Ranní vysílání 

Search
Close this search box.

TV, Datum: 14.06.2023, Zdroj: ČT 24, Zpráva: 1, Datum importu: 14.06.2023 09:24, Sledovanost pořadu: 54 609, Pořad: 07:40 Ranní vysílání, AVE: 10 183 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,61

Tematické duplicity: Ostatní

MLUVČÍ

Vrcholí přípravy na festival Smetanova Litomyšl, na zítřejší zahájení šedesátého pátého ročníku festivalu přijede i prezident Petr Pavel, jako téma festivalu si letos dramaturgie zvolila krásné časy, jde o výběr těch nejkrásnějších operních árií, duet, ansámblů a sborů právě z éry do konce devatenáctého století v Itálii. Doporučuji. Vojtěch Stříteský, umělecký ředitel a dramaturg festivalu Smetanova Litomyšl, který je teď naším hostem, dobrý den vám přeji. Dobré ráno. Tak z důvodu generální úpravy litomyšlského zámku se letos musí festival obejít bez zámeckého nádvoří, kde jsou náhradní hlavní prostory. Včera jste si je vyzkoušeli, tak nám řekněte podrobnosti.

MLUVČÍ

Tak to je ten úplně nejzásadnější prostor, který jsme nakonec vymysleli a připravili pro to, aby se v něm mohlo konat 16 zásadních pořadů letošní Smetanovy Litomyšle, jsou to pořady nejrůznější, symfonická tvorba, operní představení, ale i třeba představení, kde se tančí a podobně. A vlastně náš zimní stadion bylo jediné místo, které vyhovělo co do možnosti vybudovat v něm jednak velké pódium a samozřejmě také dostatečnou kapacitu, protože my na zámku máme až 1200 sedaček na druhém zámeckém nádvoří a tato hala nám nabízí asi 1280, takže jsme to včera vyzkoušeli, ale nešlo jen o včerejšek. My na tom intenzivně a tvrdě pracujeme pět měsíců, aby se ten jaksi přerod ze zámeckého festivalu do festivalové haly podařil, aby co nejméně lidé jaksi měli pocit, že je to hrozné a podobně. Potřebuje tam nalákat a ukázat jim, že to jde. Včera jsme to dokázali.

MLUVČÍ

Tak právě vy tu multifunkční halu teď vidíme, jak to včera znělo na tom nebo na generálkovém koncertu.

MLUVČÍ

Bylo moc dobře, že jsme tu zkoušku udělali. Od toho ostatně generálky jsou. Pro zítřejší zahajovací koncert uděláme nějaké dílčí úpravy, ale my samozřejmě jsme si také chtěli vyzkoušet to, co s tou halou jaksi velmi souvisí, a to je infrastruktura, to je parkování, to je přístup do hlediště, to jsou toalety, protože když vezmeme, že třeba zítra tam opravdu bude 1280 diváků a stočlenná Česká filharmonie. Je to nějaká masa lidí, která má nějaké potřeby, zkrátka a dobře se musíme o vše postarat, aby to bylo jako na tom zámku a ono to má i třeba ten benefit, že když je obrovská bouře, tak na zámku samozřejmě na tu plachtu dopadají dešťové kapky, kdežto tady nám ten déšť tolik neuškodí, ale tím rozhodně nechci říci, že bychom chtěli z provizoria udělat stav trvalý. Chceme se samozřejmě už v příštím roce, kdy si budeme připomínat dvousté narození Bedřicha Smetany, na zámek vrátit.

MLUVČÍ

Tak co zazní na tom zítřejším zahajovacím koncertu? Kteří umělci kromě tedy České filharmonie budou na pódiu?

MLUVČÍ

Tak já mám velkou radost, že u toho budou i diváci České televize prostřednictvím ČT Art. Česká filharmonie, náš partnerský orchestr, bude řízena hlavním hostujícím dirigentem a naším velmi stálým hostem Tomášem Netopilem a jako sólista se představí skutečná světová star klavírní školy, pianista Kirill Gerstein. Ten festival začne pro mě nesmírně mile a slavnostně Bedřichem Smetanou. Příchodem pana prezidenta pak bude znít samozřejmě státní hymna České republiky, ale Smetanovo Scherzo, které jsme slyšeli v tom úvodním klipu, pak bude Rachmaninov, jedno z těch velkých děl Belle Époque, a po přestávce Dvořákovy Slovanské rapsodie, takže vysloveně takový, řekl bych, až líbivý program.

MLUVČÍ

Už to, jaké téma festivalu jste si zvolili, Belle Époque, tedy krásné časy, tak se označuje období přelomu devatenáctého a dvacátého století, tak proč právě toto téma.

MLUVČÍ

Vždycky u zrodu ročníkového tématu je nějaký nápad, nějaký impuls a asi před třemi lety jsme se ve vedení festivalu bavili o tom, jak si připomeneme 100 let Českého rozhlasu, a přišel jsem s tím za symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, zdali by se s námi nepustili do Písní z Gurre, což je jedno z nejmonumentálnějších děl světové hudební literatury, které kdy byly napsáno, a SOČR, s kterým jsme již dříve realizovali podobně náročnou Mahlerovu symfonií tisíců nebo Berliozovo Requiem. Na to kývnul a od té doby vlastně jsem ten program začal připravovat kolem Písní z Gurre, až se rozrostl tak, že dnes máme 36 pořadů celkem a zazní až 30 ukázek skladatelů a různých ismů, encí, které jsou s tou dobou spojeny, takže, a teď řeknu to klišé jako červená nit. Letošní dramaturgií se ponese hudba krásných časů. Vy jste zmínila třeba italský verismus, ale stejně tak to bude německá éra této doby a stejně jak francouzská.

MLUVČÍ

Vy se budeme v průběhu festivalu ještě určitě potkávat nebo s vašimi kolegy a upozorňovat na ty konkrétní body programu, dnes tedy jenom vlastně obecněji, co je jaksi náplní projektu Smetanova výtvarná Litomyšl.

MLUVČÍ

Tak letos už je devatenáctý ročník a strašně ten čas letí tedy, musím říci, protože když si vzpomenu na ty začátky a symbolických 19 výstav. Podílí se na ní celá řada institucí, od samozřejmě městské galerie, od regionálního muzea, ale řada privátních subjektů a celé to zaštiťuje Bohemian Heritage Fund. A já musím říct, že některé výstavy už jsou otevřeny, jiné se otevřou zítra, jiné v pátek, že opravdu taková všehochuť a taková pestrost, že si užijí milovníci klasiky, ať už půjdou na výstavu Kamila Corota, nebo půjdou do muzea na krále komiksů Káju Saudka a samozřejmě každý, kdo zavítá do festivalové haly, tak se setká s dílem Alfonse Muchy, což přímo souvisí s touto epochou, uvidí tam ale i takovou jako novodobou konfrontaci s tím dílem v podání Jiřího Davida a jeho apoteózy, kterou on zpracoval na slovanskou epopej opravdu z jedné galerie do druhé a nejen v Litomyšli. Třeba do White gallery v Osíku.

MLUVČÍ

Zdaleka nestíháme všechno, jenom závěrečnou tečku. Máte i první ročník Smetanovy poetické Litomyšle. Tak řekněte podrobnosti.

MLUVČÍ

To je nejmladší člen naší rodiny, sourozenec, vloni, když jsme si připomínali 100 let Jana Skácela, tak se různě recitovat jeho verše a nyní budou znovu tedy ne Skácelovy verše, ale právě verše třeba prokletých básníků a rozhodně nestojíme o to, aby se sešlo pár řadu malých intelektuálů někde v klubu a prožívali si svoji depku. My chceme dostat poezii a literaturu do plenéru, takže se vám může stát, že půjdete po náměstí a někdo vám začne recitovat Paula Verlaina, ale budou to také recitovat a předčítat i interpreti, takže v zahradách bude Ivo Kahánek a mnozí další.

MLUVČÍ

Zítra začíná šedesátý pátý ročník Smetanovy Litomyšle, Vojtěch Stříteský, umělecký ředitel festivalu a taky dramaturg, tak ať se daří.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz