MÍSTO ZÁMKU NA KLUZIŠTI 

Search
Close this search box.

TISK, Datum: 14.06.2023, Zdroj: Metro, Strana: 6, Autor: ČTK, Vytištěno: 184 394, Prodáno: 262, Infotype: Nepojmenováno, Datum importu: 14.06.2023 00:43, Čtenost: 368 165, Rubrika: News, AVE: 321 476,28 Kč, Země: Česko, GRP: 4,09

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

Stěhování Smetanovy Litomyšle ze zámku na zimní stadion nezaskočilo pořadatele známého hudebního festivalu. V budově, kam místní chodili na hokej, vyrostla nečekaná novinka, působivá koncertní síň a vznikla tak Festivalová hala.

Půlkulatý ročník je mimořádný také hlavním dějištěm

Na zahájení letošního 65. ročníku festivalu Smetanova Litomyšl přijede prezident Petr Pavel. Festival odstartuje zítra a potrvá do 2. července. Z důvodu generální opravy litomyšlského zámku se letos musí festival obejít bez své hlavní scény – zámeckého nádvoří. Jako náhradní prostor pořadatelé zvolili multifunkční halu. Veřejnost se s ní mohla seznámit včera při „generálkovém koncertu“. Přístupný byl zdarma a zájem o něj byl obrovský.

Krásné časy. Písně z Gurre předvede 280 účinkujících

Jako téma festivalu si letos dramaturgie zvolila Belle Époque (krásné časy). Označuje se tak období přelomu 19. a 20. století. Nebývalý pokrok vědy a techniky tehdy umožnil rozvoj všech lidských činností včetně umění. U zrodu tématu byla dohoda na uvedení jedné ze slavných kompozic této doby, Písní z Gurre Arnolda Schönberga. K jejímu provedení se spojí 280 účinkujících. Ohromující „zvuková lázeň“ je pro svou náročnost uváděna jen velmi vzácně.

Hudba „za doprovodu“ Muchových obrazů

„Litomyšlský zimní stadion nebyl budován jako multifunkční hala, připravit jej proto nebylo úplně jednoduché,“ řekl ke změně hlavního dějiště ředitel festivalu Jan Pikna. Diváci by neměli mít pocit provizorního řešení, naopak by měli zaznamenat i výhody a možnosti nového prostoru. Festivalová hala se tak stane zároveň galerií s díly Jiřího Davida a Alfonse Muchy.

Na generálce zazněli nejen Smetana s Dvořákem, ale i Svoboda

Na včerejší zhruba hodinové generálce 65. ročníku hudebního festivalu Smetanova Litomyšl vystoupila nejen Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou dirigenta Joela Hány (na snímku), ale také řada vynikajících sólistů – klavírista Ivo Kahánek, koncertní mistr České filharmonie Jan Fišer, sopranistka Patricia Janečková nebo barytonista Tadeáš Hoza. Na programu byla velmi známá a oblíbená díla Bedřicha Smetany (Vltava), Antonína Dvořáka (Mazurek, části z Rusalky), Richarda Addinsella (Varšavský koncert), Intermezzo Pietra Mascagniho, Svatební pochod Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, ale třeba i filmová hudba Karla Svobody.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz