Ranní vysílání 09:00 

Search
Close this search box.

RÁDIO, Datum: 10.06.2023, Zdroj: ČRo Brno, Zpráva: 1, Datum importu: 10.06.2023 10:41, Pořad: 09:00 Ranní vysílání, Země: Česko

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

MLUVČÍ

Co věří nevěřící? Tuto otázku si položili výzkumníci v 10 zemích světa, mezi nimiž byla také Česká republika. Povíme, s jakými odpověďmi se výzkumníci nejčastěji setkávali. Biskupské gymnázium v Hradci Králové má svého mladého spirituála, představíme vám ho a prozradíme, proč bude pravoslavná církev Ukrajiny používat nový kalendář. Čeká nás i pravidelné zamyšlení. Dnes je od Michala Kluse, pastora, který působí ve Slezské církvi. Evangelické augsburského vyznání. S vámi je Daniela Pavlíčková, přeji klidné sobotní dopoledne. Magazínu mezi nebem a zemí. Dnes začínáme hudební pozvánkou. Už ve čtvrtek začíná hudební festival Smetanova Litomyšl, který oslaví letos půlkulaté výročí, a to 65 let. Je druhým nejstarším u nás a letos nese název Belle Époque neboli krásné časy. Jeho program naplňuje především klasická hudba, ovšem festival je otevřený také široké veřejnosti, kdy například v zámeckých zahradách můžete navštívit mladou scénu a jako každoročně patří ke Smetanově Litomyšli i výtvarno. Nedílnou součástí je samozřejmě i hudba duchovní. Jakou část ji v rodišti Bedřicha Smetany věnovali, na to se zeptala naše kolegyně Víta Balcarová, programového ředitele festivalu Vojtěcha Stříteského.

MLUVČÍ

Já musím říci, že takřka jako každý rok velkou. Máme na programu několik zásadních kompozic duchovní hudby, ale nejen těch velkých, ale také komorní. V první řadě samozřejmě musím zmínit provedení duchovní kantáty Antonína Dvořáka Stabat Mater, která se bude hrát v pátek 16. června ve festivalové hale ve skvělém provedení české filharmonie, pražského filharmonického sboru vynikajících sólistů pod taktovkou pana Tomáše Netopila, ale i další díla, která bych rád zmínil, jsou z pera Antonína Dvořáka. Myslím, že opravdovou perlou. V té komorní tvorbě jsou biblické písně, které zaznějí v mimořádném provedení předního českého basisty Jana Martiníka, kterého bude nakládat doprovázet pan David Mareček. A biblické písně zaznějí v pátek 23. června ve Smetanově domě. Konečně bych rád zmínil velký koncert Te Deum laudamus, kde zazní jednak Mozartova litanie, Regina coeli, a také Stabat Mater současného českého skladatele a dirigenta Petra Fialy, pak jako takové poděkování za plodný život pana prof. Fialy zazní děkovné Te Deum Antonína Dvořáka. Rád bych zmínil neděli, 2. července, kdy tradiční děkovnou mši bude sloužit mons. Tomáš Halík, tentokrát zazní cyrilometodějská mše od Michaela Haydna. Ale to není zdaleka vše, co bych mohl jmenovat. Jen zmíním například koncert Jesu, meine Freude v provedení Drážďanského komorního sboru.

MLUVČÍ

Kromě hudby duchovní nabízí Smetanova Litomyšl spousty jiných žánrů i doprovodných programů. Zkuste vytáhnout ty nej.

MLUVČÍ

Tak já vám musím ještě jmenovat, že letošní ročník, který nese podtitul Belle Époque, bude mít na programu Písně z Gurre Arnolda Schönberga. V neděli 18. června, což je mimořádné provedení, jehož se bude účastnit asi 260 účinkujících ze šesti zemí. Celé to téma, krásné časy, zlaté časy je jako taková červená nit, která se táhne dramaturgií celého ročníku, takže bych třeba moc rád pozval na úterý 20. června, kdy soubor státní opery tady bude u nás hrát koncert Gala Belle Époque s díly Pucciniho, Mascagniho, Leoncavalla, Giordaniho a dalších.

MLUVČÍ

Ovlivní letošní Smetanova Litomyšl uzavření zámku, pane řediteli?

MLUVČÍ

Zámek je v rekonstrukci. To se všeobecně ví. Takže my jsme byli nuceni všechny pořady z druhého zámeckého nádvoří přemístit do festivalové haly, která je v blízkosti centra. To by problém být neměl kapacitu. Festivalová hala bude mít 1200 návštěvníků.

MLUVČÍ

I toto prozradil kolegyni Vítě Balcarové programový ředitel festivalu Vojtěch Stříteský.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz