Dějiny hudby ve Festivalových zahradách

Search
Close this search box.

Šárka a Jakub Janebovi se poznali na brněnské FAVU. Po čase začali tvořit kreativní duo a působit pod značkou HYJÉ ATELIÉR. Jako první větší společný projekt vznikla kniha Dějiny hudby – klasika.

A jak k tomu došlo? Dějinám hudby se Šárka věnovala během studií na střední pedagogické škole tady u nás v Litomyšli. Po dalších studiích v Hradci Králové a v Brně začala vyučovat hudební výchovu na základní škole.

Žáky bavilo poslouchat příběhy o hudebních skladatelích. Šárka proto hledala obrázkové dějiny hudby, které by pořídila do školní knihovny, aby zaujaté posluchače podpořila.

Našla publikace, které se věnovaly zpěvu, rytmickým činnostem či vybranému hudebnímu skladateli. Souhrnné dějiny hudby byly určeny pro dospělé a obrazový průvodce pro děti nebyl k dostání vůbec. A tak se zrodil nápad takovou publikaci společně vytvořit. Šárka spolu s dalšími spolupracovníky (František Novák, Milan Motl) sepsala texty, namalovala portréty skladatelů. Jakub se postaral o další ilustrace a grafickou úpravu celé knihy.

Pustili se zkrátka do toho a vznikla přesně taková knížka, jakou si přáli mít. Mapuje dějiny evropské hudby od nejstarších pravěkých prvopočátků hudebního projevu po klasickou hudbu 20. století. Je rozdělená do kapitol podle důležitých milníků hudebního vývoje. Kapitoly jsou barevně odlišené, každá obsahuje básničku, plno ilustrací, portrét hudebníka a dvoustránku s důležitými informacemi o dané hudební epoše. Na konci každé kapitoly je vždy několik hudebních osobností dané doby. Čtenář se dozví o jejich životě i hudbě a získá tipy na poslech zajímavých skladeb.

„Na knize jsme pracovali více než dva roky. Snažili jsme se, aby naše dějiny vyprávěli o hudbě s lehkostí pomocí ilustrací, básniček, strukturovaných informací a životních příběhů hudebních skladatelů. Chyběla nám knížka o hudbě plná barev a svěžího designu, tak jsme se do ní pustili a máme radost, že se dočkala už druhého vydání,“ říkají Šárka a Jakub. Kniha získala již několik ocenění. Před několika týdny zvítězila v jedné kategorii v rámci soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2022.

Zrození knížky začíná a končí v Litomyšli, protože právě tady byla tištěna v tiskárně H.R.G. Litomyšl. Je také možné si ji zakoupit ve Festivalových zahradách a Festivalovém
centru.

V HYJÉ ATELIÉRU však vzniká mnoho dalšího. Kromě knih také keramika, tištěná grafika a různé další projekty. Pro Festivalové zahrady Smetanovy Litomyšle vytvořili Šárka a Jakub prvky pro Umělecké hřiště. Pro ně využili motivy ze zmiňované knihy Dějiny hudby – klasika, ale vytvořili také několik nových her přímo pro festival.

Můžete si třeba postavit z obřích kostek Smetanu, zahrát si piškvorky či dámu s béčky a křížky nebo domino s hudebními nástroji, které se tak lépe naučíte znát. K dispozici bude rovněž velké pexeso, jež vás bude učit poznávat hudební skladatele.

Každý festivalový víkend budou připraveny umělecké workshopy žáků a jejich učitelů ze základních uměleckých škol z Pardubického a Královéhradeckého kraje, ale také další zajímavé aktivity.

Umělecké hřiště zve k poznávání malé i velké o sobotách a nedělích vždy v čase 10.00–18.00 hod. a ZUŠ muzicírují v 10.00–13.00 hod. (15. června do 15.30 hod.)

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz