Artis Bohemiae Amicus Jan Pikna

Search
Close this search box.

Jan Pikna – přítel českého umění

Jan Pikna, v letech 1997 až 2023 ředitel Národního festivalu Smetanova Litomyšl, je přítel českého umění, řečeno latinsky Artis Bohemiae Amicus. My to víme dávno, ale teď je to oficiální. Ministr kultury Martin Baxa mu totiž předal medaili Artis Bohemiae Amicis, již před ním dostali například Jiří Bělohlávek, Soňa Červená, Václav Hudeček, Meda Mládková či Olbram Zoubek.

Ministři kultury touto medailí od roku 2000 oceňují významné osoby, které cílevědomě přispěly a přispívají k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí, a Jan Pikna ji získal za své zásluhy o rozvoj festivalu klasické hudby, jenž dnes zaujímá čestné druhé místo hned za Pražským jarem. „Smetanova Litomyšl byla založena již v roce 1946, ale tehdy ještě bývala víkendovou kulturní akcí regionálního významu. Teprve v devadesátých letech dvacátého století se právě pod vedením Jana Pikny změnila v nejrozsáhlejší mimopražský festival klasické hudby celostátního významu s výrazným mezinárodním přesahem,“ konstatoval ministr.

Přes veškerou profesionalitu si Smetanova Litomyšl pod vedením Jana Pikny zachovala podle ministra Baxy vlídnost i osobní přístup k návštěvníkům a přátelský, až rodinný charakter přinášející radost, odpočinek a pozitivní myšlení. I za to byl Jan Pikna už v roce 2008 oceněn Cenou Ď jako „Vzor etiky a národní hrdosti“ a v roce 2015 dvěma cenami „Manažer roku“, a to v kategoriích Služby pro veřejnost a Vynikající manažer malé firmy do 50 zaměstnanců. Janu Piknovi blahopřejeme a jsme na něj pyšní!

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz