Dnes v Litomyšli nastávají Krásné časy, 65. Smetanova Litomyšl začíná 

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 13.06.2023, Zdroj: aktualne.cz, Autor: komerční článek, Datum importu: 13.06.2023 09:04, Celková návštěvnost: 29 083 533, RU/měsíc: 3 978 102, RU/den: 616 630, AVE: 20 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 6,85, Návštěvy za měsíc: 26 400 000

Tematické duplicity: Město Litomyšl, Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

V 18 dnech přinese festival 40 pořadů, 20 výstav i nespočet volně přístupných produkcí. Národní hudební festival tradičně konaný na litomyšlském zámku se v půlkulatém ročníku bude muset bez svých jedinečných renesančních kulis obejít. „Vytvořit během pěti měsíců koncertní sál, který ustojí srovnání se zámeckým nádvořím, bylo jednou z největších výzev, kterým jsme na festivalu kdy čelili,“ konstatoval po úspěšné „generálce“ před několika dny ředitel festivalu Jan Pikna. Veřejnosti se otevřela Festivalová hala, která vznikla vestavbou koncertního sálu do místního zimního stadionu. A výsledek je impozantní.

Nejen Festivalová hala, ale celé půvabné město Litomyšl a rozsáhlá komunikační kampaň je zdobená výrazným ročníkovým vizuálem, který na ročníkové téma „Belle Époque“ reaguje zobrazením geometrických vzorů inspirovaných umělecko-řemeslnými dílnami Wiener Wärkstätte z první poloviny 20. století. Elegantní vzor vzniklý opakováním písmen S, V, Z a P je k vidění snad doslova všude. „Nadchla nás možnost ,obléknout’ město během festivalu do výrazného vzoru,“ vzpomíná na kreativní tvorbu Karel Telecký z oddělení festivalové komunikace. Písmeno S zastupuje Smetanovu Litomyšl, V festival Smetanova výtvarná Litomyšl, Z doprovodnou scénu Festivalové zahrady a P nový festival do čtyřlístku, Smetanovu poetickou Litomyšl.

„Belle Époque“ je ovšem pro výzdobu Festivalové haly nejen pouhou inspirací. Návštěvníci festivalových pořadů zde mohou obdivovat i originály Alfonse Muchy, čelního představitele této epochy. A protože konfrontace tématu se současností vytváří velmi zajímavé úhly pohledu, dominantou haly se stal čtyřmetrový obraz Jiřího Davida Apoteóza. Vychází z Muchova monumentálního obrazu Apoteóza „Slovanstvo pro lidstvo!“ patřícímu do slavného cyklu Slovanská epopej. Jiří David toto dílo reinterpretuje a přistupuje k němu z pozice současného autora se smyslem pro kritickou analýzu. Rafinovaně zasahuje do jednotlivých částí kompozice díla formou apokryfů dávajících impuls ke kritickému uvažování o celé řadě závažných politických, ekonomických, sociokulturních, filozofických a sociologických otázek, které referují o minulosti a současnosti světa v širších souvislostech. Impozantní dílo budou moci vidět pouze návštěvníci festivalových představení. Stejně tak originály Alfonse Muchy, které organizátoři v hale instalovali přímo proti Davidově plátnu.

Pohodlí sedaček a širokého výhledu ve Festivalové hale dnes vyzkouší 1200 návštěvníků Slavnostního zahajovacího koncertu. Bude mezi nimi i prezident České republiky Petr Pavel. 65. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl zahájí Česká filharmonie s Tomášem Netopilem. Po státní hymně program otevře Smetanovo Scherzo z Triumfální symfonie, Rachmaninovův Koncert c moll přednese spolu s Českou filharmonií klavírista Kirill Gerstein a zazní také Dvořákovy Slovanské rapsodie. Koncert mohou diváci sledovat i v přímém přenosu na ČTart nebo na místě ve Festivalových zahradách.

Nepořídili jste si ještě vstupenky? I v tuto chvíli lze vybírat téměř napříč celým programem, pestrou dramaturgií pro vyznavače všech žánrů nejen klasické hudby, byť na některé pořady zbývají nízké desítky či dokonce jednotky vstupenek. V nabídce zůstávají i pořady, které byly v prvních dnech předprodeje již nedostupné, například Koncert plný překvapení nebo oblíbený Večer na zámku v Nových Hradech.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz