – Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Norský rozhlasový orchestr.

Úterý 20. června bude ve znamení galakoncertu s podtitulem Belle Époque – ukázky z italského veristického repertoáru zazpívají sólisté Opery Národního divadla a Státní opery pod taktovkou Andrije Jurkeviče.

Hned o den později se ve Festivalové hale uskuteční premiéra koncertní show, ve které se s Adamem Plachetkou, Ondřejem Havelkou a za doprovodu orchestru specializovaného na jazz, swing a taneční hudbu meziválečného období diváci vypraví do stoleté historie Osvobozeného divadla. V hale vystoupí také klavírista Elisabeth Leonskaja nebo houslista Fedor Rudin. A také operní hvězdy – sopranistka Kristine Opolais a tenorista Pavel Černoch. A dále tam budou odehrána operní představení Verdiho Otella (v podání brněnské opery) nebo Prodané nevěsty (v nastudování ostravské opery).

Další festivalové programy se uskuteční například v Zámecké jízdárně – půjde o jazzový večer nebo o matiné klavíristy Karla Košárka. Do Smetanova domu se bude možné vypravit na činohru Mistrovská lekce o Marii Callas s Dagmar Peckovou v hlavní roli, a dále na představení opery Časoplet od Lukáše Sommera, na bachovský recitál klavíristy Marka Kozáka, nebo na písňový recitál basisty Jana Martiníka. V prostředí Piaristického chrámu nalezení svatého Kříže bude tradičně znít duchovní hudba. Připravena je také operní stagiona na zámku v Nových hradech, kde režisérka Magdalena Švecová uvede Pergolesiho buffo-operu Služka paní a Loosovu zpěvohru O komínku zedníky nakřivo postaveném.

Veřejné prostory města počtvrté zaplní velkoryse koncipovaná open-air přehlídka Plán B, která představí nová díla jedenácti současných českých výtvarníků. Celá Smetanova výtvarná Litomyšl nabídne téměř dvě desítky tematicky různorodých výstav. Festivalové zahrady se zaměří na muzicírování malých a mladých muzikantů, doplní je ale také profesionální projekty.

Přichystán je také 1. ročník projektu Smetanova poetická Litomyšl. S poezií se bude možné setkávat na ulici v nahodilých vystoupeních skupiny Slam Poetry i na scéně Festivalových zahrad, kde budou mimo jiné věhlasní účinkující umělci po svých vystoupeních na Smetanově Litomyšli předčítat z tvorby prokletých básníků.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz