Na zimní stadion v lodičkách a v obleku. Generálka Smetanky přinesla klasiku 

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 14.06.2023, Zdroj: chrudimsky.denik.cz +3, Autor: Iveta Nádvorníková, Datum importu: 14.06.2023 09:38, RU/měsíc: 35 244, RU/den: 4 765, Rubrika: Z okolí, AVE: 5 990,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,05, Návštěvy za měsíc: 12 600 000

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Obsahové duplicity: 14.06.2023 8:56 – svitavsky.denik.cz, orlicky.denik.cz, pardubicky.denik.cz

/FOTO, VIDEO/ Festivalová hala v Litomyšli za sebou svoji premiéru. Festival Smetanova Litomyšl měl letos netradičně veřejnou generálku. V úterý dopoledne se zimním stadionem rozléhala vážná hudba. První koncert zdarma si nenechaly ujít stovky lidí.

Oficiálně bude 65. ročník Smetanovy Litomyšle zahájen ve čtvrtek večer, ale generálku má už festival za sebou. Kvůli rekonstrukci zámku se výjimečně festival uskuteční na zimním stadionu, který se proměnil ve Festivalovou halu.

Tvoří ji velmi vzdušná dřevěná střešní konstrukce se světelnými pásy, které nechávají do interiéru pronikat denní světlo a naplňují jej až neočekávaným množstvím přirozeného jasu. Stěny budovy obklopuje průsvitná polykarbonátová slupka, z vnitřní strany obložená zvuky-pohlcujícím materiálem. Akustika haly tak je nezvykle decentní a velmi dobře vyhoví i klasické hudbě.

Festivalová generálka

Že pořadatelé v přípravách nové koncertní síně mysleli opravdu na všechno, prověřila veřejná generální zkouška. Hodinový koncert, na němž vystoupila nejen Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou dirigenta Joela Hány, ale také řada vynikajících sólistů: klavírista Ivo Kahánek, koncertní mistr České filharmonie Jan Fišer, sopranistka Patricia Janečková a barytonista Tadeáš Hoza.

Na programu byla velmi známá a oblíbená díla Bedřicha Smetany (Vltava), Antonína Dvořáka (Mazurek, části z Rusalky), Richarda Addinsella (Varšavský koncert), Intermezzo Pietra Mascagniho, Svatební pochod Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, ale také třeba filmová hudba Karla Svobody.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz